keresés
min. 3 karakter

Turizmus Háromszéken

Kattintson ide a megye interaktív turisztikai térképének megtekintéséhez.

/_f/Mix/haromszeki_medence_panorama.jpg

Háromszék, vallási és kulturális sokszínűség által gazdaggá tett hegyközti vidék. Székelyföld délkeleti csücske, a Kárpátok kanyarulatával körülölelt természetes táj, ahol ásványvízforrások bugyognak, melyek nemcsak üdülésre teszik alkalmassá a vidéket, hanem gyógyító erejük is híres. Nincs a magyarok lakta területeknek olyan része, mely annyi tudóst, híres embert adott volna, mint ez a térség. Ezt a tájat még közel 80 százalékban magyarok lakják, akik önálló életre törekednek. Arra, hogy maguk rendezzék sorsukat, maguk rendelkezzenek jövőjükről.

/_f/Mix/img_3322_szent_anna_to_hj.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Háromszék legmagasabb pontja az 1.777 méter magas Lakóca-tető. A megyében nem csak a túrázóknak kedvez a terep. Míg a patakok és folyók a horgászokat csalogatják pisztrángra vagy csukára, az erdők a vadászokat és fotósokat lepik meg gazdag nagyvad állományukkal. Sűrűn fordul elő a barnamedve, kárpáti szarvas vagy vaddisznó, de a szerencsések hiúzt vagy farkast is láthatnak. Aki hallgat a vadon szavára azt terített asztal várja erdei gyümölcsökkel és gombákkal.

 

Ha az anyatermészet illatával beteltek és a borvíztől, mofettától pezseg a vérük, engedjék át magukat az épített örökség történelmi hangulatának.

Háromszék vártemplomai akár különféle építészeti stílusok tananyagaként is szolgálhatnak. A román stílusú és korai gótikus gelencei Szent Imre templom freskóiról is híressé vált, de csodálatos gótikus mennyezete van a sepsiszentgyörgyi vártemplomnak, s lehet majdnem minden település remekbe szabott isten-házát sorjázni Bikfalvától Zaboláig, Kilyéntől Perkőig festett kazettás mennyezetekkel, erődítményekkel, róvásírás emlékekkel.

/_f/Mix/img_3408_gelence_hj.jpg

Háromszék a kúriák földje, amelyről nemrég gyönyörű album jelent meg. A történelmi épületekből bőven akad olyan, amit vendéglátásra alakítottak ki. Háromszék olyan személyiségekkel büszkélkedhet, akik a magyar történelem, kultúra és tudományos élet legendás egyéniségeivé nőtték ki magukat. Felsorolni őket hosszú időt vesz igénybe, most pusztán említést teszünk néhány kiemelkedőről:

- Gábor Áron, Bereck szülöttje szájából hangzott el a szállóigévé vált mondat: "Lészen ágyú!" - s az 1848-as szabadságharcban sikerült is a harangokból öntött ágyúkkal egy jó ideig feltartóztatni a hazára törő ellenséget.

- a kisbaconi Benedek Elek meséi gyermekkorunk olyan élménye, mely egész életünkön végigkísér,

- zágoni Mikes Kelemen, Rákóczi fejedelem hű társa a száműzetésben, leveleiben zengett ódát a szülőföldről, s annak szeretetéről,

- szintén Zágon nagy szülöttje, Kiss Manyi színésznő

- Kőrösi Csoma Sándor, a nagy keletkutató, tibetológus valódi kultusza él Csomakőrösön és Kovásznán,

- Dózsa György, a tüzes vastrónon megégetett lázadó parasztvezér szülőfaluját,

Dálnokot turistabuszok sokaságának utasai keresik fel évente, hogy leróják kegyeletüket a monumentális szobornál,

- Kriza János gyűjtése nélkül nem lenne teljes a magyar kultúra.

 

Ha turizmus, akkor természetesen gasztronómia is. Ebben nyújt maradandót ínyencségeivel a háromszéki konyha mely helyi termékekre támaszkodik és összeolvasztja az itt élő közösségek szakácstudásának legjavát. Különlegességként említenénk az állattartásból származó tejtermékeket, húskészítményeket, savanyú leveseket, keleti édességeket, amit borvízzel nyomtathatunk le.

Az év folyamán gyakran szerveznek gasztronómiai rendezvényeket is. Készül itt kolbász, óriás gombapaprikás, töltött káposzta, szilvás gombóc, túrós puliszka, kürtőskalács és sok más.

Mindezen gazdagság ellenére mit ér az élet vigasság nélkül?

/_f/Mix/img_3518_marcius_15_pinceteto_2009.jpg

Háromszék Erdély legnagyobb és legteljesebb városünnepével büszkélkedhet, a Szent György Napokkal. Az Óriáspince-tetőn évente megszervezik a Székely Vágtát a Nemzeti Vágta egyetlen hivatalos határon túli előfutamát. A perkői kápolna a somlyóhegyihez hasonló búcsújáró hely, sor kerül olyan kulturális ínyencségekre is, mint a Cigányfolklór-tábor a megye legmagasabban fekvő településén, Kommandón.

 

Társulataink: a Tamási Áron Színház, a Háromszék Néptáncegyüttes, az MStúdió Európa szerte díjazottak.

 

Legyen Ön is vendégünk!

Fedezze fel Háromszéket!

«2017. február»
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272812345
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

A KOVÁSZNA Megye TURIZMUSÁÉRT Egyesület versenyvizsgát szervez

Létrehozva: 2017. február 14.
a KOVÁSZNA Megye TURIZMUSÁÉRT Egyesület versenyvizsgát szervez, a Kovászna Megye Turizmuásért Egyesület székhelyén

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.    

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro