Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Barcani

Barcani

Vineri, 11 decembrie 2009

Aproape de capătul lumii, comuna Barcani este o mică aşezare ascunsă între munţi, purtând mirosul proaspăt al naturii, cu spectacolul asfinţitului de soare dincolo de Carpaţi.

Ştiaţi că la Barcani şi în prezent există obiceiul popular de a aştepta revărsatul zorilor înainte de Anul Nou? În dimineaţa anului nou feciorii cântă colinzi, apoi îmbrăcaţi în capră merg din casă în casă pentru a face urări de anul nou. Barcani a fost o aşezare care a aparţinut de comuna Zagon, întrucât strămoşii locuitorilor de naţionalitate română au fost colonizaţi de familia Mikes din Zagon, apoi ulterior, la începutul secolului XVIII, de familia Szentkereszti, pe pământurile donate de aceştia. Localitatea este aşezată în partea de nord-est a bazinului Întorsurii. Este legată de localitatea Zagon printr-un drum pietruit (13 km), iar de Întorsura Buzăului prin şosea asfaltată (5 km). Denumirea localităţii, conform tradiţiei, vine din cuvântul „borcan” din limba română. Asemenea produse din sticlă au fost fabricate aici între anii 1847-1886, pe proprietatea familiei Mikes din Zagon. În prezent se cunoaşte locul atelierului de sticlărie, iar săpăturile efectuate aici dezvăluie şi natura produselor fabricate.

Atracţii turistice:

  • Biserica ortodoxă din Barcani. A fost construită în anul 1896 cu hramul Sfântului Nicolae. În faţa acesteia se află o troiţă frumos sculptată.
  • Biserica ortodoxă cu hramul Arhanghelilor Mihail şi Gavril. A fost construită în anul 1967. În interiorul acesteia sunt păstrate icoane din secolul XIX. Biserica ortodoxă din localitatea vecină Săramaş este o construcţie mai nouă, purtând hramul Sfântului Nicolae.

Primar: Pastor Nicolae
Tel: +40-267-372331, Fax: +40-267-372525
Sate aparținătoare: Lădăuţi, Sărămaş
Cod poștal: 527010
Populație: 3990 (2020)
Atestare: 1712
Suprafața: 57,40 km2

Noutăți