Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék”
Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe, cu misiunea de a culege, a păstra şi a valorifica scenic folclorul muzical şi coregrafic specific comunităţilor maghiare din Transilvania.
O misiune pe care Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék” o împlineşte prin producţii artistice și spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular maghiar din Ardeal. În acelaşi timp, Ansamblul este deschis spre tradiţiile folclorului muzical şi coregrafic ale tuturor comunităţilor etnice din Transilvania şi spre interferenţele culturale pe care aceste valori tradiţionale le creează.
Principalele proiecte artistice sunt reprezentate de premierele fiecărei Stagiuni. Repertoriul unei Stagiuni este alcătuit din producţii artistice care, prin diversitatea formelor de expresie coregrafică şi a tematicii abordate, răspund nevoilor culturale ale mai multor categorii de public, în aşa fel încât Ansamblul Háromszék să devină un personaj activ în viaţa culturală covăsneană, dar şi în dialogul cultural naţional şi internaţional.
Datorită politicii sale repertoriale, Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék” a reuşit să cucerească publicul din România şi din străinătate, revelând valoarea contemporană a tradițiilor folclorice din Transilvania, prin spectacole legendare de teatru-dans, precum: Nunta însângerată, Pentru o sută de ani, Din post în post, Balada din Ceuaș, Fiul risipitor, Lăutarii, Gábor Áron sau Mundruc.
Producțiile valorifică scenic muzica şi dansurile populare din diferite zone etnografice ale Transilvaniei, iar prin stilul eclectic și inovativ al acestor oferte artistice, spectatorii sunt provocaţi a se confrunta cu propriile prejudecăți, conform cărora folclor ar fi o formă anacronică de comunicare.
Foto: Kátai Jocó
Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék” a susţinut peste 2000 de reprezentaţii cu producţiile sale, în toate oraşele mari ale Transilvaniei. Ansamblul a răspuns şi numeroaselor invitaţii de a susţine turnee în ţară şi în afara graniţelor, participând la întâlniri artistice şi festivaluri din România, dar şi din ţări precum Ungaria, Austria, Germania, Slovacia, Elveţia, Italia, Portugalia, Polonia, Finlanda, Grecia, Rusia și Regatul Unit.
În fiecare an, cel mai important partener de proiecte este Fundaţia Lajtha László. Începând din 1991, cele două instituţii găzduiesc împreună Întâlnirea Muzicii şi Dansului Popular din Sfântu Gheorghe, unde participanţii intră în dialog cu păstrătorii de folclor muzical şi coregrafic autentic, din diferitele regiuni folclorice ale ţării. Acelaşi concept se află şi la baza organizării Taberei de Folclor Ţigănesc din Comandău, care s-a născut cu scopul de a contribui la o mai profundă cunoaştere a culturii şi a problemelor cu care se confruntă romii din ţara noastră.
Contact:
Teatrul Coregrafic și Dans Folcloric „Trei Scaune - Háromszék”
520003 - Sfântu Gheorghe
Str. Gábor Áron nr. 1
Judeţul Covasna, România
Tel: +4/0372 941 240
Fax: +4/0372 875 823
E-mail: hte@hte.ro
Pagina web: www.hte.ro
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/haromszek
De aici se poate descărca logoul instituției în format .pdf.