keresés
min. 3 karakter

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

2017. március 23.oldal nyomtatása


Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön. Kovászna megyének a magyar és a román turisták felé egyaránt nyitnia kell, elsősorban a nemesi turizmus és a mofetták, hidegvizes gyógyfürdők jelenthetik a kitörést, ugyanakkor a munkaerőhiányból kiindulva a szakképzés is fontos eleme a turizmusfejlesztésnek, hangzott el a konferencián.

A Turizmus Éve tematikus évről Kovászna Megye Tanácsa hozott határozatot 2016 végén,  a kezdeményezés precedens nélküli Romániában, célja, hogy összefogás alakuljon ki az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozók, szakemberek, önkormányzatok között, vezette fel a rendezvényt Grüman Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke.

/_f/Kozlemeny_kepek/017/2017_03_23_turizmusEveGrumanRobert.jpg

Saját pályát kell találni

"Háromszéken a román és a magyar közönség felé is nyitni kell, a román közönség felé azért, mert az ideérkező turisták 90 százaléka már eleve román nemzetiségű, és el kell érni, hogy minél többen visszatérjenek, a magyarországi közönség felé pedig azért, hogy vonzóbbá tegyük Háromszéken" – indította beszédét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy a megyei önkormányzatnak nem kimondottan feladata a turizmus szervezése, viszont a fejlesztési irányok megszabásával segíteni tudja az idegenforgalmat. Turizmus terén olyan pályát kell találni, ami máshol nincsen, jegyezte meg a tanácselnök, ilyen a nemesi turizmus, amely az elmúlt évben a román bloggerek, újságírók, turisták körében is nagy érdeklődést váltott ki. Mint ismert, Kovászna megyében 165 kisnemesi udvarház van, ezek között több olyan is van, amely turisztikai egységként működik. "Kitörési lehetőséget hordoznak a gyógyvizek, hidegfürdők, mofetták is, az elmúlt években sok helyen felújítottuk a népi feredőket, más helyeken teljesen új kezelőközpontokat építettünk fel. Fontos kérdés a szakképzés, ez is egy olyan terület, ahol a megyei önkormányzat segíteni tud: a Művészeti és Népiskola tavalytól kezdett olyan tanfolyamokat, többek között szakács, pincér és báros tanfolyamokat szervezni, amelyet az idegenforgalomban dolgozók tudnak hasznosítani" – számolt be a Tamás Sándor, hozzátéve, hogy az elkövetkezőkben a megyei önkormányzat nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a diákok táboroztatására is. Elmondta, megkezdődött a kommandói tábor újjáépítése, és a tervek szerint a megyei tanács tulajdonában található utászházakat is úgy alakítanák át, hogy azokat diákok, sportolók használhassák. Ezek a kezdeményezések ösztönzőek lehetnek a környékbeli vállalkozók számára, hiszen még mindig van olyan községközpont, ahol egyetlen piacon alapuló szálláshely sincs, hangsúlyozta Tamás Sándor, aki a jelenlevő szakembereknek eredményes munkát kívánt a Turizmus Évében.

/_f/Kozlemeny_kepek/017/2017_03_23_turizmusEve1TamasSandor.jpg

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere üdvözölte a Turizmus Éve kezdeményezést, mint fogalmazott, nagy várakozással tekintenek a tematikus évre, hiszen a megyeközpontban is húzóágazat lehet a turizmus. Sepsiszentgyörgy elsősorban kulturális kínálatával tud megjelenni a turisztikai csomagokban, de Sugásfürdő is sokak számára vonzó lehet, ugyanakkor olyan ritkaság is található a városban, mint a nemrég létrehozott Székelyföldi Vadászmúzeum. Nyitottsággal, tárgyalókészséggel várják a turizmussal foglalkozó vállalkozókat, szakembereket, hogy reális együttműködést tudjanak kialakítani, hangsúlyozta az alpolgármester.

Elindult a változás

Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az elmúlt 1-2 évben sikerült kimozdítani a háromszéki turizmust áldatlan állapotából, ugyanis, miközben mindenki a megye turisztikai potenciáljáról beszélt, az idegenforgalom a háromszéki gazdaságnak még a 2 százalékát sem tette ki. Az elmúlt években több turisztikai rendezvényt kezdeményeztek, szakmai szervezetekkel társultak, saját panziós tagozatot hoztak létre, felleltározták az összes háromszéki szálláshelyet, most az idegenvezetők adatbázisán dolgoznak, karöltve a megyei és helyi önkormányzattal. A kamara elnöke ugyanakkor az idegenforgalmi adó bevezetését szorgalmazta,  a megyében egyedül Kovászna városában van ilyen helyi adó, ezt nem a helyi vállalkozók, hanem az odaérkező turisták fizetik, az összeg pedig helyben marad és ezt a turizmus  fejlesztésére, népszerűsítésére lehetne felhasználni, szerinte fontos a magán és közszféra együttműködése, az úgynevezett 3P (public-private partnership) rendszer kialakítása. Édler András reményét fejezte ki, hogy sikerül elérni, hogy év végéig hazakerüljön a Barót mellett felfedezett masztodon és a továbbiakban itthon csalogassa majd a turistákat.  

/_f/Kozlemeny_kepek/017/2017_03_23_turizmusEve3EdlerAndras.jpg

Camelia Tărniceru, a Turisztikai Minisztérium fejlesztésért és marketingért felelős aligazgatója a szaktárca vezetőjének levelét olvasta fel, amelyben a miniszter elismerten nyilatkozott a tematikus év meghirdetéséről, amint írta, ez is jelzi, hogy Kovászna megyében megértették, hogy a turizmus kitörési pont lehet. Levelében a tárcavezető a minisztérium prioritásait ismertette, többek között szeretnének egységes turisztikai törvényt kidolgozni, ugyanakkor két fontos programot indítanak, az egyik az közalkalmazottaknak szóló üdülési jegyek bevezetésére, másik az szabadidős központok építésére vonatkozik. A szakemberektől javaslatokat, konkrét projekteket vár a minisztérium, zárta levelét a turisztikai miniszter.

Proaktívan a turizmusfejlesztésben

/_f/Kozlemeny_kepek/017/2017_03_23_turizmusEve12CorinaMartin.jpg

Constantáról érkezett, Dobrudzsát képviselve Corina Martin, a Romániai Turisztikai Egyesületek Szövetségének (FAPT) elnöke, aki egyedi kezdeményezésnek tartja a Turizmus Éve meghirdetését, rámutatott, egy nappal korábban jó példaként emlegette egy tengerparti sajtótájékoztatón. A szövetség alapítója a Tengerpart és Duna-delta Turizmusáért Egyesület, amely tíz éve működik, az ország legerősebb ilyen  jellegű szakmai szervezetének számít, ugyanakkor a FAPT-nak ma már 16 ilyen turisztikai egyesület tagja, idén a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület is csatlakozott. A Tengerpart és Duna-delta Turizmusáért Egyesület javaslatára vezették be Constantán a turisztikai népszerűsítéséért adót, amelyet a Mamaian működő hotelek, vendéglők, üzletek fizetnek, a befolyt összeg nyolcvan százalékát az egyesület kapja meg, de többit is a turizmusra kell költenie az önkormányzatnak, ismertette Corina Martin. Hogy mekkora ereje lehet egy ilyen az úgynevezett 3P, magán és közszféra közötti partnerségnek, jól bizonyítja, hogy idéntől négy belföldi és öt külföldi repülőjáratot indítanak Constantáról, miközben korábban egy sem volt. Önök tudják a legjobban, hogy mit kell és mit érdemes Kovászna megyéből népszerűsíteni, ne a központból mondják meg, hogyan promováljuk magunkat, hangsúlyozta Corina Martin, aki reális együttműködést ajánlott a háromszékieknek, az elképzelések szerint közös tapasztalatcseréket, tanulmányutakat, vásárokat szerveznének.

Ösztöndíj diákoknak

/_f/Kozlemeny_kepek/017/2017_03_23_turizmusEve1.jpg

A nyitókonferencián partnerszerződést írt alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Fosztó Mónika, a BBTE Közgazdaságtudományi Kara Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője. Az együttműködés részeként már idén nyáron szakmai gyakorlatra várják a zabolai Csipkésben a diákokat, ugyanakkor a  Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ösztöndíjalapot hozott létre, hamarosan három, egyenként 1500 lejes ösztöndíjat hirdetnek meg olyan egyetemistáknak, akik szakdolgozatának témája kapcsolódik Háromszék turizmusához.

2017-ben élményeket keresnek a turisták

A Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által szervezett rendezvény megnyitója után három témakörben tartottak előadásokat a hazai és magyarországi turisztikai szakemberek. Elsőként a régiófejlesztés és turizmus kapcsolatát boncolgatták, Mátraderecske jó példáját mutatva be, de őszintén megvizsgálva a székelyföldi turizmus jelenlegi helyzetét is. Ezt követően a háromszéki  turisztikai szolgáltatások innovációjáról beszéltek, az olaszteleki, miklósvári, zalánpataki és bikfalvi jó példákból kiindulva, végül a 21. században egyre több területen nagyobb szerepet betöltő közösségi média volt a téma, a szakemberek többször is hangsúlyozták: az idegenforgalommal foglalkozóknak nem egyszerűen szállást és étkezést kell biztosítaniuk, hiszen 2017-ben a turisták elsősorban az az élményeket, történeteket keresik, ennek megfelelően kell a háromszéki turisztikai ajánlatokat is kidolgozni. A panziótulajdonosok, idegenvezetők, rendezvényszervezők, turisztikai szakemberek részvételével megtartott konferencián sok hasznos tanács, konkrét ötlet, javaslat hangzott el, amelyet az ágazat képviselői a maguk területén hasznosíthatnak.

 

«2017. április»
HKSzCsPSzV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Cél: a magyar is legyen hivatalos nyelv Székelyföldön

Cél: a magyar is legyen hivatalos nyelv Székelyföldön

Létrehozva: 2017. április 27.
Kifüggesztették a magyar pályázati űrlapot is

A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

A prefektúra ellenzi a kétnyelvű pályázati űrlapot

Létrehozva: 2017. április 26.
Kötelező feladat az elnöki jelentés elkészítése, de ugyanakkor fontos is, hiszen mérlegkészítésre, számvetésre is lehetőséget ad, a számok mögött a megyei önkormányzat munkaközösségének munkája van

Háromszéket népszerűsíti a Blue Air turisztikai magazinja

Háromszéket népszerűsíti a Blue Air turisztikai magazinja

Létrehozva: 2017. április 26.
Négyoldalas riportban népszerűsíti Háromszéket a Be Blue Air magazin

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Péntektől várja látogatóit a RomUdvar

Létrehozva: 2017. április 24.
Április 28-án, pénteken nyitja meg kapuit a vasárnapig tartó RomUdvar - tájak, ízek, utazások - turisztikai kiállítás

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Erdélyt képviselték a háromszéki diákok Lakiteleken

Létrehozva: 2017. április 22.
Jelesre vizsgáztak értékeinkből a csernátoni Végh Antal Általános Iskola Székölykök-, valamint a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulóinak Sicer nevű csapatai

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Kastély Erdélyben konferencia Árkoson

Létrehozva: 2017. április 22.
Gyakorlati útmutató segítheti a háromszéki kúria és kastély tulajdonosok munkáját

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Felújítják a Székely Nemzeti Múzeumot

Létrehozva: 2017. április 12.
A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló pályázat költségvetéséről, a civil szervezeteknek szóló pályázatok leadási határidőjéről döntöttek többek között a Kovászna megyei tanácsosok a szerdai rendkívüli gyűlésen

Mixertanfolyam és verseny

Mixertanfolyam és verseny

Létrehozva: 2017. április 11.
Szinte észrevétlenül alakult ki a különböző kevert italok iránti érdeklődés az elmúlt évtizedek során

Vonzó Háromszék Moldovában

Vonzó Háromszék Moldovában

Létrehozva: 2017. április 11.
A Moldovai Köztársasági Kisinyovban (Chișinău) április 6-9. között megszervezett Turism.Leisure.Hotels-2017 nevű vásáron népszerűsítették térségünket a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársai

Barátunk a természet

Barátunk a természet

Létrehozva: 2017. április 10.
A Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Europe Direct Információs Központ április 7-én, pénteken vetélkedőt szervezett A minket körülvevő természet címmel

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

A neonatológia csapatmunkát igényel – átadták a felújított újszülött osztályt

Létrehozva: 2017. április 7.
Szombattól a felújított neonatológia osztály is fogadja kis pácienseit a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Ma is hiteles példakép a székely keletutazó

Létrehozva: 2017. április 7.
Zajlanak a Kőrösi Csoma Sándor Napok

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Az erdélyi magyar orvostársadalom ünnepe Kovásznán

Létrehozva: 2017. április 6.
Több mint négyszáz orvos vesz részt Kovásznán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Orvos és Gyógyszerésztudományi Szakosztálya által szervezett 27. Tudományos Ülésen

Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Kőrösi Csoma Sándor Napok programja 2017. április 6–8.

Létrehozva: 2017. április 5.
Idén április 6-8. között szervezik meg Kovásznán a Kőrösi Csoma Sándor Napokat, a fürdőváros legrangosabb kulturális rendezvénysorozatát

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Érték az Erdélyi Kárpát Egyesület - 125 éves a Háromszéki EKE

Létrehozva: 2017. április 3.
Odafigyelünk a bakancsos turizmusra

A szociális védelem lelki feladat

Létrehozva: 2017. március 30.
Átadták a Sepsiszentgyörgyi  Közösségi Szolgáltatási Komplexumot

Helyi és regionális választott képviselők és közhivatalnokok pénzügyi javadalmazásáról készít jelentést az Európa Tanács

Létrehozva: 2017. március 30.
Raportőri megbízást kapott Campanari-Talabér Márta (FIDESZ) és Grüman Róbert (RMDSZ)

Út, híd, kórház, szociális háló

Létrehozva: 2017. március 30.
Elfogadták Kovászna megye 2017-es költségvetését

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro