Sunteți aici: » Știri » Austriecii investesc în judeţul Covasna

Austriecii investesc în judeţul Covasna

Joi, 28 martie 2013

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer va investi 150 milioane de euro întro fabrică modernă de prelucrarea lemnului din judeţul Covasna.

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer va investi 150 milioane de euro întro fabrică modernă de prelucrarea lemnului din judeţul Covasna.„Crearea de locuri de muncă nu este o responsabilitate primordială a consiliilor locale, în schimb, acestea trebuie să sprijine şi să încurajeze investitorii pentru ca ei să se stabilească în regiune şi să-şi continue activitatea, prin aceasta facilitând crearea de noi locuri de muncă şi asigurând existenţa.

Cel mai amplu proces de recrutare de forţă de muncă are loc în Ţinutul Secuiesc, inclusiv municipiile Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc. Anul trecut şi în acest an, întreprinzătorii privaţi au creat 1200 de locuri de muncă în Sfântu Gheorghe, iar la Târgu Secuiesc numărul noilor locuri de muncă se ridică la 900. Investiţia austriacă va completa, din 2014, această linie. Faptul că firma Holzindustrie Schweighofer, după  Sebeş, Rădăuți şi Comănești, a venit în judeţul Covasna, se datorează senatorului UDMR Olosz Gergely” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, la începutul conferinţei de presă, ce a avut loc joi înainte de masă.

Potrivit senatorului UDMR, politicul are ca sarcină nu numai elaborarea proiectelor de lege, dar cade în sarcina acestuia şi asigurarea viitorului şi a mijloacelor de trai ale comunităţii. Atragerea investiţiilor similare în judeţ facilitează îndeplinirea acestei sarcini. Olosz este de părere că, pentru realizarea planurilor sale, firma austriacă găseşte în judeţul Covasna forţă de muncă calificată, oameni cărora le place să muncească şi parteneri de încredere, iar prin aceasta poate se va realiza la noi cea mai mare investiţie privată din ultimii douăzeci de ani.

Prezent a conferinţa de presă, Mircea Duşă, ministrul Apărării a salutat investiţia din judeţul Covasna, despre care a spus că este o bună oportunitate pentru dezvoltarea regiunii.
Despre investiţie a dat mai multe detalii Gerald Schweighofer, deţinătorul grupului Holzindustrie Schweighofer, o companie austriacă cu o tradiţie în prelucrarea lemnului de aproape 400 de ani. Gerald Schweighofer a declarat că, în perioada următoare, firma va investi 150 milioane de euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, la Reci. În urma investiţiei, în doi ani, vor fi create peste 650 de noi locuri de muncă. Firma care a dobândit poziţia de lider pe piaţa românească, cu peste 2500 de angajaţi, este lider în România  şi în domeniul prelucrării lemnului.

Prima fabrică de cherestea din România aparţinând grupului a fost construit în 2002, la Sebeş, cel de-al doilea în 2007, la Rădăuţi. Doi ani mai târziu au cumpărat o fabrică de panouri încleiate la Siret, apoi, o altă fabrică de panel, în 2010, la Comăneşti.

Fabrica din judeţul Covasna se va întinde pe 70 de hectare şi-şi va începe activitatea în 2014. Capacitatea anuală de debitare planificată va fi de 800.000 mc, iar 70 la sută din cheresteaua rezultată urmând să fie procesată ulterior. Întro primă fază, produsele încleiate vor ajunge pe piaţa asiatică, urmând ca în a doua fază să fie comercializate şi pe piaţa locală. 80% din cheresteaua fabricată în noua uzină va fi exportată. Cea mai importantă piaţă va rămâne piaţa din Asia (Japonia). Noua uzină va aproviziona cu materie primă cele două fabrici existente.

Noutăți