Sunteți aici: » Știri » La Bruxelles s-a deschis Biroul de Reprezentanță al județelor Harghita și Covasna

La Bruxelles s-a deschis Biroul de Reprezentanță al județelor Harghita și Covasna

Miercuri, 1 iunie 2011

În data de 1 iunie, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţene, Harghita şi Covasna, au deschis Biroul de Reprezentanţă al județelor Harghita și Covasna.

În data de 1 iunie, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţene, Harghita şi Covasna, au deschis Biroul de Reprezentanţă al județelor Harghita și Covasna. Din partea Guvernului Ungariei, la eveniment a participat viceprim-ministrul Semjén Zsolt.

 

Conform hotărârilor adoptate, biroul de reprezentanţă a fost înfiinţat de către cele două consilii judeţene, Harghita şi Covasna și va funcționa cu scopul de a prezenta interesele specifice ale zonei precum şi posibilităţile economice şi turistice ale acestuia la forumurile decizionale ale Uniunii Europene, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii. Reprezentanța va funcționa deocamdată pe o perioadă determinată, deoarece România nu a aderat încă la spaţiul Schengen, iar în aceste condiții cetăţenii români pot petrece în acest spaţiu cel mult 90 de zile într-un semestru, fără raporturi juridice de muncă. Astfel, reprezentanţa va funcţiona în cele două perioade aglomerate, adică începând din luna aprilie până la sfârşitul lunii iunie, respectiv  din luna septembrie până la mijlocul lunii decembrie.
Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Guvernului Ungariei în cuvântul său a declarat că „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc în Bruxelles este cel mai firesc lucru, în secolul 21”. În opinia lui, valorile secuieşti sunt valori umane universale şi maghiare, prezentarea acestora lumii întregi fiind un lucru corect. În discursul său viceprim-ministrul a accentuat că „ceea ce este benefic secuilor, va fi util şi României”.

 

În cuvântul său, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a accentuat: „Considerăm că uniunea nu are, astăzi, o reţetă pentru rezolvarea problemelor ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în special ale regiunilor rurale, iar acest birou trebuie să lucreze pentru realizarea încheierii unei alianţe europene în vederea eliminării sărăciei în zonele rurale, precum și pentru demararea programului de reducere a decalajelor de dezvoltare în regiunea Europei Centrale și de Est, în special în zonele rurale.”

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a amintit de zicala conform căreia „nici mama nu înţelege cuvintele copilului mut”. În opinia sa „degeaba avem păduri minunate, specii de animale rare, izvoare de apă minerală proaspete și sănătoase dacă nimeni nu ştie de ele. În zadar avem oameni pregătiți, dacă vocile lor nu ajung până la Bruxelles. Ţinutul Secuiesc are multe de oferit, dar mai întâi trebuie prezentat întregii lumi. În primul rând, vrem să acordăm încredere, iar apoi vrem să prezentăm lumii întregi năzuințele, ideile noastre”.

 

Moderatorul deschiderii oficiale a fost Demeter János, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, iniţiatorul Biroului de Reprezentanţă al județului Covasna.
La deschiderea oficială a reprezentanţei heradlistul Szekeres Attila și-a expus colecţia de steme istorice din județul Covasna după care invitaţii au avut posibilitatea de a degusta produse tradiţionale secuieşti.

La eveniment a participat și europarlamentarul Sógor Csaba, iar din partea autorităţilor au fost prezenți, pe lângă preşedinţii consiliilor judeţene, Demeter László şi Henning László, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Covasna, Sófalvi László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan József, administratorul public al judeţului Harghita,Peter Ferenc, primarul orașului Sovata şi Sztakics Éva, viceprimarul municipiului Sf. Gheorghe, care, în numele orașului, a donat reprezentanței lucrări de arte plastice.


 

Noutăți