Sunteți aici: » Știri » Curs de dirijat coral, a treia ediţie, la Baraolt

Curs de dirijat coral, a treia ediţie, la Baraolt

Luni, 8 mai 2017

Tot mai multe ansambluri corale în mediul rural

Sub conducerea dirijorului Lőfi Gellért, în perioada 2-4 mai, a fost organizată, la Baraolt, cea de-a treia ediţie a cursurilor de dirijat coral destinate dirijorilor, respectiv acelor persoane care doresc să înfiinţeze coruri în zona Baraoltului.

Educaţia în diferite domenii ale artei, astfel şi educaţia muzicală, are o mare importanţă  în activitatea Şcolii Populare de Artă şi Meserii. „Pe parcursul ultimilor ani, în tot mai multe localităţi şi-au început activitatea diferite ansambluri corale sau formaţii corale. În cele mai multe cazuri, acestea sunt formate din localnici entuziaşti, muzicieni amatori care sunt conduşi de dirijori voluntari. Toată lumea înţelege importanţa unei astfel de manifestări în viaţa unei localităţi. Este în beneficiul comunităţii şi nu sunt rare cazurile când aceste coruri cunosc o ascensiune rapidă, am văzut numeroase producţii excepţionale. Este evident că cheia succesului în cazul acestor coruri constă în persoana dirijorului, astfel, ne-am străduit să acordăm asistenţă tehnică dirijorilor care îşi asumă un rol important în viaţa comunităţii locale. În persoana lui Lőfi Gellért avem un educator foarte entuziast care şi-a dovedit abilităţile şi competenţa în numeroase acţiuni similare”- a declarat directorul instituţiei, Gáj Nándor.

Profesorul Lőfi Gellért a subliniat că în judeţul Covasna acest curs este singurul care se concentrează pe dirijori amatori. Conform evaluării acestuia, reacţiile sunt extrem de favorabile: participanţii se întorc în mod continuu, iar rezultatul este aproape tangibil, deoarece, ca urmare a acestor cursuri, dirijorii sunt mult mai circumspecţi atât în abordare cât şi în alegerea repertoriului. În cadrul cursului s-au discutat aspecte privind alegerea partiturilor, interpretarea creaţiilor muzicale, tehnicile dirijorale şi vocal-corale. Anul acesta se vor organiza încă două ediţii ale cursului de dirijat coral.

La acest curs au participat în total 11 persoane, iar după pregătirea teoretică, dirijorii au avut posibilitatea să practice tehnicile nou dobândite cu membrii Corului reformat „Zathureczky Gyula”.

 

Noutăți