Sunteți aici: » Știri » Accent pus pe dezvoltare – Consiliul Județean întrunit la Micfalău

Accent pus pe dezvoltare – Consiliul Județean întrunit la Micfalău

Miercuri, 15 septembrie 2021

Consiliul Județean Covasna s-a întrunit miercuri, 15 septembrie, în comuna Micfalău. La ședința ordinară, consilierii au adoptat hotărâri privind patrimoniul județului, sistemul de sănătate, investiții în infrastructură și probleme organizatorice.

 

 ”Dorim să construim o comună care susține familiile, care ajută tineretul. Micfalău a fost prima comună care a asigurat pachet-trusou pentru fiecare nou-născut. Considerăm că putem să salvăm localitățile rurale depopulate,  numai dacă reușim să aducem acasă tinerii care doresc să-și întemeieze familie” – a subliniat primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, la ședința Consiliului Județean. Edilul a vorbit despre rezultatele din ultimii cinci ani, dar și despre provocările cu care se confruntă comuna, printre care și problemele legate de apa potabilă. Consilierii județeni au vizitat terenul de joacă și terenul de fotbal, care sunt în curs de construire și sunt finanțate de administrația locală și cea județeană.  

 La ședință, Consiliul Județean Covasna a adoptat hotărârea privind aprobarea trecerii în domeniul public al Județului Covasna a imobilului situat în municipiul Sfântu Gheorghe, str. Țigaretei nr. 44, care se afla în patrimoniul S. C. Drumuri și Poduri Covasna S.A.  Imobilul și terenul au fost evaluate  la o valoare de 9 milioane lei, suma necesară fiind acordată prin Legea bugetului de stat nr. 15/2021, cu destinația de achiziționare imobile pentru construirea unui complex medical multifuncțional în Municipiul Sfântu Gheorghe, precum și pentru asigurarea spațiilor necesare funcționării instituțiilor subordonate Consiliului Județean Covasna. „Terenul și imobilul vor fi folosite în scopuri medicale. Municipiul Sfântu Gheorghe se dezvoltă, iar această locație nu mai este la periferie, este nevoie de mutarea stației de asfaltare și din considerente de mediu” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

  „Ploile abundente din luna mai au afectat mai multe obiective în comuna Malnaș și pasul Hatod, au distrus platforma DJ122B și DJ122, au deteriorat podețe, ziduri de sprijin. Am solicitat și am primit suma necesară din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale. Pentru lucrările de reabilitare vor fi alocate 3,2 milioane de lei” – a explicat președintele. Consilierii au aprobat Nota conceptuală și Tema de proiectare pentru obiectivul de investiție „Refacere drum județean – DJ 122 și DJ 122B, zid de sprijin, 2 podețe și 2 praguri de fund”.

 A fost finalizat Planul strategic de dezvoltare al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, document aprobat de Consiliul Județean.  Spitalul Județean de Urgență se află în procedura de acreditare, iar Planul strategic al spitalului este unul dintre documentele solicitate de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Principalele componente ale Planului strategic de dezvoltare sunt: prezentarea spitalului, analiza situației actuale - caracteristici ale populației deservite, organizarea spitalului, analiza competitivității și eficienței managementului, analiza SWOT și obiectivele strategice. Am urmărit două obiective majore, investiții în infrastructură, respectiv dezvoltări la nivelul dotării și al echipamentelor, numai așa putem să asigurăm calitatea îngrijirii medicale, și așa vom avea posibilitate de a extinde serviciile medicale din cadrul spitalului – a precizat managerul spitalului, András Nagy Róbert.

 A fost demarat procesul de reorganizare a Centrului de plasament „Borosnyay Kamilla” –Târgu Secuiesc, din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna. Una dintre etapele acestui proces este asumarea deciziei de a închide Centrul – o decizie care trebuie îndeplinită de Consiliul Județean Covasna. Ca parte a elaborării planului de închidere, este necesară evaluarea multidisciplinară a beneficiarilor Centrului. Astfel, se vor identifica soluții de reintegrare în familiile naturale sau în plasament la familii/asistenți maternali profesioniști. În cazul beneficiarilor pentru care o asemenea soluție nu este viabilă, este necesar plasamentul la casele familiale, care vor fi construite în acest scop în comuna Ghelința și în oraşul Tg. Secuiesc. Centrul de plasament ”Borosnyay Kamilla” – Târgu Secuiesc, organizat pe module, funcționează cu 39 de beneficiari.

Noutăți