Muzeul Național Secuiesc
Funcţionează ca muzeu regional finanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi constituie un important obiectiv turistic al acestui judeţ, cât şi al întregului Ţinut Secuiesc.
Dintre toate muzeele provinciale din întinsul ţării româneşti, pe lângă cele din Cluj, cel din Sfântu Gheorghe este, fără îndoială, cel mai interesant şi cel mai plin de surprize ... clădirea adăposteşte obiecte distante cu mii de ani de frământările vremuurilor de azi. Celor cari ştiu să desprindă limbagiul mut, dar atâta de elocvent al obiectelor făurite de mâna omenească, splendide vase, cu ale lor spirale divers zugrăvite, le vorbesc de vremuri îndepărtate, în care preocuparea de frumos pare să fi învins meschinele patimi ce ne despart azi. ... Colegilor din Secuime trimit aceste urări cu cuget curat ... (Alexandru Tzigara-Samurcaş, inspector general al Muzeelor, 1929)
Muzeul este deschis vizitatorilor din 1875. Ca instituţie ştiinţifică, Muzeul Naţional Secuiesc şi-a propus cercetarea şi prezentarea comunităţii şi a memoriei culturale regionale din Ţinutul Secuiesc. Data care figurează în ştampila muzeului, 1879, reprezintă anul în care instituţia a devenit bun public al comunităţii secuieşti.
Clădirile Muzeului, proiectate de Károly Kós, aflate pe strada cu acelaşi nume din municipiul Sfântu Gheorghe găzduiesc biblioteca, secţia de ştiinţele naturii, cea de arheologie-istorie şi cea de etnografie. În afara acestor secţii, mai aparţin de complexul muzeal şi câteva unităţi externe cu sediul în Sfântu Gheorghe (Galeria de artă) şi în judeţ (Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt şi Zăbala).
Contact:
Muzeul Naţional Secuiesc
520055 - Sfântu Gheorghe
Str. Kós Károly nr.10
Judeţul Covasna, România
Telefon / fax: +40 267 312 442
E-mail: office.sznm@gmail.com
Pagina web: www.sznm.ro
De aici se poate descărca logoul instituției în format .pdf.