Sunteți aici: » Știri » Casele de tip familial din Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului au devenit funcționale

Casele de tip familial din Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului au devenit funcționale

Marți, 7 decembrie 2021

Cele trei case de tip familial nou construite în orașele Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului s-au umplut de viaţă. Prin transferul copiilor, procesul de reorganizare și închidere a Centrului de plasament din Olteni a fost finalizat.

Am construit trei case de tip familial pentru copiii aflați în sistemul nostru de protecție, respectiv pentru copiii care, până nu de mult, au locuit în Centrul de plasament din Olteni. Este o cerință impusă de UE ca vechile centre de plasament să fie închise, dar și colegii din cadrul DGASPC consideră că aceste case de tip familial sunt mai propice pentru minorii care cresc în sistemul de protecție a copilului. Am încheiat un proces îndelungat, iar în această toamnă copiii s-au mutat în casele noi. Aceste case tip familial au capacitatea de câte 12 locuri, iar în total s-au creat 22 de posturi pentru angajaţi” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Pe parcursul anilor am avut mai multe proiecte, realizate cu succes, prin colaborare cu Fundația SERA, și aceste case au fost construite cu sprijinul lor. Bugetul total al investiției a fost 750.000 euro, din care suma de 175.000 euro este aportul Consiliului Județean Covasna. Acum patru ani, când am început reorganizarea, am avut 57 de beneficiari care locuiau în Centrul de Plasament Olteni, iar în ultimul an au rămas 29 de copii. Între timp am reușit pe unii să îi reintegrăm în familie, alții au împlinit 18 ani sau au fost plasați în centru de sprijin/ centre pentru adulți sau alte case de tip familial, luând în considerare și orientările școlare ale beneficiarilor. În această toamnă au fost mutați toți copiii din Olteni și cele trei case de tip familial, din orașele Tg. Secuiesc și Întorsura Buzăului, au devenit funcționale” – a spus la rândul ei directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária. Directorul a mai precizat că s-a demarat și procesul de reorganizare și închidere a Centrului de Plasament „Borosnyay Kamilla” din Tg. Secuiesc și urmează a fi înființate încă trei case de tip familial, două la Tg. Secuiesc și una în comuna Ghelința.

Noutăți