Sunteți aici: » Press-room » Revista presei » O zi cu Elena Udrea în Covasna

O zi cu Elena Udrea în Covasna

Joi, 25 februarie 2010

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a petrecut ziua de vineri în judeţul Covasna. Ea a inaugurat Centrul de Informare Turistică din staţiunea Covasna, s-a plimbat cu sania la Comandău, a participat la învestirea noilor subprefecţi, a verificat starea lucrărilor la Şugaş-Băi şi a avut discuţii cu autorităţile locale.
 



Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a petrecut ziua de vineri în judeţul Covasna. Ea a inaugurat Centrul de Informare Turistică din staţiunea Covasna, s-a plimbat cu sania la Comandău, a participat la învestirea noilor subprefecţi, a verificat starea lucrărilor la Şugaş-Băi şi a avut discuţii cu autorităţile locale.
 
Ministrul și-a început ziua în stațiunea Covasna, cu inaugurarea Centrului Turistic și de Informare care a fost finanțat din fondurile ministerului și la care a pus piatra de temelie la începutul lunii septembrie 2009. Valoarea investiției se ridică la 750.000 de lei, cu finanțare majoritară de la Ministerul Turismului și are o importanță majoră pentru informarea turiştilor şi practicarea unui turism de înaltă calitate.

„Cum este acesta mai există un singur centru, vom mai face, dar trebuie și participarea autorității publice locale, nu întotdeauna găsim un partener care să aibă și proiect și voință”, a spus Elena Udrea, lăudând autoritățile din stațiune.
Primarul din Covasna, Lorincz Zsigmond, a subliniat că în doi-trei ani turismul balnear din Covasna trebuie să devină o industrie. În acest fel, oamenii ar avea o alternativă ca să lucreze în turism și ar crește și numărul investitorilor.

Promisiuni că proiectele vor fi finanţate

Primarul i-a înmânat ministrului și un dosar întreg cu proiecte depuse sau pentru care au nevoie de sprijin, și a obținut promisiunea că ele vor fi începute.
„Am decis ca strategia de investiții în acest an a ministerului să pornească de la nevoia de a împărți bani puțini la proiecte multe, și atunci am decis că cel mai eficient este în această situație să ducem banii către zonele, regiunile economice care au potențial ecnonomic crescut, ca banii să se întoarcă repede în economie.
Astfel de regiuni sau localități sunt cele care sunt declarate stațiuni turistice sau au potențial turistic, deci din acest punct de vedere strategia este că investim în primul rând la dvs, deci tot ce aveți acolo încercăm să dăm drumul la tot și să finalizăm și pe măsura resurselor pe care le vom avea, dar pornim toate proiectele”, a spus Elena Udrea. Mai mult, aceasta a spus că stațiunea Covasna este cuprinsă în bugetul Ministerului și cu un Centru Wellness, pentru ca turiștii să poată beneficia de resursa balneară a stațiunii.


Cu ocazia vizitei în Covasna, ministrul a lăudat și colaborarea cu autoritățile locale din zonă și deschiderea spre a depune și realiza proiecte.
În stațiune, ministrul turismului a fost abordat și de o localnică, ce i-a solicitat ajutorul pentru nepoata ei de 21 de ani, suferindă de o boală gravă, maladia Kron. Elena Udrea a promis că va discuta cu colegul ei de la sănătate și unul dintre consilierii ei va da de veste despre posibilitățile ca ministerul să aloce fonduri pentru operația de 100.000 de euro care trebuie să se facă în Germania.

Plimbare cu sania la Comandău

De la Covasna, Elena Udrea și-a schimbat tocurile cui cu cizmulițe cu blană și s-a îndreptat spre Comandău, unde a fost așteptată la o plimbare cu sania trasă de cai și a fost întâmpinată cu sarmale cu orez şi legume, păstrăv afumat, plăcinte, dulceață de fructe de pădure, toate combinate cu vişinată, afinată sau palincă.
La Comandău, Ministerul sprijină amenajarea unei pârtii de schi lungă de peste un kilometru, dublă față de cea actuală, în cadrul programului Schi în Carpați.

Covasna intră în programul „10.000 de km de drum judeţean“

Imediat după Comandău, ministrul a coborât la Sfântu-Gheorghe, unde a participat la învestirea celor doi subprefecți și la o întâlnire cu presa.
Cu această ocazie, Elena Udrea a afirmat că programul „10.000 de km de drumuri județene” va fi introdus fie la următoarea ședință de Guvern, de marți, fie la ședința de săptămâna următoare, și este evaluat la circa un miliard de euro.

„Este un program prin care reabilităm, construim drumuri județene, în special pe proiectele care au fost depuse pentru a accesa fonduri europene și nu s-au încadrat în sumele alocate, dar sunt eligibile (…) E un program care se derulează pe câțiva ani, a fost gândit pe patru ani, până în 2013. Nu vrem să lucrăm numai pe banii de la bugetul de stat, încercăm să atragem credite furnizori, credite externe pentru acest program”, a declarat Udrea. Ministrul a spus că acest program este evaluat spre un miliard de euro, dar dacă pe parcurs apar și alte proiecte nu se vor opri la 10.000 de km de drum.
Elena Udrea a mai afirmat că unul dintre proiectele eligibile care va fi cuprins cu siguranță în acest program după ce a rămas fără finanțare de la POR este din Covasna și se referă la drumul spre Lacul Sfânta Ana – pe tronsonul Bixad – Balvanyos – Tg. Secuiesc.
Președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că au pregătit documentația pentru reabilitarea a 100 de km de drumuri din județ, iar una dintre priorități este tocmai acest tronson de 36 de km care ar asigura drumul spre Sfânta Ana.

În ceea ce privește modalitatea de selectare a proiectelor, Elena Udrea a afirmat că la drumuri se merge după o logică și strategie de dezvoltare a infrastructurii.
„Trebuie să recunoaștem în general pe HG 577 banii de drumuri se dau la consiliile județene care apoi împart banii după preferințe, care de multe ori sunt politice. Așa că în loc să avem un drum între două localități care presupune și un trafic mai mare, util, ne trezim că avem un drum pe care nu circulă nimeni dar a fost făcut pentru că acolo era un primar care era din același partid cu președintele CJ. De aceea, programul 10.000 de km de drumuri va fi după o strategie a ministerului de dezvoltare regională și vom merge pe ideea de a lega drumuri naționale, a face infrastructura în special dintre drumurile naționale și vom încerca cu prioritate drumurile care au o utilitate”, a conchis ea.

Telegondolă spre Sfânta Ana

Tot vineri, Udrea a anunțat că va sprijini realizarea unui proiect privind amenajarea unei telegondole spre Lacul Sfânta Ana, care implică interzicerea accesului cu mașini în ariile protejate și zona lacului.
Potrivit acesteia, imediat ce va fi finalizată documentația pentru acest proiect, el va fi cuprins cu siguranță în totalitate în investițiile ministerului, întrucât acolo se dorește crearea unei infrastructuri pe cablu care să oprească accesul autoturismelor în aria protejată și a lacului.
Potrivit președintelui Consiliului Județean, Tamas Sandor, în prima fază au solicitat fonduri pentru a face proiectul acestui program, și care ajung undeva la 100.000 de euro.
„Este o investiție majoră, dar ne-am gândit foarte mult, specialiștii ministerului au fost acolo și este în faza de a primi finanțare de la minister pentru a face proiectul pentru lansarea acestui program. De la Bixad este o pășune până sus, cam pe 2 km, și acolo ar fi o parcare mare, amenajată european. De acolo în sus vrem să fie închis circulației publice, să se meargă numai pe jos, cu bicicleta sau cu mașini ecologice pentru că rezervația este de interes major, unică în România”, a declarat Tamas Sandor.

Proiecte pentru acest an

Udrea a mai anunțat la Sfântu-Gheorghe că proiectele pentru județul Covasna cuprind crearea în 2010 a unei baze de tratament la Catalina, reabilitarea Planului Înclinat de la Comandău, reabilitarea şi modernizarea băilor tradiționale de la Moacşa, Cernat, Turia, Brăduț şi reabilitarea drumului Balvanyos-Târgu Secuiesc, precum şi dezvoltarea infrastructurii de turism a zonei Balvanyos-Lacul Sfânta Ana. De asemenea, acoperișul patinoarului artificial de la Tg.Secuiesc va fi finalizat în acest an din fondurile CNI.

Tot vineri, ea a ajuns şi în stațiunea Şugaş-Băi, unde Ministerul Turismului a început investițiile încă din 2009, într-o nouă pârtie de schi, ministrul vorbind totodată despre reabilitarea centrului balnear, prevăzută pentru acest an.
„Vom continua proiectele pe care le-am început, proiecte care se derulează pe teritoriul județului Covasna şi vom demara proiecte noi, fie că sunt legate de turism, fie că sunt proiecte legate de dezvoltarea infrastructurii sociale din mediul rural, sau de transport – pentru că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului construieşte, reabilitează drumuri în județul Covasna, săli de sport, cămine culturale, facem rețele de apă, canalizare şi avem proiecte în județ”, a declarat ministrul la Şugaş Băi, unde, după o scurtă plimbare prin stațiune, a avut o nouă discuție cu autoritățile locale, de această dată fără accesul presei.
Elena Udrea a mai vorbit despre proiectul caselor la țară oferite profesioniştilor – în special cadrelor didactice, pentru a le atrage spre mediul rural, lansând astfel un nou apel către primarii covăsneni, pe care i-a îndemnat să identifice terenuri pentru construcție şi să depună proiecte cât mai curând la Minister.

„Tensiunile dintre români și maghiari sunt exagerate“

În altă ordine de idei, întrebată dacă proiectul privind modificarea regiunilor de dezvoltare ar putea crea tensiuni la nivelul coaliției de guvernare, Elena Udrea a spus că nu crede, ci este un proiect care trebuie discutat.
În privința temerilor legate de o alăturare a Covasnei și Harghitei într-o singură regiune, aceasta consideră că lucrurile nu sunt bine cunoscute și au fost diverse interese de-a lungul timpului de a incita opinia publică față de o așa zisă situație conflictuală aici.
„Dacă există eventuale neînțelgeri, pot fi personale, între lideri politici, așa cum pot fi și între lideri politici de aceeași culoare. Eu cred că este exagerată povestea aceasta a neînțelegerilor între români și maghiari din regiunea Covasna Harghita, din interese care au stat și de o parte și de alta de-a lungul timpului“, a mai declarat Elena Udrea.

Ana Sidon, Monica Rizea

Articolul orginal: CLICK
 

Noutăți