Sunteți aici: » Știri » Susținem sportul covăsnean

Susținem sportul covăsnean

Vineri, 23 iulie 2021

Consiliul Județean Covasna s-a întrunit joi, 22 iulie, în mod inedit, ședința ordinară având loc în Casa de Cultură „Vigadó” din municipiul Târgu Secuiesc. Locația nu a fost aleasă întâmplător, deoarece administrația județeană va încheia un parteneriat cu Fundația Culturală „Vigadó” în vederea alocării unui sprijin financiar de 150.000 lei pentru planificarea și implementarea stagiunii 2021-2022. Din suma alocată de Consiliul Județean se vor asigura costurile spectacolului de deschidere a sezonului, respectiv a spectacolului de Revelion.

Consilierii județeni au votat hotărârea privind alocarea unor sume din bugetul local al Județului Covasna pentru finanțarea unor programe sportive în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000. Asociaţia Club Sportiv KSE Târgu Secuiesc, secția baschet va primi finanțare în valoare de 1.000.000 lei pentru participarea echipelor de baschet în Campionatele Naţionale de adulți și juniori. Asociaţia Clubul Sportiv Sepsi OSK primește 200.000 lei, suma fiind folosită pentru participarea echipelor de juniori U16, U17 și U19 în Liga Elitelor. Asociaţiei Clubul Sportiv Hochei Club Fenestela 68 i se vor aloca 1.000.000 lei, din care se va finanța pregătirea și participarea echipei de hochei seniori în campionatul național și Cupa României, organizat de F.R.H.G. România. Pentru Asociaţia Sportivă Club Tri-Aluta s-a alocat 5.000 lei pentru concursuri în 2021.

A fost adoptată și hotărârea privind alocarea unei sume din bugetul local al Județului Covasna pentru finanțarea programului sportiv al Asociației Clubul Sportiv Sepsi-SIC. Pentru participarea Sepsi-SIC în competițiile interne și internaționale de baschet, tenis de masă, ciclism, lupte și handbal, în sezonul competițional 2021-2022, juniori și seniori, respectiv pentru organizare de evenimente și competiții sportive au fost alocate 3.018.890 lei. Din sprijinul financiar alocat, suma de 1.446.612 lei poate fi folosită pentru anul 2021 și suma de 1.572.278 lei pentru anul 2022.

Anul acesta vom aloca o sumă istorică pentru susținerea programelor sportive, sprijinim sporturi de echipă și individuale de competiție, pregătirea sportivilor juniori. Suntem mândri că județul nostru dă ritmul baschetului din România, și urăm mult noroc echipei de hochei care participă la campionatul național. Tot un rezultat excepțional este că luptătoarea Incze Kriszta, legitimată la Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, va participa la Jocurile Olimpice din Tokyo, și cu această ocazie îi urăm mult succes” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La ședința CJ a fost aprobată şi hotărârea privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile interne în valoare de până la 22.000.000 lei în vederea asigurării cofinanțării proiectelor de interes județean, finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană.

„Momentan avem opt proiecte europene în derulare, iar dintre acestea cinci sunt lucrări cu o valoare ridicată, vorbim despre modernizarea Muzeului Național Secuiesc, extinderea și reabilitarea UPU din cadrul Spitalului Județean, în zona Baraolt avem două drumuri județene intrate în reabilitare, iar în municipiul Sfântu Gheorghe se modernizează Școala Specială. Valoarea lucrărilor finanțate prin aceste cinci proiecte se ridică la 181 milioane de lei, din care contribuția proprie și cheltuielile neeligibile ajung la 23 de milioane de lei” – a motivat președintele hotărârea adoptată.

S-a terminat construcția și urmează predarea a trei case tip familial unde se vor muta copii care în prezent stau în centrul de plasament din Olteni. Hotărârea adoptată joi vizează înființarea a trei case familiale în structura organizatorică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna și aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora. Centrul de plasament din Olteni, găzduit de Castelul Mikó va fi desființat, iar noile case au fost construite la Tg. Secuiesc și Întorsura Buzăului, cu sprijinul Fundației SERA.

Consiliul Județean a aprobat modificarea Statutului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomad-Bálványos”. Prin acest pas s-au extins scopul și obiectivele Asociației, prevederi care permit administrarea și managementul ITI Harghita-Covasna; numele fiind schimbat în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ciumad – Bálványos”.

La finalul ședinței, consilierii au luat act în unanimitate de apelul în interesul cetățenilor prin care se solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revenirea deciziei privind competența teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc. Prin acest document se cere să se treacă orașul Covasna și comuna Zagon din circumscripția Judecătoriei Întorsura Buzăului în aria de competență teritorială a Judecătoriei Târgu Secuiesc. Semnatarii subliniază că măsura adoptată prin Hotărârea CSM nr 102/2021 nu este în interesul cetățenilor justițiabili în sensul principiului accesului liber la justiție.

Noutăți