Sunteți aici: » Știri » Cerere mare pentru programul gratuit de depistare a bolilor populaţiei

Cerere mare pentru programul gratuit de depistare a bolilor populaţiei

Vineri, 16 iunie 2017

Medici şi asistenţi medicali din Ungaria au venit pentru a cincea oară în judeţul Covasna, pentru a efectua consultaţii medicale gratuite. În perioada 12-16 iunie, cei 20 de specialişti ai Spitalului Judeţean „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok au efectuat consultaţii medicale pentru localnicii din Bixad şi Micfalău, precum şi locuitorii satelor aparţinând comunei Malnaş

Medici şi asistenţi medicali din Ungaria au venit pentru a cincea oară în judeţul Covasna, pentru a efectua consultaţii medicale gratuite. În perioada 12-16 iunie, cei 20 de specialişti ai Spitalului Judeţean „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok au efectuat consultaţii medicale pentru localnicii din Bixad şi Micfalău, precum şi locuitorii satelor aparţinând comunei Malnaş. Pe parcursul celor cinci zile, la acest program au participat 830 de persoane, ceea ce reprezintă 3190 de consultaţii, deoarece la o persoană s-au efectuat mai multe tipuri de consultaţii. 

Medicii şi asistenţii medicali din Szolnok au lucrat într-un ritm susţinut, anul acesta efectuând investigaţii pentru depistarea bolilor cardiovasculare, cardiologice, pediatrice, interne, oftalmologice, dermatologice, neurologice şi stomatologice, dar şi pentru determinarea densității minerale osoase şi s-au acordat şi tratamente prin gimnastică medicală. Rezultatele programului au fost prezentate reprezentanţilor presei într-o conferinţă de presă, organizată vineri, la Micfalău.

„Aceste programe s-au născut din necesitate, pentru că există lipsuri mari în toată ţara atât în domeniul medicinii de familie, cât şi în ceea ce priveşte programele de depistare a bolilor populaţiei, fapt ce se datorează unei politici greşite în domeniul sănătăţii dusă constant de Bucureşti, în ultimele două decenii. Am lansat aceste programe împreună cu judeţul Jász-Nagykun-Szolnok, judeţ înfrăţit cu Covasna, şi în parteneriat cu judeţul Bács-Kiskun. În momentul de faţă, sunt prezenţi aici specialiştii din Szolnok, dar la toamnă vor veni şi cei de la Kecskemét” – a anunţat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, mulţumind pentru prezenţa specialiştilor din domeniul sănătăţii din Ungaria, subliniind totodată că se aşteaptă întoarcerea lor.

„Din nou am venit cu plăcere şi ne-am simţit ca acasă” – a evidenţiat dr. Lőrincz Ambrus, medic primar cardiolog. Acesta a afirmat faptul că, în prezent, starea de sănătate a populaţiei din judeţul Covasna este în general mai bună, decât cea de la vizita anterioară şi că, în opinia sa, s-a îmbunătăţit asistenţa medicală din judeţ.  De data aceasta s-a acordat o atenţie mai mare prevenirii problemelor de sănătate, prin urmare specialiştii au vizitat şi şcolile locale, unde au efectuat consultaţii stomatologice şi investigaţii legate de aparatul locomotor. Specialistul din Ungaria a mai spus că au constatat două lucruri surprinzătoare: 95 la sută dintre persoanele examinate ar avea nevoie de tratamente stomatologice şi 80 la sută dintre copii suferă de platfus.

Lehoczky Ildikó, asistent medical cardiologie, a declarat că, au încercat să găsească, în fiecare an, sponsori, anul acesta au venit, pe lângă jucării şi cărţi, cu o donaţie de produse oferite de Fabrica de medicamente Béres, în valoare de 5 milioane de forinţi. Astfel, participanţii la acest program au primit în dar câte un flacon de picături şi o cutie de vitamina C Béres.

În viitorul apropiat un număr mare de medici de familie din judeţul Covasna vor ieşi la pensie, iar asigurarea succesorului este o problemă, lucru cunoscut şi de locuitorii comunei Malnaş care de mult timp caută un medic de familie care să deservească comuna căreia aparţin trei sate – acestea fiind problemele exprimate în cadrul conferinţei de presă. Primarul comunei Malnaş, Szotyori Angéla, a subliniat faptul că populaţia comunei a avut mare nevoie de acest program gratuit de evaluare a stării  de sănătate.

Bogyó Ilona din Malnaş-Băi aştepta împreună cu alţi pacienţi să beneficieze de o consultaţie cardiologică, ea povestind, dacă au probleme de sănătate, trebuie să vină până la Sfântu Gheorghe, iar acum s-au folosit de ocazie şi s-au bucurat de această oportunitate.

Demeter Ferenc, primarul comunei Micfalău, a spus că este mândru de locuitorii comunei, deoarece au venit multe persoane şi fiecare şi-a aşteptat rândul cu răbdare, iar medicul de familie din localitate i-a primit cu multă bucurie pe specialiştii din Ungaria, implicându-se activ în program.

De asemenea, şi primarul comunei Bixad, Bács Márton Csaba, consideră că programul de depistare a bolilor populaţiei este important, pentru că chiar în primele zile investigaţiile s-au dovedit a fi salvator de viaţă în cazul unui tânăr de 26 de ani care s-a prezentat la această consultaţie gratuită.

Tot această echipă a fost cea care a efectuat consultaţii gratuite pentru prima dată în judeţul Covasna, atunci au beneficiat de analize medicale gratuite locuitorii din localităţile Brateş, Comandău, mai apoi cei din Vârghiş, Racoşul de Sus şi Căpeni. Echipa din Kecskemét a efectuat o evaluare a sănătăţii la populaţia comunei Bodoc, mai apoi la locuitorii comunei Breţcu şi, la toamnă, o să vină din nou în judeţul Covasna.

Noutăți