Sunteți aici: » Știri » S-a încheiat primul program de analize medicale gratuite din judeţul Covasna

S-a încheiat primul program de analize medicale gratuite din judeţul Covasna

Vineri, 17 iulie 2015

În judeţul Covasna, medicii sosiţi din Ungaria au efectuat analize medicale în localităţile Brateş, Telechia, Pachia şi Comandău. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei din localităţile rurale s-a derulat prin intermediul medicilor şi asistenţilor Spitalului „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok.

În judeţul Covasna, medicii sosiţi din Ungaria au efectuat analize medicale în localităţile Brateş, Telechia, Pachia şi Comandău. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei din localităţile rurale s-a derulat prin intermediul medicilor şi asistenţilor Spitalului „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok.

Despre semnificaţia programului stă mărturie numărul mare a persoanelor examinate: în cele două comune au fost examinaţi peste 2000 de persoane. Cei din Ungaria nu numai că au efectuat un volum important de muncă voluntară, dar au adus şi un cadou de mare valoare: dr. Bene Ildikó, directorul Spitalului „Hetényi Géza”, a adus un aparat EKG portabil care a fost preluat de medicul de familie dr. Fülöp Csaba.


La Brateş, consultaţiile au fost efectuate în mai multe locaţii, iar la Comandău acestea au fost realizate în Sala sporturilor din comună. Medicii au efectuat consultaţii în specialităţile: cardiologie, dermatologie, medicină internă, oftalmologie, precum şi examinări cu ultrasunete, iar starea de sănătate a celor mici a fost evaluată de un medic pediatru.


La conferinţa de presă care a avut loc la Comandău, în data de 20 septembrie, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a spus: „În primul rând, exemplele bune trebuie urmate, deoarece în judeţul înfrăţit, Jász-Nagykun-Szolnok, astfel de controale medicale se efectuează încă din 2009. La noi, primul program de analize medicale gratuite a fost lansat în acest an şi sperăm că acest program va inspira instituţiile şi specialiştii locali. Aş dori ca în viitor astfel de analize să fie efectuate nu doar medicii din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok, ci şi de medicii locali. În acest sens, vom crea un cadru financiar, deoarece sănătatea oamenilor este cea mai importantă. În urma investigaţiilor efectuate, la multe persoane s-au descoperit boli care, depistate la timp, sunt curabile.”
Kovács Sándor, preşedintele Adunării Generale a judeţului Jász-Nagykun-Szolnok, a declarat: „Acasă la noi, am efectuat astfel de analize pentru depistarea eventualelor boli în localităţi cu populaţia sub 1000 de persoane. Am considerat că, dacă avem un judeţ înfrăţit, atunci faptul că aparţinem împreună şi că am încheiat un acord de înfrăţire, trebuie să aibă şi un rezultat. Oricum, acest program medical este binevenit, deoarece şi la Comandău a fost bine primit. Programul trebuie să aibă continuitate şi am încrederea că anul viitor îl vom continua într-o formă mai extinsă.”


Dr. Bene Ildikó, medic primar, a spus: consideră un fapt important că la consultaţii s-a prezentat o mare parte a locuitorilor şi are speranţa că vor putea continua acest program în judeţul Covasna şi în anul viitor.

 

 

Noutăți