Sunteți aici: » Știri » Schimbarea denumirii spitalului de cardiologie din Covasna este abuzivă

Schimbarea denumirii spitalului de cardiologie din Covasna este abuzivă

Luni, 20 aprilie 2015

Consiliul Judeţean Covasna a adresat o scrisoare Ministerului Sănătăţii, prin care solicită persoanelor competente să păstreze denumirea originală a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna.

Consiliul Judeţean Covasna a adresat o scrisoare Ministerului Sănătăţii, prin care solicită persoanelor competente să păstreze denumirea originală a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna.

„Este bine cunoscut faptul că la iniţiativa Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”din Covasna, Ministerul Sănătăţii a schimbat numele spitalului înfiinţat în 1960, de către medicul cardiolog Benedek Géza şi care poartă numele fondatorului său din 2010, acordându-i numele de Dr. Teculescu–Benedek. Această schimbare de nume este nu doar inacceptabilă, dar şi ilegală pentru că, în urma acesteia, spitalul din Covasna trebuie să poarte numele unei persoane care nu avea nimic de-a face cu instituţia, nu a fost fondatorul acesteia şi nu a lucrat acolo nici măcar o zi. Nu cred că Teculescu însuşi ar fi fost de acord cu această schimbare de nume. Noi considerăm că nu se cuvine să te împăunezi cu penele altuia, în special dacă, prin această acţiune, se aduc prejudicii memoriei medicului în cauză: în loc să i se recunoască meritele, moştenirea sa intelectuală va ajunge subiectul unor discuţii şi, în acelaşi timp, va fi marginalizată memoria dr. Benedek Géza care a servit deopotrivă comunitatea românească şi cea maghiară. Soluţia corectă este păstrarea denumirii originale, iar acest lucru am semnalat şi Ministerului Sănătăţii. Nu numai eu, dar tot personalul medical al spitalului – români şi maghiari deopotrivă” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Potrivit politicianului, trebuie să respectăm memoria fondatorului, mulţumit căruia la Covasna funcţionează un spital recunoscut la nivel naţional care tratează anual 16 mii de pacienţi, adăugând că: „Suntem mândri pentru că judeţul Covasna are un spital recunoscut atât la nivel naţional, cât şi în afara graniţelor, acesta fiind cunoscut sub denumirea de Spital de Cardiologie Dr.  Benedek Géza.”

 

Noutăți