Sunteți aici: » Știri » La Căpeni, nivelul apei a scăzut, dar starea de alertă rămâne valabilă

La Căpeni, nivelul apei a scăzut, dar starea de alertă rămâne valabilă

Joi, 15 martie 2018

Judeţul Covasna se află după 48 de ore de criză, inundaţiile au provocat pagube în aproape douăzeci de localităţi. După efectuarea evaluării pagubelor, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, împreună cu Prefectura Covasna, vor elabora un proiect de hotărâre a Guvernului pentru ca localităţile afectate să primească sprijin financiar.

Judeţul Covasna se află după 48 de ore de criză, inundaţiile au provocat pagube în aproape douăzeci de localităţi. După efectuarea evaluării pagubelor, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, împreună cu Prefectura Covasna, vor elabora un proiect de hotărâre a Guvernului pentru ca localităţile afectate să primească sprijin financiar. În ziua de 15 martie, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna şi Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna s-au deplasat în zona Baraoltului şi a văii Oltului pentru a se informa asupra situaţiei ivite, iar la Căpeni au discutat şi cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a sosit la faţa locului împreună cu Ministrul Apelor, Ioan Deneş, şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Situaţia cea mai gravă se prezintă la Căpeni, unde a existat riscul de rupere a digului de protecţie şi inundaţiile putea mătura localitatea. Miercuri seara a fost începută evacuarea localnicilor, iar digul a fost consolidat cu saci de nisip.

Este o situaţie temporară, toate autorităţile sunt mobilizate, (...) pe primul loc trebuie să fie cetăţenii şi, în sensul acesta, să fie conştienţi că trebuie să iasă din situaţia de risc" – a declarat Carmen Dan, la sosirea în localitatea Căpeni.

„Nivelul apei a început să scadă uşor, dar starea de alertă rămâne valabilă, mai ales că pentru zilele următoare se aşteaptă noi precipitaţii. Cu toate acestea, sperăm că nu vor apărea probleme majore și nu va fi nevoie de evacuarea restului de populaţie” – a afirmat Tamás Sándor, după vizita efectuată pe teren.

În prezent, trei drumuri județene sunt închise traficului rutier din cauza inundațiilor. Nu se poate circula pe arterele DJ103B, între localităţile Ozun-Bicfalău, pe DJ 131B Baraolt-Augustin, respectiv pe DJ 131 Baraolt-Căpeni. De asemenea, Poliţia recomandă cetăţenilor să evite drumului comunal Surcea-Telechia.

Potrivit primului bilanţ al inundaţiilor prezentat de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, inundaţiile au provocat pagube însemnate în localităţile Bodoc, Olteni şi Valea Zălanului. Situaţia cea mai gravă este în zona Baraoltului, la Căpeni, iar în zona satelor Filia, Brăduţ şi Tălişoara apele au inundat terenuri arabile, în satul Racoşul de Sus, pârâul Cormoş, pe lângă terenuri arabile, a inundat şi case. În localităţile Băcel şi Chichiş, Aita Mare, Boroşneu Mic, Boroşneu Mare, Barcani şi Sita Buzăului apele au inundat case, iar în comuna Sânzieni apele au afectat un pod. La Sfântu Gheorghe au fost inundate 15 case, precum şi sediul unei societăţi comerciale.

Noutăți