Itt vagy: » Sajtószoba » Hírek » Komandón a Természet az élet forrása táborunk

Komandón a Természet az élet forrása táborunk

2021. szeptember 8., szerda

Habár az egészségügyi világjárvány miatt egy esztendő kimaradt, ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett a Természet az élet forrása elnevezésű tábor, amit az idén 5. alkalommal szeptember 6-8. között szerveztek meg és amelynek a Művészeti és Népiskola által működtetett komandói tábor adott otthont.

A házigazda szerepét betöltő Zöld Nap Egyesület és a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) mellett Kovászna Megye Tanácsa és a Kézdivásárhelyi Polgármesteri hivatal támogatta a tábort, ahova Kézdivásárhelyről, Rétyről, Kézdiszentlélekről, Szárazpatakról és Sepsiszentgyörgyről 24 kilenc és tizenöt év közötti diák érkezett.

A szervezők gazdag programkínálattal várták a diákokat, tematikus előadások, kreatív játékok, túrák töltötték ki a táborozók idejét, a környezetbarát gondolkodás, egészséges életmód-szemléletének alakítására fektetve a hangsúlyt, de nem hiányzott a sport, a tánc és a közös éneklés sem. A szervezők munkáját örményországi és kézdivásárhelyi önkéntesek segítették.

Az idén útjára indított Zöld Háromszék program keretén belül a közösség által kezdeményezett projekteket támogattuk és támogatjuk. Közös célunk, hogy Kovászna megye folyói, patakai, hegyei tiszták legyenek, környezetünk megszabaduljon a szeméttől, ezáltal mindenki jól érezhesse magát a saját környezetében. Ilyen akció volt például a Feketeügy és mellékágainak kitisztítása, majd az Olt medrének kitakarítása is. Ehhez a programhoz kapcsolódik a Természet, az élet forrása elnevezésű tábor is, ahol kisebb csoportokban hatékonyan lehet a gyerekeket környezettudatosságra nevelni. Tudatában vagyunk annak, hogy a világot nem tudjuk egy nap alatt megváltoztatni, nem is ez a dolgunk, de meggyőződésem, hogy hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy együtt, odafigyelve környezetünket tisztává, élhetővé tehetjük” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Egy régi kínai közmondás így szól "az ezermérföldes út is az első lépéssel kezdődik" éppen ezért azt gondolom, hogy a felnőttekhez leghatékonyabban a gyerekeken keresztül lehet eljutni. Ha zsenge korban, a gyerekek számára érthető módon mondjuk el, hogy létfontosságú odafigyelni a hulladék helyes szelektálására, akkor van remény arra, hogy a következő generáció jobban fog vigyázni a tiszta környezetre, az újrahasznosításra és az egészséges életmódra. A környezettudatos nevelés elengedhetetlen a mai ember számára, éppen ezért vagyunk évek óta a tábor társszervezői” – nyomatékosított Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor legfontosabb célja, hogy rávezessék a gyerekek figyelmét arra, mennyire fontos helyesen, tudatosan gazdálkodni a hulladékkal. „Figyelnünk kell a hulladék mellett a vízre is, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, fojtjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adnunk a következő generációnak, így talán még élhetővé tehetjük bolygónkat” – hangsúlyozta az egyesületi elnök.

A szervezők és támogatók abban bíznak, hogy a már évek óta működő tábort a jövő évben is a festői környezetben levő komandói táborban szervezhetik meg.

Hírek