Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Bixad

Bixad

Sâmbătă, 14 august 2010

Ruinele cetăţii Sólyomkő, numeroasele izvoare de apă minerală caldă, Lacul Sfânta Ana la care se poate ajunge de aici au făcut ca localitatea Bixad să fie îndrăgită de turişti.


 

Ştiaţi că la Bixad a funcţionat un atelier de sticlărie renumit pe meleaguri îndepărtate? În şcoala din localitate puteţi admira o expoziţie cu produsele din sticlă realizate aici.
Bixadul este o localitate la marginea judeţului Covasna, limita sa nordică este învecinată cu judeţul istoric Ciuc. Trecând prin Bixad se poate ajunge la Lacul Sfânta Ana (17 km) şi la Pasul Bálványos, apoi făcând o drumeţie pe jos la peştera Büdös (Pucioasa) din Turia (20 km).

Atracţii turistice:

  • Expoziţia permanentă de istoria sticlei organizată la şcoala generală ce poartă numele contelui Mikes Ármin, originar din localitate. Atelierul de sticlărie a funcţionat între anii 1756 şi 1916. Cel mai renumit meşter care a lucrat în atelier a fost Sovánka István (1858-1944), considerat cea mai importantă personalitate în arta prelucrării sticlei. În faţa şcolii se găseşte parcul memorial al istoriei maghiare.
  • Cetatea Vápa. Este o cetate din Evul Mediu mijlociu, un sit arheologic. Pe aici trece traseul turistic, marcat cu punct albastru, care leagă Lacul Sfânta Ana de localitatea Ozunca-Băi. Durata drumeţiei până la ruinele cetăţii: 40 minute.
  • O curiozitate o reprezintă formaţiunea de stânci denumită Likas-kő. Nisipiul care formează terasele Oltului a fost cimentat de apa caldă a izvoarelor de apă minerală bogate în calciu şi oxid de fier, astfel formând un perete vertical. Oltul şi-a tăiat drum prin acest perete.

Cele mai cunoscute izvoare de apă minerală:

  • Fenyőfarki în valea pârâului Fenyős (4 km)
  • Sósborvíz, lângă drumul spre gară (0,5 km)
  • Bugyogó, izvor de apă minerală călduţă, lângă traseul turistic marcat cu punct albastru, în direcţia Lacului Sfânta Ana (1 km).


Primar: Bács Márton Csaba; Tel/fax: +40-267-365-983.
Cod poștal: 527116.
Populaţie: 1811 (2002).
Suprafaţă: 60,56 km2.
 

Noutăți