Sunteți aici: » Știri » Proiecte pentru reabilitarea reţelei de drumuri din zona Baraoltului

Proiecte pentru reabilitarea reţelei de drumuri din zona Baraoltului

Joi, 29 iunie 2017

În cadrul şedinţei ordinare din luna iunie care a avut loc joi, la Băţanii Mari, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, printre altele, proiectul european de investiţii care vizează reabilitarea reţelei de drumuri din zona Baraoltului şi proiectele de hotărâri cu privire la restructurarea sistemului de protecţie a copilului şi cu privire la montarea unor camere de supraveghere video

 

În cadrul şedinţei ordinare din luna iunie care a avut loc joi, la Băţanii Mari, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, printre altele, proiectul european de investiţii care vizează reabilitarea reţelei de drumuri din zona Baraoltului şi proiectele de hotărâri cu privire la restructurarea sistemului de protecţie a copilului şi cu privire la montarea unor camere de supraveghere video.

„Nu este o coincidenţă că şedinţa în teritoriu a CJ Covasna are loc la Băţanii Mari, deoarece au fost finalizate cele două proiecte europene de investiţii care vizează reabilitarea reţelei rutiere din zona Baraoltului, pe care le vom depune în parteneriat cu judeţele Braşov, respectiv Harghita. Sunt două proiecte de mari dimensiuni, prin care vom reabilita în totalitate drumuri judeţene pe o lungime de aprox. cincizeci de kilometri, pe tronsonul dintre Malnaș Băi – Micfalău – Băţanii Mari – Biborţeni – Baraolt – podul Augustin și limita judeţului Braşov, precum şi pe tronsonul Baraolt – Tălişoara – Vârghiş – limita judeţului Harghita. Proiectul cuprinde execuţia unor şanţuri de pământ în lungime de 33 km, a unor şanţuri betonate în lungime de 13 km, realizarea a unui număr de 115 de podeţe, amenajarea de trotuare în lungime de 16 km, construirea a 2 poduri noi, reabilitarea a 16 poduri existente, precum şi instalarea de parapete de siguranţă în lungime de 6 km. Sperăm ca evaluarea proiectului să fie făcută în acest an şi, după finalizarea procedurii de achiziţie publică, lucrările vor fi demarate în termen de doi ani” – a informat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, cerând celor din Băţanii Mari, ca într-un an şi jumătate-doi ani, consiliile locale să pregătească terenul şi să execute lucrările necesare, astfel ca, ulterior, să nu mai fie nevoie de spargerea drumului. Judeţul Covasna va depune săptămâna viitoare proiectul la Agenţia de Dezvoltare Centru din Alba Iulia.

De asemenea, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre ce prevede instalarea, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna, a unor sisteme de supraveghere şi monitorizare cu camere video a traficului rutier. Camerele de supraveghere vor fi amplasate la intrarea în satul Hetea, în centrul satului Araci şi la intrarea în comuna Zagon dinspre Boroșneu Mare.

În cadrul şedinţei ordinare a fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea închiderii Centrului de plasament din Olteni. După cum se ştie, eliminarea unor astfel de unităţi mari este o cerinţă UE. Decizia vizează un număr de 52 de copii aflaţi în grija statului, pentru care se vor construi case de tip familial în localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Baraolt, printr-un proiect cu finanţare europeană, acesta având o valoare totală de 2,3 milioane de euro. De asemenea, se va depune spre finanţare prin Programul Operaţional Regional un proiect de investiţii care vizează modernizarea Centrului de Educație a Adulților din Arcuş, fiind vorba de un proiect cu o valoare de 7,9 milioane lei. În cadrul şedinţei au fost aprobate documentaţia de evaluare şi indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie.

De asemenea, CJ Covasna a aprobat participarea Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Covasna, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii, la programul „Rabla”, pentru ca cele trei instituţii subordonate să-şi poată reînnoi parcul auto.

Primarul comunei Băţanii Mari, Simon András, i-a salutat pe consilierii judeţeni atât în numele comunei, cât şi în numele întregii zone a Baraoltului. Acesta mulţumind pentru grija acordată, a subliniat faptul că, pentru regiune, proiectul de investiţii care a fost aprobat joi, în cadrul şedinţei ordinare, este avantajos din toate punctele de vedere.

Noutăți