keresés
min. 3 karakter

Sepsibükszád

2009. december 14.

Sólyomkő várának romjai, számos meleg ásványvízforrás, és az innen megközelíthető Szent Anna-tó teszik kedveltté Sepsibükszádot. 

Tudta-e, hogy Sepsibükszádon messze földön híres üveghuta működött? A bükszádi üvegtermékekből kiállítás látható az iskolában. Sepsibükszád altalaja savanyú és langyos ásványvizekben gazdag. A települést kiterjedt erdőségek veszik körül. Kovászna megye, Háromszék határtelepülése. Északi határa a történelmi Csík vármegyével érintkezik. Sepsibükszádon keresztül lehet – személygépkocsival és műúton – eljutni a Szent Anna tóhoz (17 km) valamint a Bálványosi-hágóra, majd gyalogtúrával a torjai Büdös-barlanghoz (20 km). Sólyomkő várának romjai ma is látszanak az Alsó-Sólyomkő nevű sziklacsúcson (717 m). Már a XV. században említik, a török dúlások idején innen védték az Olt völgyét. Később a Mikó család tulajdonába került, rejtek és búvóhelye volt a családnak. Az utolsó török-tatár dúlások (1558, 1661) pusztították el. A sziklahegy oldalában lévő kőfülkékből fogták a törököknek adóba küldött vadászsólymokat. Innen látták el a fejedelmi udvarokat is.

/_f/telepulesfotok/sepsibukszad2kl.jpg

Látnivalók:

  • 1. Római katolikus templom, Sepsibükszád (1867). Titulusa Nagyboldogasszony. Két ortodox temploma (régi és új) Szent György és Szent Demeter tiszteletére épült.
  • 2. Üvegtörténeti állandó jellegű kiállítás a helybeli gróf Mikes Ármin nevét viselő általános iskolában. A huta 1756 és 1916 között működött. Legkiválóbb mestere Sovánka István (1858-1944) volt, akit az erdélyi üvegművesség legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon. Az iskola előtt magyar történelmi emlékpark áll.
  • 3. Vápa vára. Koraközépkori vár, régészeti pont. Itt halad át a Szent Anna tavat Uzonkafürdővel összekötő kék pont turistajelzés. Menetidő a várromokig: 40 perc.

Kuriózumok:

  • 1. Likas-kő. Kálciumban és vasoxidban gazdag meleg vizű ásványvízforrások cementezték az Olt teraszát felépítő homokot, melyben egy függőlegesen álló fal keletkezett. Ezen át kör alakú utat vágott magának az Olt.
  • 2. Aranylik. Vulkanikus eredetű törmelékben kialakult résbarlang a Dél-Hargitában. A Fenyős patak völgyfejében, a vízfolyás bal oldalán található, az erdőipari út végén (7 km).
  • 3. A helybeli Mikes Ármin általános iskolában eszperantó gyerek klub működik. Vezetője Trifoi Mihai tanár.

Borvízkutak, fürdők:
Legismertebb savanyúvízforrások:

  • Fenyőfarki a Fenyős patak völgyében (4 km),
  • Sósborvíz a vasútállomás felé tartó út mellett (0,5 km),
  • Bugyogó langyos borvízforrás a Szent Anna tó irányába haladó kék pont túraösvény mellett (1 km).

A Zsombor-patak völgyfőjében három kisméretű ásványvizes strandfürdő van:

  • Bükki, Hammas és Alsó-Vallató. Felújításuk folyamatban van. Alsó-Vallató nevére a szájhagyományból következtetünk: „Ha valakit erőszakkal belenyomnak jéghideg vizébe, azt is kivallja, amit nem tett meg soha!”

Polgármester: Bács Márton Csaba; Tel/fax: +40-267-365-983.
Postai irányítószám: 527116.
Lakosság: 1811 fő (2002).
Kiterjedés: 60,56 km2.

«2017. március»
HKSzCsPSzV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro