Sunteți aici: » Știri » Obiectivul nostru este să asigurăm o dezvoltare consecventă

Obiectivul nostru este să asigurăm o dezvoltare consecventă

Joi, 21 octombrie 2021

Rectificare de buget, proiecte de dezvoltare finanțate prin Programul „Anghel Saligny”, cumpărare imobil – acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 21 octombrie, în ședință organizată online din cauza situației epidemiologice. .

„În acest an am avut cel mai mare buget din ultimii 30 de ani, iar acest lucru ne permite să realizăm multe dintre proiectele noastre, în același timp, mulțumită Programului „Anghel Saligny” putem începe noi investiții care vizează modernizarea localităților noastre. Conform hotărârilor adoptate acum, preluăm drumurile comunale DC9 și DC10,  pe o lungime totală de 16,7 km, făcând legătura dintre două reședințe de comune – Brateș și Zăbala, prin Surcea, Telechia și Tamașfalău și le vom transforma în drum județean, astfel vom putea moderniza prin finanțare din Programul Anghel Saligny” – a prezentat președintele Consiliului Județean Covasna,  Tamás Sándor. Pe lângă acestea încă trei drumuri județene vor intra în reabilitare prin acest program: o porțiune de 2,3 km în comuna Valea Crișului, va fi reabilitat podul peste râul Olt și va fi modernizat drumul județean care leagă drumul național cu Gara CFR Bixad, drumul județean ce leagă satul Angheluș cu Halta CFR Angheluș. „Proiectele pentru includerea la finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pot fi depuse până la 8 noiembrie ac., până atunci Consiliul Județean va elabora și alte proiecte de dezvoltare” – a mai precizat președintele.

„Sarcina noastră este și asigurarea asistenței sociale, iar ultimele ani ne-au învățat să fim precauți. Am decis să suplimentăm bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cu suma de trei milioane de lei pentru asigurarea necesarului cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2021, să nu mai ajungem în situația cum am fost anul trecut când nu s-a reușit asigurarea salariilor pentru angajați deoarece guvernul nu și-a îndeplinit angajamentele” – a explicat Tamás Sándor. Patru milioane de lei au fost alocate pentru asigurarea continuității la investiția derulată de  Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, care vizează extinderea și modernizarea clădirii vechi a spitalului. La rectificarea bugetului au fost alocate 1,35 milioane de lei pentru finanțarea programelor sportive în baza Legii nr. 69/2000; iar bugetul destinat întreținerii drumurilor județene pe timp de iarnă a fost cu suplimentat cu două milioane de lei.

Consiliul Județean a adoptat hotărârea privind inițierea demersurilor necesare cumpărării unui imobil pentru Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Instituția în prezent oferă peste 30 de cursuri publicului, anual având un număr de 500-600 de cursanți, atât copii cât și adulți. Școala Populară de Arte și Meserii intenționează să extindă gama cursurilor existente însă din ce în ce mai des se confruntă cu problema lipsei de spații disponibile care ar permite inițializarea și organizarea noilor cursuri.  Și în momentul de față 5 cursuri de educație culturală și formare profesională sunt organizate în afara sediului, fiind închiriate săli  în diferite părți ale municipiului Sfântu Gheorghe, pe lângă aceasta nici pentru personalul administrativ nu se pot asigura locuri suficiente – au justificat acest demers.

Consiliul Județean va cere ca printr-o hotărâre de guvern, sediul administrației județene să fie trecut din domeniul public al statului și din administrarea Instituției Prefectului – Județul Covasna, în domeniul public al județului Covasna.

„Este un nonsens juridic: sediul Consiliului Județean Covasna, situat în municipiul Sfântu Gheorghe, se află în domeniul public al statului și în administrarea Instituției Prefectului – Județul Covasna. În prezent, Consiliul Județean Covasna are numai un drept de folosință asupra sediului său, având nevoie de permisiunea lor dacă dorim să schimbăm ceva. Trebuie să clarificăm această situație  o dată pentru totdeauna” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna.

Noutăți