Sunteți aici: » Știri » Amplă acțiune de curățenie în opt comune și un oraș de pe malurile Râului Negru

Amplă acțiune de curățenie în opt comune și un oraș de pe malurile Râului Negru

Marți, 10 mai 2022

La inițiativa tinerilor din Lemnia și a UDMR Covasna, sâmbătă, 14 mai, se organizează o amplă acțiune de curățenie pe malurile Râului Negru, între municipiul Tg. Secuiesc și comuna Chichiș. În cadrul acestei acțiuni, aproximativ 1000 de voluntari vor colecta deșeurile din opt comune și un oraș. Proiectul este parte din programul „Covasna Verde - Un ţinut curat, un ţinut bogat!”, lansat de Consiliul Județean Covasna. Anul acesta vor participa municipiul Tg. Secuiesc și comunele Ghelința, Cătălina, Zăbala, Brateș, Boroșneu, Reci, Ozun, Chichiș

Prin această acțiune dorim să dăm un exemplu bun, pentru că nu prea există astfel de proiecte ample, prin care malurile unui râu sunt curățate de la izvor până la ieșirea din județ, inclusiv pe cursurile afluente. În cazul de față, vorbim despre 500 de km. Încă de anul trecut s-a format o echipă eficientă, însă, pe lângă aceasta, și anul acesta așteptăm să ni se alăture mai mulți voluntari, tineri, familii întregi - de fapt, toți cei cărora le pasă de protecția mediului" – a subliniat inițiatorul programului, Lukács Botond, președintele Organizației de Tineret din Lemnia.

Partea logistică a acțiunii este asigurată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (ADI SIMD) și partenerii săi, OIREP-urile. „Obiectivul nostru, și în cadrul ADI SIMD Covasna, și în cadrul Consiliului Județean, este acela ca județul Covasna să devină cel mai curat ținut din țară. Noi suntem prezenți la orice chemare venită din partea tinerilor sau a autorităților publice locale, la acțiuni care servesc gestionarea corectă a deșeurilor. Ca și anul trecut, și de data aceasta asigurăm pentru această campanie mănuși și saci și avem grijă ca toate deșeurile colectate să ajungă la Leț, unde le este locul” – a detailat consilierul județean, Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna.

Lungimea Râului Negru este de 104 de km, bazinul de recepție fiind 2320 kmp. Râul are în total 27 de afluenți, care ajung în 54 de localități. În cadrul acestei acțiuni, malurile râului vor fi curățate pe o lungime de 65 de km, iar afluenții pe o lungime de 200 de km.

Toți cei care doresc să se alăture la o acțiune, pe cât de amplă, pe atât de necesară și de benefică pentru noi toți, li se pot adresa inițiatorilor programului prin Lukács Botond, care poate fi contactat la numărul de telefon: 0752 764 238.

Noutăți