Sunteți aici: » Știri » Regiuni mai mici şi mai eficiente

Regiuni mai mici şi mai eficiente

Miercuri, 6 martie 2013

Ieri, la Sibiu, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), Tamás Sándor, preşedintele CDR, a declarat că, în perioada următoare, este nevoie de regiuni de dezvoltare cuprinzând mai puţine judeţe.

Ieri, la Sibiu, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), Tamás Sándor, preşedintele CDR, a declarat că, în perioada următoare, este nevoie de regiuni de dezvoltare cuprinzând mai puţine judeţe. În opinia sa, aceasta este singura modalitate de a accesa în mod eficient fondurile UE destinate dezvoltării. „Soluţia cea mai ideală ar fi dacă s-ar aplica principiul asocierii libere şi fiecare judeţ ar putea decide el însuşi cu ce judeţ ar vrea să fie în aceeaşi regiune de dezvoltare. De exemplu, este nefiresc ca judeţul Vrancea să fie în aceeaşi regiune cu judeţul Constanţa. Şi dacă judeţul Covasna, împreună cu alte judeţe, ar forma o unitate cu judeţul Alba, aceasta ar duce, în mod similar, la disfuncţionalitate, deoarece între cele două judeţe nu există nici un punct comun de conexiune.”

Potrivit hotărârii de astăzi a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru va prelua de la Ministerul Economiei, cele peste 750 de proiecte depuse de către întreprinzători mici şi mijlocii pentru finanţare UE şi care stau, de ani de zile, neprelucrate la Bucureşti. „Prin această hotărâre au fost depăşite obstacolele în faţa creării a mii şi mii de noi locuri de muncă, deoarece, la nivel regional, proiectele le putem prelucra mult mai repede decât la nivel de capitală. Am speranţa că rezultatele vor putea fi publicate în curând şi poate să înceapă crearea noilor locuri de muncă de către întreprinzătorii mici şi mijlocii.” – a spus Tamás Sándor.

Noutăți