keresés
min. 3 karakter

Zabola

2010. január 12.

Titokzatos és mégis nyitott: Zabola a Mikesek őszi fészke, az impozáns kastély ma elsősorban nyugati turistákat vár. A csángó múzeumban a moldvai magyarok életébe lehet bepillantani, és aki húsvét környékén érkezik a településre, résztvehet a szörcsei vagy székelytamásfalvi szánozáson.

 

Tudta-e, hogy Zabolán csángó néprajzi múzeumot és tájházat működtet Dr. Pozsony Ferenc kolozsvári néprajzkutató, egyetemi tanár? Zabola gyakorlatilag egybeépült Páva faluval, amely azonban különálló lakó- és egyházközösség. Zabolához tartozik még a Mezőföld három történelmi faluja: Székelypetőfalva (10 km, 168 lakos) Székelytamásfalva (6 km, 529 lakos) és Szörcse (9 km, 655 lakos). Ezeknek a településeknek a térségében halad el a Kézdivásárhely felé tartó régi Postaút. Ezen közlekedett a királyi posta. Ez az a vidéke Háromszéknek, ahol a székelyek XIII-ik századi betelepülése előtt, már a XII században magyar lakosság élt. Ennek beszédes tárgyi bizonyítékai azok a leletek és pénzek, amelyeket Székelypetőfalván és Székelytamásfalva határában a Tatár-dombon feltárt középkori polgári temetők sírjaiban találtak. A leletek, használati tárgyak és ezüst dénárok II. Géza (1141-1162), III. István (1162-1173), III. Béla (1173-1196) idejéből valók voltak.

/_f/telepulesfotok/zabola1_henningjanos_28.jpg

Látnivalók:

  • Református vártemplom, Zabola. Gótikus faragott emlékeket és a reneszánsz ízlés jegyeit őrzi. Feltételezik, hogy ennek helyén állhatott Zabola vára. A templom eredeti alakjában védelmi célokat is szolgált. Várfalának kaputornyára építették fel a most barokk hagymasisakkal fedett harangtornyát. Érték itt a bejáró szép faragott reneszánsz kő ajtókerete, szamárhátíves szentségtartója, emberfős gyámkövei, s mindenek mellett a 124 darabból álló festett kazettás mennyezete és az orgonakarzat mellvédjeinek virághímes táblasora 1772-ből.
  • Római katolikus templom, Zabola. Épült 1860-ban. Építtetője gróf Mikes Benedek volt. Titulusa a Szentkereszt felmagasztalása.
  • Mikes kastély, Zabola. Műemlék (XVII-XVIII sz.). Az eredeti reneszánsz kúriában Erdély fejedelme, Bethlen Gábor és neje is részt vett egy lakodalmon. A feltehetően védelmi célokat szolgáló kúriát gróf Mikes Benedek újíttatta meg 1867-ben.
  • Ebben az épületben született gróf Mikó Imre (1805-1876), eredeti emléktábláját, melyet a nevét viselő sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium állíttatott, elpusztította a türelmetlenség. Helyette, halálának 120. éves évfordulóján újat helyeztek el. Mellszobra a vártemplom előterében áll (1991). Ebben az épületben élt az a Mikes János, akinek személyéhez kapcsolódik Kemény Zsigmond Özvegy és lánya című regényének cselekménye. A kuruc szabadságharc bukása után, több éven át itt gyermekeskedett a kis Mikes Kelemen. A második világégés idején utolsó lakója gróf Mikes Ármin volt, a Zernye-havasi vadrezerváció létrehozója. A kastélyt a román állam visszaszolgáltatta Mikes Ármin unokájának.
  • Görögkeleti templomok, Zabola.  A kisebb temploma 1832-ből való. Ikonjai értékesek, védőszentje Szent Illés. Fennmaradt a zabolai románság Illés-napi templom-búcsúja és népszokásai. Újabb templomát 1939-1942 között építették Nagyboldogasszony tiszteletére.
  • Három faragott kopjából kialakított emlékmű a kastély kertjében az említett gróf Mikó Imrének, Erdély Széchenyijének, a szabadságharcos Mikes Kelemennek (1820-1849) a nagyszebeni ütközet hősének és gróf Mikes Árminnak emlékére. Zabolán született gróf Mikes János (1876-1945) szombathelyi római katolikus püspök, a bőkezű kultúrmecénás.
  • Római katolikus templom, Székelypetőfalva. Régi kápolna helyére építették. A hagyomány szerint annak egy része, a mai templom szentélyét képezi. Épült 1823-ban. Oltárképe a régi templomból maradhatott fenn. 1762-ből való, és védőszentjét, Assisi Szent Ferencet ábrázolja.
  • Thúry-Bányai udvarház Székelytamásfalván, a helyiek nyelvén „kastély”. A háromszéki empire építészet egyik tipikus épülete. A zabolai önkormányzat megvásárolta, restauráltatta, jelenleg a falu művelődési otthona.
  • Református templom, Páva. Félköríves apszisa ma is áll. Feltételezik, hogy itt középkori templomnak kellett lennie. Várfal vette körül, melynek egy része ma is áll.
  • Szörcsén a Hadnagy- és Rákosi-kúria (XIX sz.).

Polgármester: Ádám Attila Péter; Tel/fax: +40-267-375213.
Postai irányítószám: 527190.
Lakosság: 4801 fő (2002).
Kiterjedés: 73,69 km2.
Hozzátartozó falvak: Székelypetőfalva, Szörcse, Székelytamásfalva.
 

«2017. március»
HKSzCsPSzV
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Baróti csapat nyerte a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt

Létrehozva: 2017. március 25.
Szellemi lámpásokra van szükség

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Létrehozva: 2017. március 24.
Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek

Háromszéken elkezdődött a Turizmus Éve

Létrehozva: 2017. március 23.
Hivatalosan is megkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken, a rendezvénysorozat nyitókonferenciáját csütörtökön tartották Sepsiszentgyörgyön

Közkedveltek a háromszéki kúriák és fürdők Brassó megyében

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna megye is képviselte a térséget a március 17-19. között Brassóban megszervezett erdélyi turisztikai vásáron (TTF – Transylvania Tourism Fair) a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és az Aquasic Egyesület által

Nyitokonferencia 2017 - Turizmus Éve Haromszeken

Létrehozva: 2017. március 21.
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az idei esztendőt Háromszéken a Turizmus Évének nyilvánította

Székelyföldi összefogás a katolikus iskoláért

Létrehozva: 2017. március 18.
Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek március 18-án, szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán

Szabadon ünnepelünk

Létrehozva: 2017. március 14.
Idén is munkaszüneti nap március 15-e Kovászna Megye Tanácsa alkalmazottai számára

Kezdődik a kommandói tábor építése

Létrehozva: 2017. március 10.
A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő intézmény 2015-ben vette át a kommandói tábort, a megyei önkormányzathoz pedig 2009-ben került a leromlott állapotban levő létesítmény, amelyet már tíz éve nem működtetett a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság

Székelyek a 40. Hungexpón

Létrehozva: 2017. március 4.
Székelyföld is jelen van a március 3–5. között megrendezett legnagyobb magyarországi turisztikai seregszemlén.

Kiegyensúlyozni a helyi költségvetést

Létrehozva: 2017. február 28.
Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén döntött, hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról

Online sorszám a gépjárművek bejegyzésénél

Létrehozva: 2017. február 27.
Márciustól online lehet sorszámot igényelni Kovászna megyében is a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Közszolgálatnál járműbejegyzésre, átíratásra, forgalomból való kivonásra, ideiglenes rendszám kiállítására és a forgalmi engedély kiváltására

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához

Létrehozva: 2017. február 23.
A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület csatlakozott a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjához (FAPT), a tagfelvételről az Országos Turisztikai Vásáron (TTR 2017 Romexpo) tartott vezetőségi gyűlésen döntött a szövetség.  

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 23.
„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

Az ország gasztronómiai fővárosa lesz a hétvégén Bálványosfürdő

Létrehozva: 2017. február 22.
19 csapat nevezett be a XII. Bálványosfürdői Nemzetközi Disznótoros Fesztiválra

Új székhelyen a Europe Direkt Információs Központ

Létrehozva: 2017. február 21.
A Sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ új székhelyen folytatja tevékenységét.

Újabb magyarországi támogatás a kommandói iskolának

Létrehozva: 2017. február 20.
Közel fél millió forintos támogatást kapott a leégett kommandói iskola a hétvégén megtartott jótékonysági veszprémi megyebálon, illetve további 500 ezer forintot a Zala Megyei Közgyűléstől.

Székelyföldi értékek a Romexpón

Létrehozva: 2017. február 19.
Székelyföld közkedvelt turisztikai célpont a bukaresti kirándulni vágyók számára.

Ügyvéddel a hulladéklerakó beindításáért

Létrehozva: 2017. február 17.
A lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére szerződtet külső jogi szolgáltatást a megyei önkormányzat.

Teljes a székelyföldi kínálat az idei Romexpón

Létrehozva: 2017. február 16.
Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16-19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron.

Hiánypótló szakképzés Háromszéken

Létrehozva: 2017. február 15.
Háromszéki vendéglátói egységeknél jelenleg alkalmazás alatt álló, gyakorlott és kezdő 20 pincér és 20 recepciós részesült szakképzésben a Bálványosi Grand Hotelben.

A kormány cserben hagyja, mi támogatjuk az otthoni beteggondozást

Létrehozva: 2017. február 14.
„Megduplázzuk a Kovászna Megye Tanácsa által létrehozott szociális pályázati alapot azért, hogy a Diakónia és Caritas létfontosságú munkáját megmentsük, hiszen a munkaügyi minisztérium egyik napról a másikra megvonta a támogatást a szociális szolgáltatást végző civil szervezetektől” - jelentette be Tamás Sándor, megyei tanácselnök azt követően, hogy egyeztetett a szervezetek képviselőivel.

Minden követ megmozgatnak a kommandói iskoláért

Létrehozva: 2017. február 10.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa beadvánnyal fordultak a fejlesztési minisztériumot vezető Sevil Shhaidehez. A beadványban a kommandói Horn Dávid iskola számára több mint 3,5 millió lejt igényelnek.  

Több százezer euróra pályázhatnak a kis- és középvállalkozók

Létrehozva: 2017. február 9.
200 000 és 1 millió euro közötti összegeket pályázhatnak meg a kis- és középvállalkozók a Központi Fejlesztési Régiónál (ADR) az elkövetkező ciklusban. Többek között erről is szó volt az ADR ügynökségének február 9-én, csütörtökön a megyeházán megtartott konferenciáján.      

Be kell vezetni az idegenforgalmi adót a megyében

Létrehozva: 2017. február 7.
Összegezték az elmúlt év turisztikai adatait, valamint az idei terveket a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselői a február 7-én tartott sajtótájékoztatón.  

Niculina Țînțar kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Létrehozva: 2017. január 16.
Sepsiszentgyörgyön, Mihai Eminescu költő születésének napján, január 15-én, az Árkosi Kulturális Központ falai közt zajlott a Román Kultúra Napja Kovászna megyei eseménysorozata – ezúttal került sor a Háromszék Kultúrájáért díj átadására is.

Új iskola épül Kommandóra

Létrehozva: 2017. január 11.
„Rossz helyzetekből is lehet jól kikerülni: a részint leégett, részint súlyosan megrongálódott kommandói iskolát új épülettel pótoljuk. A sajnálatos eset rövid távon megnehezíti a község diákjainak helyzetét, viszont új iskolát építünk, amely már az aktuális követelményeknek felel meg, így, reményeink szerint a következő tanévet már sokkal jobb körülmények közt fejezik be a megye legmagasabban fekvő településén” fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

© Copyright Kovászna Megye Tanácsa, 2013. Minden jog fenntartva. Webdesign: www.voidart.ro