Sunteți aici: » Știri » A fost reabilitată biserica aparţinând celor trei confesiuni religioase

A fost reabilitată biserica aparţinând celor trei confesiuni religioase

Sâmbătă, 27 octombrie 2012

Biserica evanghelică luterană din Tîrgu Secuiesc este una specială, deoarece clădirea este folosită nu doar de confesiunea evanghelică luterană, dar şi de credincioşii aparţinând confesiunilor religioase reformate şi unitariene.

Biserica evanghelică luterană din Tîrgu Secuiesc este una specială, deoarece clădirea este folosită nu doar de confesiunea evanghelică luterană, dar şi de credincioşii aparţinând confesiunilor religioase reformate şi unitariene.

Clădirea bisericii a fost reabilitată recent şi a fost sfinţită sâmbătă, 27 octombrie. Deşi, de dimensiuni reduse faţă de celelalte biserici ale oraşului, acest lăcaş are o poveste aparte. Anul acesta se împlinesc 65 de ani de când biserica îşi primeşte credincioşii de diferite confesiuni. Construcţia ei a fost începută de către comunitatea religioasă locală înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. În cadrul Sfintei Liturghii, protopopul Zelenák József a relatat că, la început, lucrările de construcţie au progresat într-un ritm rapid, mai era puţin până la finalizarea acestora, când frontul războiului s-a apropiat de regiunea Trei Scaune. După modificarea graniţelor însă, totul s-a schimbat. Acoperişul micii biserici s-a realizat, în primul rând, cu ajutorul donaţiilor credincioşilor locali. Mulţi oameni au contribuit la finalizarea micii biserici, indiferent de religia lor – a subliniat episcopul adjunct.

În cuvântul festiv, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a evidenţiat: „Când statul român sprijină într-un mod disproporţionat ofensiva construcţiei de biserici a unor confesiuni religioase, noi, cei de la administraţia publică locală considerăm că sprijinirea bisericilor istorice din Transilvania este de datoria noastră. Puţini sunt cei care pot declara că au sprijinit un proiect prin care se acordă ajutor nu doar unei singure Biserici, ci vizează trei Biserici importante. Consider că această clădire reprezintă acea concepţie pe care, în termeni simpli, o numim solidaritate maghiară.”

Sfânta Liturghie a fost celebrată de protopopul Zelenák József şi protopopul adjunct Domokos Jenő. În cuvântul festiv, Reverendisim Adorjáni Dezső Zoltán a afirmat: Târgu Secuiesc este o comunitate evanghelică „szórvány”. Episcopul consideră însă, că acest cuvânt trebuie interpretat altfel decât în mod obişnuit, fiindcă se referă doar la numărul credincioşilor evanghelici. În acest caz, cuvântul „szórvány” înseamnă mai degrabă sarcină, deoarece îndeamnă la începerea muncii, oricât de grea ar părea aceasta – a spus Adorjáni.

Festivitatea s-a încheiat cu programul Corului evanghelic din Sfîntu Gheorghe. În biserica nou renovată, Tamás Sándor a înmânat comunităţii religioase steagul judeţului Covasna, subliniind că drapelul cu stema regiunii Trei Scaune este un simbol care uneşte comunitatea secuiască.

Noutăți