Sunteți aici: » Știri » Au început Zilele Ținutului Secuiesc

Au început Zilele Ținutului Secuiesc

Duminică, 5 iunie 2011

Manifestarea, cuprinzând cele trei județe: Covasna, Harghita și Mureș, a început cu concertul artistului Gryllus Vilmos, în cunoscutul loc de pelerinaj Perkő din Sînzieni.
 

Manifestarea, cuprinzând cele trei județe: Covasna, Harghita și Mureș, a început cu concertul artistului Gryllus Vilmos, în cunoscutul loc de pelerinaj Perkő din Sînzieni. Duminică, 5 iunie, pădurea din jur răsuna de muzica participanților la Întâlnirea Ansamblurilor de Dans Popular pentru Copii şi Tineret, tinerii cântând nu numai pe scenă, ci și în mijlocul pădurii și nu ca să facă repetiții, ci mai degrabă pentru propria lor distracție. La evenimentul de deschidere a Zilelor Ținutului Secuiesc au participat mai mult de 3000 de oameni.

Concertul artistului interpret Gryllus Vilmos s-a bucurat de un public extins din punct de vedere al vârstei: piesele artistului din Ungaria au fost urmărite cu mare interes, atât de cei mici și școlari, cât și de cei adulți. „Acest concert este unul mai neobișnuit, căci de obicei cânt poezii și nu cântece populare. Dar și cântecele populare sunt poezie, astfel, diferența nefiind atât de mare” – a declarat Gryllus Vilmos, la începutul spectacolului.

Balogh Tibor, primarul localității Sînzieni, ca gazdă a evenimentului, și-a rostit primul discursul de felicitare. În opinia lui, Întâlnirea Ansamblurilor de Dans Popular pentru Copii şi Tineret este deja un eveniment important cu tradiție, deoarece pe lângă faptul că este o adevărată sărbătoare, încurajează și păstrarea tradițiilor.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a declarat: Zilele Ținutului Secuiesc  au drept scop conștientizarea valorilor comune ale Ținutului Secuiesc, a valorilor rezultatelor muncii desfășurate în comun, deopotrivă în rândurile localnicilor și în rândurile vizitatorilor.  „Iar munca în comun este împlinită prin sărbătoare comună” – a spus Borboly. În opinia președintelui, cultura specifică a regiunii sărbătorită în cadrul Zilelor Ținutului Secuiesc trebuie promovată nu numai pe plan local, dar, de asemenea, „este important să fim cunoscuți și în țările Uniunii Europene. Cu acest scop am deschis, prin efort comun, cu câteva zile în urmă, Biroul de reprezentanță la Bruxelles.”

„La evenimentul organizat la Perkő, participă aproape 800 de copii și tineri. Mulţi dintre ei au venit aici cu părinții, profesorii și prietenii. Evenimentul de astăzi este un excelent exemplu asupra celor ce poate oferi Ținutul Secuiesc. Bisericile înălțându-se spre cer, pădurile seculare îngrijite de bunicii noștri, toate acestea demonstrează că aici trăiesc oameni harnici. În timp ce unii afirmă că Ținutul Secuiesc nu există, noi remarcăm faptul că există, nu numai din punct de vedere fizic, dar această regiune se află în realitate și prin tradițiile și prin cultura ei” – a subliniat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

La manifestația organizată la Perkő, au încântat publicul ansambluri din: Voivodina (1), regiunea Horná zem (1), Ungaria (2), județul Covasna (13), județul Harghita (8), județul Mureș (4), ceea ce înseamnă aproape 800 de copii și tineri.
 

Noutăți