Sunteți aici: » Știri » Şcoala Populară de Arte şi Meserii, la 50 de ani de existenţă

Şcoala Populară de Arte şi Meserii, la 50 de ani de existenţă

Luni, 22 ianuarie 2018

Ráduly Botond Manó a înflăcărat scena: împlinirea a 50 de ani de existenţă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe a fost aniversată duminică, 21 ianuarie, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”, cu diferite opere muzicale, lucrări ale muzicii clasice, populare şi ale stilului pop

Ráduly Botond Manó a înflăcărat scena: împlinirea a 50 de ani de existenţă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe a fost aniversată duminică, 21 ianuarie, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”, cu diferite opere muzicale, lucrări ale muzicii clasice, populare şi ale stilului pop.

Gáj Nándor, directorul instituţiei, a explicat: în 2018 se împlinesc exact 50 de ani de la fondarea Şcolii Populare de Arte care a luat fiinţă conform unei decizii emise la 11 septembrie 1968, de către Comitetul Culturii din acea perioadă, şi care iniţial a avut 150 de elevi. „Pe parcursul ultimii jumătăţi de secol, au învăţat să cânte la un instrument muzical şi să cânte vocal peste 4000 de elevi, datorită muncii susţinute a peste 200 de profesori. Activitatea de peste jumătate de secol a Şcolii Populare a fost marcată de numele unor profesionişti, precum Kónya Ádám şi Szilágyi Zsolt. În ultimii câțiva ani activitatea noastră s-a extins, pe lângă artele plastice și educația teatrală, instituția a început să activeze şi în domeniul educației non-formale, prin taberele sale, precum și în domeniul educației, respectiv formării profesionale a adulţilor. Pe lângă instruirea în domeniul artei populare, formarea profesională din şcolile populare câştigă continuu teren, deoarece dorim să acoperim domeniile pe care alte instituţii nu sunt în măsură să le acopere. Aceşti 50 de ani reprezintă o ocazie de sărbătoare, dar, totodată, şi o provocare, pentru că, trebuie să ne adaptăm la noi şi noi situaţii, în condiţiile schimbătoare ale sistemului de educaţie şi condiţiile digitale” – a spus directorul instituţiei.

Grüman Róbert, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, din activitatea şcolii a subliniat, de asemenea, extinderea domeniilor de educaţie. Potrivit acestuia, în ultimele decenii, instituția de învățământ din subordinea CJ Covasna s-a angajat să întreprindă măsuri nu numai în domeniul învățământului, ci și în domeniul educației şi păstrării culturii poporului nostru, ținând cont de nevoile comunității, precum și de posibilitatea dezvoltării individuale. Pe lângă acestea, şcoala trebuie să reacţioneze şi la modificările survenite pe piaţa muncii din microregiune: „CJ Covasna a declarat anul 2017 «Anul Turismului în judeţul Covasna», cu scopul de a face ca zona să devină o destinaţie din ce în ce mai atractivă pentru turiști. Bineînţeles, un rol important joacă calitatea serviciilor şi a produselor unităţilor de alimentaţie publică. Cursurile de chelner, bucătar şi barista, care întregesc paleta cursurilor  de formare profesională organizate de Şcoala de Arte şi Meserii, urmăresc acest scop” – a afirmat vicepreşedintele CJ.

Concertul organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Artă a marcat şi deschiderea anului şcolar – Gáj Nándor a subliniat faptul că elevii şcolii participă pe tot parcursul anului la spectacole mai mici sau mai mari, însă mai rare sunt situaţiile când își pot arăta talentele în fața publicului larg.

Concertul ce s-a desfăşurat în Teatrul „Tamási Áron” i-a reunit sub aceeaşi umbrelă pe Ráduly Botond Manó, profesor în cadrul instituţiei, corul de copii miniSnaps, Corul feminin „Voces”, mai mulţi elevi care au prezentat momente artistice cu numere individuale, precum şi formaţia SPAM, condusă de Ticușan János.

Evenimentul care a oferit o largă paletă muzicală a avut un mare succes, spre bucuria numeroşilor artişti şi a numărului mare de spectatori prezenţi la eveniment.

Noutăți