Sunteți aici: » Știri » Peste 1000 de metri de cârnaţi, preparaţi la Sfântu Gheorghe

Peste 1000 de metri de cârnaţi, preparaţi la Sfântu Gheorghe

Duminică, 29 octombrie 2017

Arome atractive, cârnați preparaţi după reţete tradiționale și inovative, decoraţiuni speciale pentru mese, echipe unite, multă voie bună și muzică – toate acestea la cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi la Festivalul verzei, ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni. La concursul de preparat cârnaţi organizat sâmbătă, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, s-au înscris 72 de echipe, iar duminică la concursul de preparat mâncăruri pe bază de varză s-au întrecut 12 echipe

Arome atractive, cârnați preparaţi după reţete tradiționale și inovative, decoraţiuni speciale pentru mese, echipe unite, multă voie bună și muzică – toate acestea la cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi la Festivalul verzei, ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni. La concursul de preparat cârnaţi organizat sâmbătă, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, s-au înscris 72 de echipe, iar duminică la concursul de preparat mâncăruri pe bază de varză s-au întrecut 12 echipe.

Cârnaţi preparaţi într-un mod creativ

Echipele aparţinând unor ONG-uri, autorităţi locale din judeţ, dar și oaspeți din Ungaria, asociaţii vânătoreşti, cercuri de prieteni, instituţii şi partide politice s-au dovedit a fi foarte bine pregătite. Echipele şi-au pus sufletul şi cunoştinţele nu doar la prepararea cârnatului de cincizeci de centimetri predate juriului, dar şi-au dovedit priceperea la servirea acestora şi decorarea meselor, cu fel de fel de preparate: cârnaţi care aveau la bază varză, gard de cârnaţi, căsuţă realizată din slănină şi acoperită cu felii de cârnaţi, fântână cumpănă realizată din cârnaţi, cetate-cârnaţi, dar chiar şi mocăniţa de la Comandău transporta buşteni-cârnaţi. Bineînţeles, pe lângă gustările de casă, felie de pâine cu untură şi rondele de ceapă, salam şi cârnaţi de mistreţ sau cârnaţii şi pogăcelele cu jumări după reţeta bunicii, echipele au oferit şi o palincă bună. 

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în discursul de deschidere a evenimentului, a spus că Parada cârnaţilor, care împlineşte anul acesta 15 de ani de la prima ediţie, şi Festivalul verzei ajunsă la a 5-a ediţie, constituie cel mai mare eveniment gastronomic din ultimii zece ani. Preşedintele CJ Covasna le-a mulţumit celor care au făcut o tradiţie din Parada cârnaţilor: Bagoly Miklós, preşedintele ASIMCOV, Vajda Lajos, membru fondator al Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania, precum şi lui Kovács István, preşedintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), iniţiatorul Festivalului verzei, oferindu-le câte o diplomă de recunoaştere a meritelor.

De asemenea, au primit recunoaştere sponsorii principali ai evenimentului: firma Bertis care sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare şi firma Amigo Intercost, pentru activitatea de înalt nivel depusă până în prezent în domeniul serviciilor comerciale, alimentare şi ospitalitate, prin care au contribuit, în mod semnificativ, la dezvoltarea economiei locale. Sárkány Árpád, directorul firmei Abies Hunting Srl., specialist în vânătoare, a primit recunoaştere pentru activitatea sa consecventă consacrată promovării managementului durabil al vânatului şi popularizării culturii vânatului şi a consumului cărnii de vânat în Ţinutul Secuiesc. Ideea ca echipele asociaţiilor vânătoreşti înscrise în concurs să prepare cârnaţi din carne de vânat, îi aparţine.

Noutățile prezentate au fost apreciate

Juriul de specialitate a acordat o mare atenţie inovaţiei. În zonă se prepară tradiţionalul cârnat secuiesc fără boia, iar juriul a pus accentul pe materiile de bază neobişnuite şi pe condimentele folosite. S-au folosit mirodenii rafinate, cum ar fi trufa, muştar, piper cu lămâie  şi afine. Aceasta este una dintre cele mai importante atribute ale acestui festival – a subliniat Tóth Endre, maestru bucătar din Ungaria. „Acest festival al cârnaţilor, organizat pentru amatori, poate face faţă oriunde în lume, participanţii s-au pregătit cu smerenie şi diligenţă pentru aceasta competiţie. Aceasta este o caracteristică a profesioniștilor. Mi-au plăcut produsele preparate, pot să spun că nu au fost prezentate produse fără valoare.”

În opinia unuia dintre membri juriului, Bercea Ștefan, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, echipele trebuie să respecte tradiţiile gastronomice, pe lângă aceasta, inovația, creativitatea și originalitatea produselor sunt notate de juriu ca criterii separate.

În cadrul evenimentului a fost realizat şi cârnatul festivalului, din carnea asigurată de organizatori şi condimentată de către echipele participante. Mulţumită firmelor Bertis şi Abies Hunting, publicul a avut ocazia să guste din cel mai subţire cârnat din ţară, precum şi din cârnatul „Dino”, cu un diametru de 60-80 mm, dar şi din cârnaţii şi tocăniţa preparată din carne de vânat.

Recunoştinţă pentru cei mai buni

Juriul de specialitate a desemnat câştigătorii celor cinci categorii, după cum urmează:

Firme: locul 1 – echipa Comparty Team, locul 2 – Őrangyal, locul 3 – echipa Ervin Impex.

ONG-uri şi persoane fizice: locul 1 – Cuki szakácsok, locul 2 – Négyes fogat, locul 3 – echipa AMIG.

Autorităţi locale: locul 1 – „Kommandósokk” (Comandău), locul 2 – Ez csapat (Consiliul Județean Covasna – Centrul de Cultură al județului Covasna), locul 3 – echipa „Gundelkozók” (Ojdula). Premiul special al juriului la această categorie a fost acordat echipei din Reci-Comolău.

Partide politice: locul 1 – PCM Covasna, locul 2 – Organizaţia teritorială a UDMR Covasna, locul 3 – echipa PNL.

Categoria carne de vânat: locul 1 – Muzeul Cinegetic din Ţinutul Secuiesc, locul 2 – Composesoratul Mureşul, locul 3 – Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Premiul cel mare a fost acordat echipei Muzeului Cinegetic din Ţinutul Secuiesc, pentru cârnaţii aromaţi cu 17 tipuri de condimente, printre care nucuşoară, anason stelat şi fructe de ienupăr. Acest premiu va asigura participarea gratuită a echipei la ediţia din anul viitor a Festivalului cârnaţilor de la Békéscsaba.

Un premiu special a fost câştigat de cea mai tânără concurentă, Török Panka, precum şi cea mai entuziastă echipă, Autoliv. Premiul pentru cea mai bună echipă dintr-o localitate înfrățită a fost acordat pentru „Oroszházi kolbászklub”, iar premiul asigurat de Ministerul Agriculturii al Ungariei a fost atribuit Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Surcea.

Pe baza propunerii făcute de firma Bertis, cârnaţii care au obţinut punctajul maxim, fiind preparaţi după reţeta echipei „Cuki szakácsok” formată din copii diabetici, vor fi comercializaţi anul acesta şi anul viitor în magazinele firmei.

Concursul sarmalelor

Varza nu trebuie subestimată, deoarece se fac mâncăruri delicioase din ea şi are o lungă tradiţie în această zonă – a spus, duminică, maestrul bucătar Tóth Endre, preşedintele juriului, încurajând echipele participante. Cele 12 echipe concurente au avut la dispoziţie 3 ore pentru a-şi prepara mâncărurile din varză. Printr-o coincidenţă, fiecare concurent a hotărât să repare sarmale. Juriul a menţionat că, deşi cimbrul este condimentul de bază al sarmalelor, va aprecia noile arome şi ar prefera ca concurenţii să folosească mirodenii mai speciale.

Preşedintele juriului a fost Tóth Endre, maestru bucătar din Ungaria, membrii juriului:  Ádám Előd, specialist internaţional în vinuri, Horváth Imre, referent comunicare în cadrul Serviciului Comunicare şi Marketing / Departamentului Hungarikum / Ministerul Agriculturii din Ungaria; Mădălina Santa experimental chef, food stylist, Ștefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, precum şi Sikó Barabási Sándor, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Membri onorifici ai juriului sunt Vajda Lajos, directorul executiv al ASIMCOV și Kovács István, președintele Asociației Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ). 

Programul evenimentului a fost animat de concertele formaţiilor Amnesia, Bagossy Brothers Company, Kelekótya, Open Stage, Akcent, Mesehetes şi Beatrice, precum şi de spectacolele susţinute de Fanfara din Ozun şi Fanfara „Kováts András” de la Reci.

Parada cârnaţilor, ediţia XV, şi Festivalul verzei ce s-au desfăşurat în perioada 27-29 octombrie, au fost organizate de către Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) şi Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ). 

Noutăți