Sunteți aici: » Știri » Operatori de turism pe strada localităţilor înfrăţite

Operatori de turism pe strada localităţilor înfrăţite

Vineri, 26 aprilie 2013

Specialităţi secuieşti din caşcaval? Cârnaţi, caltaboş, slănină de casă? Sau mai bine un sejur în ţară ori în Ungaria?
 

Specialităţi secuieşti din caşcaval? Cârnaţi, caltaboş, slănină de casă? Sau mai bine un sejur în ţară ori în Ungaria?
 
Pe strada noastră – strada localităţilor înfrăţite înseamnă mai mult decât un târg de produse sau un târg turistic: obiectivul evenimentului organizat pentru a treia oară de către Consiliul Judeţean este promovarea specialităţilor Ţinutului Secuiesc, precum şi promovarea destinaţiilor turistice ale judeţelor şi localităţilor înfrăţite cu judeţul Covasna, respectiv  municipiul Sfântu Gheorghe.
 
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România şi cu sprijinul Magyar Turizmus Zrt., ceea ce a contribuit la întărirea caracterului turistic al târgului. Specialiştii agenţiilor de turism din Transilvania şi Ungaria apreciază deopotrivă că din Ţinutul Secuiesc tot mai mulţi turişti vizitează Ungaria. Târgul din acest an are loc sub acest semn: numărul operatorilor turistici s-a dublat faţă de anul trecut, deoarece la târg sunt prezenţi 29 de agenţii de turism – opt din ţară, una din Serbia şi douăzeci din Ungaria. Dintre acestea 5 sunt judeţe înfrăţite şi partenere  – judeţele Heves, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém şi Szabolcs Szatmár Bereg, respectiv sunt localităţi înfrăţite – Cegléd, Kecskemét, Magyarkanizsa, Mosonmagyaróvár, Sárpilis şi Veszprém.

La deschiderea târgului ce a avut loc vineri, înainte de masă, Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna a spus: „Zilele oraşului oferă o posibilitate excelentă pentru aprofundarea relaţiilor dintre oraşele şi judeţele înfrăţite şi, dincolo de cooperarea politică, oferă un bun prilej pentru organizarea de evenimente culturale, distractive şi care asigură o prezentare a potenţialelor turistice. Strada localităţilor înfrăţite oferă mult mai mult decât prezentarea judeţelor şi localităţilor înfrăţite, este o cutie de valori al turismului cultural, este scena promovării valorilor culturale ungare şi secuieşti, a specialităţilor gastronomice, a ofertelor şi serviciilor turistice.”
 
Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat bucuria pentru că, în acest an, Strada localităţilor înfrăţite se dovedeşte a fi prea mică pentru găzduirea tuturor exponenţilor, tot mai mulţi expunători prezentându-se an de an. „Cu acest eveniment şi cu manifestaţii similare demolăm zidurile, cărămidă cu cărămidă, dintre maghiari şi maghiari, construite artificial acum 90 de ani” – a subliniat primarul.
 
Totodată, târgul şi-a păstrat şi destinaţia iniţială, nelipsind, nici în acest an, produsele cu marca Produs Secuiesc. Oferta acestora s-a lărgit şi în acest an, deoarece 18 producători expun produsele tradiţionale secuieşti la târg, aşteptându-i pe îndrăgostiţii gastronomiei cu tradiţionalul cozonac „kürtős”, ciocolată şi produse lactate făcute acasă, dar sunt prezenţi şi producători de siropuri, dulceaţă şi marmeladă. Produsele din carne sunt preparate pe baza reţetelor tradiţionale secuieşti, iar diferitele prăjituri de ronţăit sunt un desert delicios.
 
 
Dr. Zsigmond Barna Pál, Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, a apreciat munca producătorilor locali, care şi în timpul târgurilor de odinioară au muncit cu o perfectă siguranţă de sine, îndeplinindu-şi sarcinile în modul cel mai eficace, potrivit meseriei şi cunoştinţelor lor. „Un oraş ca Sfântu Gheorghe este centrul stilului de viaţa din întreaga regiune, al valorilor economice şi culturale. Este de ajuns să continuăm munca predecesorilor noştri raportată la cerinţele epocii moderne, deoarece nenumărate semne confirmă faptul că produsul material şi intelectual realizat cu o cunoştinţă statornică, specială, caracteristică doar unei zone, face faţă pieţei şi într-o lume globală” – a spus consulul general.
 

Prezentarea cărţii de poveşti intitulată Fraţi în Europa

Azi, înainte de masă, a avut loc pe Strada judeţelor înfrăţite prezentarea cărţii de poveşti intitulată Fraţi în Europa – poveşti din diferitele regiuni ale Europei. Această extraordinară culegere de poveşti a fost realizată cu scopul de a apropia diferitele regiuni şi popoare ale Europei, prin lumea poveştilor. În fiecare familie există rude mai apropiate şi mai îndepărtate, ceea ce este valabilă şi pentru Europa, această mare familie. Printre cele mai apropiate rude ale judeţului Covasna se numără judeţele înfrăţite cu acesta. Poveştile din cartea amintită provin din 9 judeţe înfrăţite cu judeţul Covasna, fiind completate de o poveste populară românească, precum şi o poveste scrisă de marele nostru povestitor, Benedek Elek. Ilustraţiile poveştilor au fost realizate de elevii Liceului „Mikes Kelemen”, sub conducerea profesoarei Haszmann Réka.
Publicaţia a fost redactată de Biroul Europe Direct, din cadrul Consiliului Judeţean Covasna,  fiind realizată în colaborare cu judeţele înfrâţite ale judeţului Covasna.

 

Noutăți