Sunteți aici: » Știri » S-a materializat o viziune de şaptezeci de ani - Refugiu montan construit pe vârful Bodoc

S-a materializat o viziune de şaptezeci de ani - Refugiu montan construit pe vârful Bodoc

Marți, 14 august 2018

Aproape de vârful Bodoc a fost amenajat un refugiu montan pentru persoanele aflate în pericol pe munte, acesta fiind dat în folosinţă în ziua de luni. Regiunea este una dintre locurile preferate ale amatorilor de excursii pe munte.

Aproape de vârful Bodoc a fost amenajat un refugiu montan pentru persoanele aflate în pericol pe munte, acesta fiind dat în folosinţă în ziua de luni. Regiunea este una dintre locurile preferate ale amatorilor de excursii pe munte.

Odată cu construirea acestui refugiu construit pe vârful Bodoc s-a împlinit un vis şi o promisiune, deoarece Societatea Carpatină Ardeleană a propus încă din 1947 construirea refugiului. În acest sens s-au alocat chiar şi 400 de mii de lei, sumă care până la urmă a fost folosită pentru organizarea Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă din 1951 – a relatat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. Refugiul reprezintă doar un prim pas deoarece administraţia judeţeană împreună cu cea locală planifică, de asemenea, construirea pe vârful Bodoc a unui punct de observare. Pentru ca lucrările să poată fi începute, după măsurătorile topografice, trebuie clarificate drepturile de proprietate pentru acest teren.

Serviciul Public Județean Salvamont Covasna a fost înfiinţat în luna noiembrie a anului 2017, în prezent serviciul fiind asigurat în judeţul Covasna de către patru salvamontişti profesionişti şi patru voluntari. Acordăm deasemeni –prin acțiuni de patrulare, informări și demonstrații publice- o atenţie deosebită prevenirii accidentelor – a spus directorul instituției, Moscviciov Leonid. Acesta a relatat că în ultimele nouă luni, a fost nevoie de mai multe ori de intervenția echipei salvamont.  Ultima dată în urmă cu o săptămână, la Băile Balvanyos, salvamontiştii au salvat un turist din Ungaria care a căzut în prăpastie.

Mezei Csongor, şeful de echipă al salvamontiştilor a informat pe cei prezenţi asupra faptului că refugiul inaugurat recent este prima construcţie de acest gen în judeţul Covasna, următorul refugiu fiind planificat a fi construit pe vârful Lăcăuţi (1777 m – cel mai înalt vârf al judeţului Covasna – n.r.), din apropierea localităţii Comandău. În ultimul an au fost remarcate traseele montane şi au fost instalate noi panouri de informare şi semnalizare turistică. Pe această secţiune există trasee cu grad de dificultate uşor şi mediu, iar refugiul se află în şaua dintre Cetatea Kincsás şi vârful Bodoc, la mijlocul traseului de creastă, în apropierea a altor şase trasee, la o înălţime de 1053 m. Cabana de lemn poate oferi adăpost pentru 4-8 persoane, în caz de condiții meteo nefavorabile, vătămări corporale sau alte riscuri. Valoarea investiţiei este de 25 mii lei.

Serviciul Public Județean Salvamont Covasna face parte din Serviciul Naţional Salvamont, de aceea cetăţenii aflaţi în dificultate pot apela numărul 112 sau numărul de telefon dedicat, 0salvamont (0725.826.668). La ambele numere, preluarea apelurilor se asigură atât în limba română, cât şi în limba maghiară. O descriere detaliată a traseelor montane marcate din munţii Bodoc se regăseşte pe site-ul Serviciului Public Județean  Salvamont Covasna.

 

 

Noutăți