Sunteți aici: » Știri » Recrutarea husarilor, o tradiţie vie în Trei Scaune

Recrutarea husarilor, o tradiţie vie în Trei Scaune

Joi, 11 iunie 2015

Primul semn al sosirii husarilor este sunetul muzicii fanfară. Ritmurile binecunoscutei melodii „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva” răsună din ce în ce mai tare, apar caii purtând în spate husarii îmbrăcaţi în uniforme de epocă, iar în spatele lor căruţele pline de dansatori, muzicanţi şi, bineînţeles, recruţi.

Primul semn al sosirii husarilor este sunetul muzicii fanfară. Ritmurile binecunoscutei melodii „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva” răsună din ce în ce mai tare, apar caii purtând în spate husarii îmbrăcaţi în uniforme de epocă, iar în spatele lor căruţele pline de dansatori, muzicanţi şi, bineînţeles, recruţi.


Sosirea husarilor este anunţată şi prin afişe şi ziare, dar cei interesaţi sunt atraşi să iasă la poartă mai ales de ritmurile muzicii. Parada husarilor din cadrul celei de a VI-a ediţii a „Recrutării Husarilor” în județul Covasna care s-a desfăşurat în zilele de 6–7 iunie, a oferit o privelişte splendidă, la marş participând 80 de călăreţi, numărul publicului depăşind 200 de persoane. La eveniment au participat, într-un număr destul de mare, şi organizaţiile păstrătoare de tradiţii din Ungaria: au fost prezenţi reprezentanţii Husarilor din Szolnok, cei ai Batalionului de honvezi nr. 3 din Seghedin şi, pentru prima oară, la recrutare au participat şi membrii Gărzii Regale Maghiare. Membrilor Asociaţiei de husari din Sovata, Regimentului de husari „Württemberg Sándor” din Sângeorgiu de Pădure, Asociaţiei de Husari din Vlăhiţa, Regimentului de husari „Gál Sándor” din scaunul Ciucului, Regimentului 15 grăniceri secui din Ghelinţa, precum şi husarilor asociaţiilor Szilaj şi Virtus s-au alăturat şi membrii Grupului de husari „Gyertyánfy Ferenc” din Vârghiş.


Acelor tineri care, la vederea husarilor, prind gustul vieţii militare, li se oferă şansa de a intra în rândurile acestora, pentru aceasta, conform tradiţiei recrutării, trebuie doar să guste din plosca cu vin oferită de cei care recrutează.
Husarii au străbătut localităţile Lisnău, Bicfalău, Ozun, Chichiş, Chilieni şi s-au oprit la Ilieni unde au participat la balul husarilor. În cadrul acestui eveniment are loc ceremonia de iniţiere a recruţilor care se lasă cu distracţie până-n zori. În a doua zi a recrutării, husarii au trecut prin Ilieni, Sâncraiu şi au ajuns la Sfântu Gheorghe, prin Chilieni. Recrutarea tinerilor la care au participat mai multe sute de curioşi, a avut loc în faţa Casei cu Arcade, fostul sediu al  Regimentului 11 grăniceri husari secui. Evenimentul a fost organizat, şi de această dată, de Asociaţia de păstrare a datinilor „Székely Virtus”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna.


La eveniment participă, an de an, defilând călare alături de husari şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El a afirmat că: „Recrutarea husarilor este o tradiţie vie pe tot teritoriul Transilvaniei şi mai ales în Trei Scaune. Constatăm că ediţiile anterioare a Recrutării Husarilor au avut un rol important, contribuind la faptul că mulţi simpatizanţi s-au alăturat păstrătorilor de tradiţii de acest gen. După Trei Scaune de Jos, până în prezent s-a alăturat acestei mişcări zona Târgu Secuiesc şi Baraolt: azi numărul husarilor noştri depăşeşte 100 de persoane.”

 

Noutăți