Sunteți aici: » Știri » Pianist cu dizabilităţi de vedere în judeţul Covasna

Pianist cu dizabilităţi de vedere în judeţul Covasna

Vineri, 10 decembrie 2010

La Casa Iris a Fundaţiei Creştine Diakonia din Sf. Gheorghe s-a deschis expoziţia din creaţiile tinerilor cu dizabilităţi. Evenimentul a fost sprijinit şi de către Consiliul Judeţean Covasna.
 

La Casa Iris a Fundaţiei Creştine Diakonia din Sf. Gheorghe s-a deschis expoziţia din creaţiile tinerilor cu dizabilităţi. Evenimentul a fost sprijinit şi de către Consiliul Judeţean Covasna.

La concursul național adresat persoanelor cu dizabilități care au aptitudini artistice au sosit 115 lucrări: în marea lor majoritate picturi, dar între ele se află şi sculpturi de mici dimensiuni. Printre aceste creaţii se găsesc mai multe lucrări care ar putea avea loc în repertoriul artiştilor plastici profesionişti.  Creaţiile au fost apreciate de artistul plastic Ütő Gusztáv, care a subliniat faptul că, de fapt, toţi oamenii sunt artişti şi persoanele participante la concurs sunt învingători cu toţii.

La premierea picturilor a participat nu numai  Ütő Gusztáv, ci şi sculptorul Vargha Mihály,precum şi Kurta Ibolya şi Grósz Emese psihologi. Miza concursului a fost destul de substanţială, dat fiind că ocupantul primului loc a fost premiat cu 350 de euro, sumă care, în cele din urmă, a fost rotunjită de către organizatori  la 400 de euro, concursul având doi premiaţi pe locul 1 – a declarat preotul reformat Makkai Péter, organizatorul concursului.

La vernisajul expoziţiei a participat şi o vedetă, în persoana pianistului Érdi Tamás şi el fiind un artist fără vedere. Scurtul program artistic prezentat de Érdi a fost răsplătit cu aplauze furtunoase. La evenimentul organizat la Casa Iris au participat şi elevii din clasa a 10-a de la Colegiul Naţional „Mikes Kelemen”, care, în opinia preotului Makkai Péter nu numai că au făcut cunoştinţă cu viaţa tinerilor cu dizabilităţi, dar s-au şi împrietenit cu ei.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a declarat: 42% din bugetul consiliului judeţean sunt alocate activităţilor de asistenţă socială.  Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi va fi sprijinită şi în anul viitor de către consiliul judeţean, deoarece acest eveniment atrage atenţia asupra unei probleme sociale de o importanţă sporită.

Europarlamentarul Sógor Csaba, prezent şi el la eveniment, a spus: şi Parlamentul European ar fi mai sărac în absenţa reprezentanţilor persoanelor cu dizabilităţi.  În Parlamentul European lucrează mai multe persoane cu dizabilităţi: există persoană căreia îi lipsesc ambele mâini, alta circulă în scaunul cu rotile, iar un deputat îşi ţine discursul prin limbajul gesturilor.

Lucrările tinerilor cu dizabilităţi pot fi vizionate pe site-ul (în limba maghiară):

http://iriszhaz.blogspot.com


Noutăți