Sunteți aici: » Știri » Noi proiecte de dezvoltare în județul Covasna

Noi proiecte de dezvoltare în județul Covasna

Joi, 17 iunie 2021

Dezvoltarea sistemului de sănătate, investiții publice, sprijin financiar pentru unitățile de cult – acestea au fost temele principele supuse dezbaterii în ședința Consiliului Județean Covasna, desfășurată joi, 17 iunie, cu participarea fizică a consilierilor județeni.

La începutul ședinței, Szöllősi Tamás – tânărul restaurator-conservator din Tg. Secuiesc – a depus jurământul de consilier județean. Noul nostru coleg are 31 de ani, este consilier din partea UDMR şi reprezintă tinerii covăsneni.


 

Consilierii au rectificat bugetul județului, la solicitarea Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf au inclus suma de 5,2 milioane lei, din care 5 milioane sunt fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătății, iar 200 mii lei reprezintă contribuţia proprie de 10% a Județului Covasna, pentru obiectivul de investiție ”Reparații capitale și modernizarea clădirii Spitalului Corp Vechi, precum și proiectarea unei extinderi la acest corp de clădire pentru asigurarea serviciilor de spitalizare de zi și reabilitare”.

”Consiliul Județean Covasna a alocat 1,5 milioane lei pentru sprijinul financiar acordat unităților de cult din bugetul județului Covasna, pe anul 2021. Au fost depuse 143 de proiecte, din care 81% au primit finanțare. Conform reglementărilor, putem sprijini funcționarea unităților de cult, respectiv pentru lucrări de reabilitare și construcții. Am încercat să împărțim sumele proporțional, astfel Biserica Romano-Catolică a primit 544 mii lei, Biserica Reformată 526 mii lei, Biserica Ortodoxă 300 mii lei, Biserica Unitariană 100 mii lei, și Biserica Evanghelică 29.500 lei” – a explicat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În perioada 2-4 iulie, satul Olteni din comuna Bodoc va găzdui Etapa a II-a a Campionatului Național de Atelaje cu 2 și 4 cai, și Concursul Internațional CAI2* - H4, CAI2*-H2. Pentru ca această competiţie de anvergură naţională şi internaţională să se desfăşoare în condiții optime, consilierii județeni au aprobat asocierea județului Covasna cu comuna Bodoc și Federația Ecvestră Română. În acest sens, județul Covasna îşi asumă să sprijine desfăşurarea evenimentului prin diverse mijloace de care dispune, inclusiv prin alocarea sumei de 20.000 lei din bugetul județean. Până la această dată, s-au înscris la campionate 16 atelaje cu 2 cai și două atelaje cu 4 cai.

Conform noilor reglementări, consiliile județene au obligația de a asigura, cu caracter continuu și permanent, servicii publice de adăpostire a animalelor aflate în pericol, pentru care s-a emis un ordin de plasare în adăpost. Pentru a asigura acest serviciu, consilierii județeni au aprobat asocierea județului Covasna cu Tega SA din Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Protecția Animalelor Benji – Târgu Secuiesc.

Consiliul Județean a aprobat predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, a centrului de tratament din stațiunea Băile Malnaș, imobil care se află în administrația Școlii Populare de Artă din Sf. Gheorghe. Autoritatea județeană a solicitat finanțare guvernamentală, pentru ca în locul fostelor active turistice să realizeze un Centru de formare profesională în domeniul balneoturismului şi turismului wellness.

Noutăți