Sunteți aici: » Știri » Conectăm zona Buzaielor cu zona Covasnei- Modernizarea drumului judeţean între Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului demarează în luna iulie

Conectăm zona Buzaielor cu zona Covasnei- Modernizarea drumului judeţean între Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului demarează în luna iulie

Vineri, 8 iunie 2018

Vineri, la Valea Mare a avut semnarea contractului de execuţie privind modernizarea drumului județean 121A, dintre localităţile Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului şi care leagă zona Întorsurii Buzăului de judeţul Covasna. Lucrările ar putea fi demarate în luna iulie.

Vineri, la Valea Mare a avut semnarea contractului de execuţie privind modernizarea drumului județean 121A, dintre localităţile Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului şi care leagă zona Întorsurii Buzăului de judeţul Covasna. Lucrările ar putea fi demarate în luna iulie.

Tronsonul în lungime de 22,5 km porneşte de la drumul naţional 13E, trece prin localităţile Boroşneu Mare, Boroşneu Mic, Valea Mare şi Sărămaș, urmând ca la Întorsura Buzăului să se conecteze din nou la DN 13E.

Valea Mare este cea mai mică localitate interesată în modernizarea drumului, dar în acelaşi timp, va avea şi cel mai mare câştig de pe urma investiţiei – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, justificând alegerea locaţiei pentru semnarea contractului. „În judeţul Covasna, lansăm cea mai mare dezvoltare coordonată din ultima jumătate de secol, conectăm microregiunile la reţeaua de drumuri judeţene şi comunale, în acest caz, conectăm zona Buzaielor cu scaunul Orbai. Totodată aceasta înseamnă că traficul rutier va creşte semnificativ, prin urmare este responsabilitatea dvs. cum vă veţi folosi de oportunitățile economice și turistice deschise. Rog localnicii de aici să-și unească forțele şi să elaboreze strategia de dezvoltare durabilă a acestei regiuni” – a mai spus Tamás Sándor, adresându-se celor prezenţi, solicitând, în acelaşi timp, autorităţilor locale implicate să caute noile posibilităţi de dezvoltare împreună cu bisericile, organizaţiile societăţii civile şi antreprenorii locali.

Modernizarea acestui tronson de drum este de o importanţă vitală, sperăm că acest drum va fi puntea de legătură, elementul care poate aduce investitori în zonă – a subliniat primarul comunei Valea Mare, Avram Gheorghe, care a apreciat momentul semnării contractului de execuţie ca fiind un moment istoric.

Mare parte a tronsonului de drum ce urmează a fi modernizat nu a fost asfaltat niciodată, deşi zona dispune de un mare potenţial turistic. La câţiva kilometri de localitate există şi o pârtie de schi şi un lac de agrement pentru pescuit şi, în zilele de duminică, la mănăstirea aflată în vecinătatea localităţii Valea Mare, vin peste 300 de persoane, iar în timpul pelerinajului sosesc în vizită peste 3000 de persoane. „Credincioşii vin din toată ţara, modernizarea drumului va ajuta foarte mult, pentru că, în anumite perioade, mai ales primăvara acesta este impracticabil” – a declarat părintele Ilie, starețul Mănăstirii cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Valoarea proiectului finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDL) şi de către Consiliul Judeţean Covasna se ridică la 23,5 milioane lei. Contractul de achiziţie a fost câştigat de Drumuri şi Poduri Covasna S. A., precum şi Consal SRL din Braşov. Conform contractului, va fi construit o platformă cu o lăţime de 8 m, iar lăţimea carosabilului va fi de 6m. După construirea straturilor de bază se vor turna două straturi de asfalt, vor fi amenajate, printre altele, un număr de 90 de podeţe, şapte ziduri de susţinere, iar cele 43 de drumuri de acces vor fi asfaltate pe o lungime de 25 de metri.

Prezent la semnarea contractului de execuţie, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a aclamat importanţa modernizării drumului judeţean care face legătura între zona Întorsurii Buzăului şi zona Covasnei, accentuând însemnătatea exploatării potenţialului turistic al regiunii.

Noutăți