keresés
min. 3 karakter

Gidófalva

2010. január 12.

Háromszék egyetlen szelídgesztenye-ültetvényének falujában járunk. A román kori erődtemplomon kívül az Argentinában katonai karriert befutott Czetz János emlékét őrző helyek is számot tarthatnak az érdeklődésünkre.

 

Tudta-e, hogy a Gidófalván született Czetz János alapította az Argentin Katonai Akadémiát? Gidófalva zömében református székely-magyarok lakta községközpont, az Olt mentén, Sepsiszentgyrögytől 7 km távolságban. Ide tartozik a közeli Angyalos, Étfalvazoltán és Fotosmartonos is. A folyó teraszából pliocén és jégkorszaki ősemlős (masztodon, mormota, ős ló, orrszarvú, mamut) maradványok kerültek múzeumi gyűjteménybe. Idegenforgalmi érdekesség református vártemploma. A román kori hajófala megmaradt, gótikus és reneszánsz kori emlékeket őriz. Lőréses kaputornyán emelkedik messze ellátszó harangtornya. Cintermében emlékkopják, emléktáblák idézik a magyar történelmi eseményeket.

/_f/telepulesfotok/gidofalva1hk.jpg

Nevéhez fűződik jeles szülöttének, az első magyar kolozsvári komikus Gidófalvi Jantsó Pálnak (1761-1845) emléke. Czetz János (1822-1904) honvédtábornok szürke márvány emléktáblája, arcmásának fémből való plakettje, a községi önkormányzat székházán látható. Még a legsötétebb diktatúra idején sem bántotta senki. Születésének 175. évfordulóján leplezték le Petrovits István készítette portrédomborművét is. Czetz János emlékét nemcsak a szülőfalu, hanem az Argentin Katonai Akadémia is őrzi, melynek alapítója volt.  A nevezett akadémiának 55 éven keresztül igazgató-parancsnoka volt. Nevét viseli a helybeli iskola. Az említett emléktáblán ez a szöveg olvasható: „Ebben a községben született 1822-ben / CZETZ JÁNOS / 1848-49-ben honvédtábornok, / aki a szabadságharc szomorú végével / hazájából bújdosva, 1904-ben / Argentina szabad földjén / Buenos Airesben fejezte be nemzete / szabadságáért utolsó percig / harcoló nemes életét. / E táblát a Székely Mikó Kollégium / 1910-11-ben érett ifjúsága készítette.” Szülőháza az iskola közelében álló Jancsó Ferenc-féle telken állott. Az önkormányzat és az egyházközség kapcsolatot tart fenn a Czetz alapította akadémiával. Az ő emlékére kísérletezte, és emlékére létrehozta bodosi Budai József pomológus a  Czetz-almát. A vártemplom előterében Czetz-emlékszoba látogatható (kulcs a szomszédos református parókián). Étfalvazoltán három látnivalót is kínál: az 1792-ben épített kis református templomot, barokk jegyeivel, festett virágdíszes kazettáival, a Benkő-Zágoni kúriát (1832), melyben rejtegették a Makk-féle Habsburg-ellenes összeesküvés jeles résztvevőjét a székely vértanú Váradi Józsefet, akit 1854-ben a sepsiszentgyörgyi Őrkő-hegy lábánál bitófán kivégeztek, az étfalvi iskolát, mely a hagyomány szerint Árva Bethlen Kata nyári rezidenciája volt. Itt is egy jeles kolozsvári színészünknek ringatták bölcsőjét: Szakács Andornak (1865-1924), a Kolozsvári Nemzeti Színház örökös tagjának. Aki Angyalosra is átlátogat, az egykori Forró-Kónya-kúria késő klasszicista épületén láthatja Forró Elek (1813-1894) 1848-49-béli honvédezredes portrédomborművével ellátott emléktábláját, akit „Bem jobb kezeként” emleget a hadtörténeti irodalom. Fotosmartonosban él a vidék egyik legtehetségesebb monumentális székelykapu-építője, Imreh Ferenc, aki a régi háromszéki, mértéktartóan faragott, de nem színezett kapuk igazi mestere.

Kuriózumok:

  • A falu melletti Bábolna árkának völgyfejében van Háromszék egyetlen szelídgesztenye ültetvénye. A Kecskés-árokban találhatók azok a Dreissensia névre hallgató kagylókövületek, melyek háromszéki kecskekörmök néven kerültek be az őslénytani irodalomba.

Polgármester: Berde József; Tel: +40-267-353703, Fax: +40-267-353787
Hozzátartozó falvak: Étfalvazoltán, Fotosmartonos, Angyalos
Postai irányítószám: 527095
Lakosság: 2607 fő (2002)
Kiterjedés: 42 km2
 

«2017. március»
HKSzCsPSzV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro