Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Covasna

Covasna

Joi, 17 decembrie 2009

Apa minerală ce clocoteşte nervos, cu erupţiile puternice de dioxid de carbon, sedimentele minerale aduse din adâncuri - asta e Balta Dracului, simbolul orașului. Apa este foarte rece atât vara cât şi iarna deoarece erupe din adâncuri, în ciuda faptului că gazul este de origine vulcanică. Din acest motiv apa ar putea fi şi caldă, deoarece vine de undeva din jurul magmei, ieşind la suprafaţă prin sistemul de falii, ca urmare a mişcării scoarţei terestre. Când straturile scoarţei terestre s-au deplasat în adâncul litosferei, gazul şi-a făcut loc, inundând de mai multe ori centrul oraşului. Ultima asemenea erupţie a cauzat panică în 1984. De-a lungul secolelor oamenii au încercat să astupe cu pietre, lemne sau pământ acest “Ochi al dracului”. În ciuda “comportamentului” înspăimântător secole de-a lungul a fost utilizat pentru băi de nămol. În prezent este o amintire geologică.

Ştiaţi că din oraşul Covasna era originar geograful şi cercetătorul vestitului Csoma, exploratorul Africii, Kádár László (1908-1989), preşedintele Asociaţiei Maghiare de Geografie, profesor universitar?
Înainte ca secuii si romanii sa se stabilească aici, acest ţinut era locuit de slavi. Metaforic oraşul este denumit „oraşul celor o mie de izvoare”. Numele localităţii este pomenit mai ales în literatura balneară, legat de apele minerale şi balneare, deoarece subsolul localităţii este foarte bogat în ape minerale, pe aici trecând adânca falie a curburii Carpaţilor, de-a lungul căreia cutremurele puternice sunt destul de dese. Apele sale minerale sunt folosite ca tratament intern şi extern, sub formă de băi, în cadrul unor baze de tratament moderne, împreună cu mofetele şi tratamentul medicamentos complementar. În acest oraş funcţionează cel mai modern spital de cardiologie din sud-estul Transilvaniei.

Atracţii turistice:

  • Biserica reformată din centrul localităţii.
  • Bustul orientalistului Kőrösi Csoma Sándor
  • Vechea biserică ortodoxă din Voineşti.
  • Vila de lux a familiei Ceauşescu în valea pârâului Horgász.

Curiozităţi:

  • Cetatea Zânelor O aşezare fortificată din epoca preistorică şi ruinele unei cetăţi din evul mediu timpuriu.
  • Siclaul (funicularul) Covasna-Comandău.
     

Primar: Gyerő József
Tel: +40-267-340-880;, Fax: +40-267-342679
Sate apartinătoare: Chiuruș
Cod poștal: 525200
Populație: 11204 (2002)
Suprafața: 158 km2

Website: Pagina web a orașului Covasna.

Noutăți