Sunteți aici: » Știri » Sucursala pentru Institutul pentru SPMN

Sucursala pentru Institutul pentru SPMN

Sâmbătă, 22 octombrie 2011

În cadrul conferinţei-atelier, intitulată „Studii asupra Ţinutului Secuiesc”, ce a avut loc sâmbătă, 22 octombrie, la Arcuş, Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean a anunţat că Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale îşi va deschide sucursală la Sfîntu Gheorghe.
 

În cadrul conferinţei-atelier, intitulată „Studii asupra Ţinutului Secuiesc”, ce a avut loc sâmbătă, 22 octombrie, la Arcuş, Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean a anunţat că Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale îşi va deschide sucursală la Sfîntu Gheorghe.

La deschiderea evenimentului ce a avut loc la Centrul de Studii Europene Arcuş, Tamás Sándor a spus: „Este nevoie de un loc unde vor fi adunate studiile asupra Ţinutului Secuiesc. Aşteptăm ca acest birou să consolideze munca de cercetare privind această regiune, iar în domeniul dreptului autonomiei şi a limbii să funcţioneze ca un atelier a cărui activitate să ofere baza pentru naturalizarea structurilor minoritare adoptate şi funcţionabile în Uniunea Europeană. Această activitate trebuie să conducă la rezultate practice pe care le putem observa la Buxelles: un exemplu concret fiind faptul că, acolo, inscripţia unei cutii cu medicamente se realizează în trei limbi, iar la noi se face doar într-o singură limbă”. Preşedintele consiliului judeţean a declarat că biroul va fi găzduit de administraţia publică judeţeană, hotărârea în acest sens a fost deja adoptată de Consiliul Judeţean Covasna, iar colaboratorii institutului vor putea prelua în curând sala destinată acestui scop.

În cadrul conferinţei, sociologul Kiss Tamás a vorbit despre faptul că Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale a întreţinut şi până acum relaţii strânse de colaborare cu administraţiile publice judeţene din Covasna şi Harghita, existând mai multe studii de cercetare referitoare la această regiune. Potrivit sociologului, biroul trebuie să se preocupe, pe lângă sarcinile enumerate de Tamás Sándor, şi de problemele legate de turism, demografie şi migraţie. Pe lângă acestea se va deschide şi posibilitatea ca anual să apară 3-4 volume de literatură de specialitate legate de Ţinutul Secuiesc, bazându-se în mare parte pe lucrări PhD. S-au desemnat şi membrii comisiei de redactare a volumelor, în persoana lui Benedek József, Horváth Gyula şi Lőrincz József. Sociologul a arătat că institutul trebuie să abordeze şi problema integrării sociale a romilor având limba maternă maghiară din Ţinutul Secuiesc, deoarece în problema drepturilor minorităţilor poate să joace un rol important şi grupul romilor vorbitori de limbă maghiară.

Problemele economice, etnice, cele ale învăţământului, respectiv problemele strategice au reprezentat temele conferinţei, iar la final a avut loc workshopul brainstorming privind problemele regiunii şi modul de rezolvare al acestora.
 

Noutăți