Sunteți aici: » Știri » S-au decernat premiile Orbán Balázs 2019

S-au decernat premiile Orbán Balázs 2019

Vineri, 18 octombrie 2019

Premiul, instituit în 2011 de către județele Covasna, Harghita și Mureș, poartă numele scriitorului Orbán Balázs, care în cartea sa a descris pentru prima oară
Ținutul Secuiesc ca o regiune unitară. Decernarea premiilor constituie un eveniment major al manifestării culturale Zilele Ținutului Secuiesc. Anul acesta premiile au fost decernate la Sfântu Gheorghe, festivitatea a avut loc joi seara, la Hotelul Fidelitas.

Premiul, instituit în 2011 de către județele Covasna, Harghita și Mureș, poartă numele scriitorului Orbán Balázs, care în cartea sa a descris pentru prima oară
Ținutul Secuiesc ca o regiune unitară. Decernarea premiilor constituie un eveniment major al manifestării culturale Zilele Ținutului Secuiesc. Anul acesta premiile au fost decernate la Sfântu Gheorghe, festivitatea a avut loc joi seara, la Hotelul Fidelitas.

Premiile din acest an au fost acordate unor personalități care, printr-o neobosită activitate, colecționează valorile Ținutului Secuiesc, în conformitate cu moștenirea spirituală și intelectuală a scriitorului Orbán Balázs, documentează și promovează comorile noastre naturale, răspândesc patrimoniul nostru cultural, punându-l în slujba și în beneficiul binelui public. Ei nu sunt interesați doar de valorile trecutului, ci imortalizează și realizările prezentului, conturând o imagine specifică a Ținutului Secuiesc de azi.

În 2019, prestigioasa distincție a fost atribuită, după cum urmează: geologului și jurnalistului Kisgyörgy Zoltán, din județul Covasna, creatorului și realizatorului proiectului Székelyföldi Legendarium/Legendele Ținutului Secuiesc și a Parcului tematic Mini-Transilvania din Seiche, Fazakas Szabolcs, din județul Harghita, precum și istoricului și arhivistului dr. Pál-Antal Sándor, din județul Mureș, membru extern al Academiei de Științe din Ungaria.

Credem în Ținutul Secuiesc unitar

Datorită devotamentului său necondiționat, Orbán Balázs a văzut această regiune ca fiind una perfectă. Evident, era subiectiv, dar clarviziunea sa nu a fost tulburată de sentimente. Înaintea lui au fost foarte puțini care s-au gândit la un Ținut Secuiesc închegat și unitar – a spus în deschidere Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. Înțelepciunea lui Orbán Balázs am însușit-o în condiții grele, navigând în continuu contra vântului. Însă știm și noi exact că toate lucrurile importante care ni s-au întâmplat nouă, secuilor, în ultimii o mie de ani, s-au întâmplat la noi acasă, în Ținutul Secuiesc. Acesta este motivul pentru care iubim acest colț de țară – a subliniat președintele CJ.

La eveniment a participat și a salutat publicul președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, precum și președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, precum și consulul Fodor Tamás, care au apreciat importanța premiului Orbán Balázs și a evenimentului Zilele Ținutului Secuiesc.

Dragostea față de pământurile natale are rădăcini care nu pot fi smulse

„Premiul Orbán Balázs l-am instituit cu scopul ca munca depusă în beneficiul Ținutului Secuiesc, care înseamnă întreaga viață a unei persoane, să beneficieze de o recunoaștere adecvată. Noi trebuie să apreciem cel mai mult munca depusă pentru noi” – a spus Tamás Sándor în introducerea ceremoniei de premiere. În județul Covasna, distincția a fost acordată geologului și jurnalistului Kisgyörgy Zoltán, scriitor de lucrări pe tema geologiei și istoriei locale, jurnalist la cotidianul Háromszék.

Tematica vastei sale activități literare și de diseminare a cunoștințelor cuprinde lucrări privind trecutul și prezentul localităților noastre, marile personalități covăsnene, cetăți și istorie familială, mofete și animale preistorice, ape minerale și clopote – a spus cercetătorul de istorie locală József Álmos în Laudatio rostit cu acest prilej. „Este un lexicon viu al județului nostru, o persoană altruistă, entuziastă care și-a desfășurat activitatea cu rigoare profesională. În ciuda vârstei sale înaintate, dacă este chemat, se prezintă la lucru și astăzi. Auditoriul este captivat de abilitățile sale de prezentare și de comunicare, umorul și limbajul său expresiv. Când vorbește despre o zonă, o regiune, se simte o revărsare de dragoste față de acestea, iar dacă vorbește despre marile personalități ale noastre, cuvintele sale exprimă smerenie profesională. Și-a încercat competențele și ca cadru didactic. Mi-aduc aminte de el când la Liceul „Székely Mikó Kollégium” a predat geografie și geologie, a organizat cercul de speologie, dintre membri căruia cinci elevi care au dat bacalaureatul în 1988 și-au ales ca viitoare profesie geografia-geologia. Ce exemplu personal ar putea fi mai bun ca asta? Dragă Zolti, nenea Zoli a noastră tuturor! Îți doresc multă sănătate să poți contribui în continuare la sporirea reputației patriei tale mai mici și ca rădăcinile dragostei față de pământul natal care nu pot fi smulse să dezvolte tot mai multă forță vitală în rândurile cititorilor tăi – se poate citi în Laudatio.

După ceremonia de premiere, Kisgyörgy Zoltán a evocat câteva mici istorisiri legate de interesul său pentru geologie și geografie, cum a denumit o specie de gasteropode după pârâul Debren din Sfântu Gheorghe, cum i-ar fi plăcut să scrie povestea straturilor subterane, menționând că prietenii te pot înșela, dar pietrele nu. Cunoscutul jurnalist în vârstă de 84 de ani a spus că mulțumește pentru acest premiu și a promis că va lucra mai departe, are idei ce teme ar mai trebui scrise, de exemplu, și-ar dori să realizeze o monografie despre Trei Scaune, dar are în plan realizarea unui ghid de geogenie sau de istorie industrială.

La invitația Centrului de Cultură a Județului Covasna, la festivitatea de premiere și-au dat concursul: actorul Kolcsár József, elevele Máthé Izabella și Kiss Éva Kincső, precum și Szabó Levente și Császár Katalin, profesori ai Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe.

 

 

Noutăți