Sunteți aici: » Știri » Dezvoltare accelerată: Investiții în drumuri și finanțare europeană în perspectivă

Dezvoltare accelerată: Investiții în drumuri și finanțare europeană în perspectivă

Joi, 29 iunie 2023

Consiliul Județean Covasna s-a reunit joi într-o ședință ordinară în cadrul căreia au fost aprobate mai multe proiecte privind reabilitarea drumurilor județene, obținerea de finanțare din proiecte europene, precum și alte proiecte de importanță locală sau județeană.

În cadrul ședinței de consiliu de astăzi au fost luate hotărâri cu privire la patru drumuri județene, investiții finanțate din fonduri guvernamentale. Se lucrează deja la noul pod din Aita Mare – lucrare cu o valoare totală de 12,3 milioane lei, din care Consiliul Județean Covasna va contribui cu suma de 2,5 milioane lei. Aflat în plin proces de construire, podul provizoriu de la Aita Mare a fost afectat în weekendul trecut de aluviuni, însă firma care se ocupă de construcția podului a intervenit rapid, astfel încât circulația pe podul respectiv a fost reluată încă de miercuri. De asemenea, am actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reconstrucția podului de pe Olt din Bixad. După cum știți, am depus o cerere de finanțare prin Programul Anghel Saligny” pentru reabilitare a podului de peste Râul Olt și de modernizare a drumului județean DJ113, care leagă drumul național cu Gara CFR Bixad, pe o porțiune de 1,7 km. Valoarea totală a investiției se ridică la 14,8 milioane de lei”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Tot în cadrul ședinței de joi, consilierii județeni au mai aprobat și nota conceptuală și tema de proiectare pentru reabilitarea drumurilor comunale DC9 și DC10, pe o lungime totală de 15,7 km, care fac legătura între localitățile Brateș și Zăbala, prin Surcea, Telechia și Tamașfalău, porțiunea de drum devenind DJ121G, care în felul acesta poate fi modernizată cu finanțare prin Programul „Anghel Saligny”. De asemenea, a fost aprobată și nota conceptuală și tema de proiectare pentru un tronson din cadrul DJ 103E, în lungime totală de 12,45 km, care asigură legătura între drumul național DN13E (din intravilanul localității Hăghig) și intravilanul localității Belin și se află într-o stare precară, întrucât nu a mai fost reabilitat de mai bine de15 ani.

În ședința de joi a Consiliului Județean Covasna, a mai fost votat și proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) și a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare capelă funerară Szentkereszty Stefania”. Respectiva capelă funerară este parte din Complexul de Servicii Comunitare Târgu Secuiesc, în subsolul căreia se află mormântul baronesei Szentkereszty Stefania, și necesită executarea unor lucrări urgente de reabilitare, care nu mai pot fi amânate din cauza stării avansate de degradare a clădirii. Imobilul se află în proprietatea Județului Covasna și în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna. De numele baronesei Szentkereszty Stefania, se leagă înființarea primei case de copii pentru fete orfane din județ. În acest an, se împlinesc 150 de ani de la înființarea acesteia, prilej cu care se va organiza un eveniment aniversar. Imobilul în care se află capela este inclus în lista monumentelor istorice ale județului Covasna.

În altă ordine de idei, Consiliul Județean Covasna își va exercita dreptul de preempțiune și va achiziționa imobilul din Piața Gábor Áron nr. 17, din centrul orașului Târgu Secuiesc, care în prezent este folosit ca sucursală bancară. Imobilul respectiv urmează a fi  folosit de Școala de Arte și Meserii Populare din Sfântu Gheorghe, care va putea înființa acolo o anexă.

Tot în cadrul ședinței de joi, Consiliul Județean a luat decizia de a iniția  două noi proiecte europene. Astfel, în parteneriat cu alte 35 de autorități locale, Consiliul Județean Covasna va depune cerere de finanțare în vederea obținerii de  autobuze școlare electrice, urmând ca vineri să fie depus un proiect cu o valoare de peste 35 de milioane de lei. Pe de altă parte, Consiliul Județean a aprobat proiectul de hotărâre privind mandatarea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe pentru întocmirea documentației aferente obiectivului de investiții „Construire Complex medical multifuncțional, cuprinzând Centru de Psihiatrie adulți și copii, Centru de Recuperare medicală, Centru de Bolnavi cronici, geriatrie și îngrijiri pacienți”, în numele și pentru Județul Covasna, în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile de către Județul Covasna.

 

 

Noutăți