Sunteți aici: » Știri » Szabó Kati acasă, în județul Covasna

Szabó Kati acasă, în județul Covasna

Vineri, 1 noiembrie 2019

Szabó Kati, cea mai de succes sportivă a comunității maghiare, fiind de patru ori medaliată la Jocurile Olimpice, a participat la întâlniri cu publicul în patru localități din județul Covasna. Steaua gimnasticii mondiale a fost primită cu căldură nu doar în satul său natal, ci și în zona Târgu Secuiesc și Baraolt.

Primii care s-au întâlnit marți înainte de masă cu Szabó Kati au fost elevii claselor 5-8 de la Școala Gimnazială „Nagy Mózes”, care s-au pregătit cu o demonstrație de majorete și de gimnastică, apoi i-au adresat întrebări, în cadrul unor discuții libere. „Exemplul vieții lui Szabó Kati arată că, pe lângă talent, este nevoie de eforturi uriașe pentru a putea ajunge în vârful clasamentului mondial și este valabil nu doar pentru sport” – a spus, în introducere, Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, care împreună cu Bejan András, directorul școlii, au întrebat-o pe fosta mare gimnastă despre cele mai importante momente ale carierei ei. Szabó Kati a povestit despre acele grele momente când, la vârsta de șase ani, a ajuns la Onești și despre cât de greu a fost fără părinții ei. Ambiția a moștenit-o de la mama ei. „Am vrut întotdeauna să arăt cine sunt. Niciodată nu m-am mulțumit cu locul doi sau trei, am vrut să fiu prima. Cea mai bună este medalia de aur” – a spus tinerilor, îndemnându-i să facă sport și să lupte pentru obiectivele fixate. Szabó Kati nu a povestit doar despre cariera ei, ci a făcut și gimnastică cu copiii. Așa cum a subliniat celebra sportivă, fără rigoare și disciplină, fără perseverență nu se poate obține rezultate nici în sport și nici în alt domeniu.

Copiii au fost curioși să afle: care a fost cel mai greu lucru din viața ei, care era motivația ei, cum s-a adaptat la viață normală când s-a lăsat de gimnastică, cu ce se ocupă astăzi. Szabó Kati a spus că, ca copil, întotdeauna „a zburat”, niciodată nu era pe pământ, așa s-a apropiat de gimnastică. La școala de gimnastică au făcut zilnic șapte-opt ore de antrenamente, cu părinții s-a întâlnit foarte rar și a știut foarte puțin despre viață când a ieșit din lumea închisă a gimnasticii. Azi trăiește în Franța și lucrează cu copii, nu doar cu gimnaști, ci merge la spital unde sunt tratați copii operați pe cord, deoarece și ea a văzut cum e când părinții nu sunt prezenți în viața copilului.

 

Szabó Kati e acasă la Zagon

Nu doar gimnasta Szabó Kati nu a uitat de Zagon, dar nici Zagonul nu a uitat de fiul său renumit, la acest lucru am asistat marți seara, la întâlnirea cu publicul din Zagon. Cei de la Zagon au primit-o pe multipla campioană olimpică cu o dragoste din toată inima și au evocat împreună amintirile din copilărie, neuitând nici legăturile strânse din prezent, pentru că este clar: Szabó Kati e acasă la Zagon. Szabó Kati a povestit despre cât de important este pentru ea satul ei natal, vine în vizită regulat, dar, la rândul lor, și localnicii au împărtășit numeroase experiențe: cum au ținut pumnii pentru ea în 1984, pe timpul  Olimpiadei de la Los Angeles, tot satul se uita la transmisiunea de televiziune, cunoscând faptul că Szabó Kati a lor se luptă pentru medalia de aur.

 

Va veni și ziua când va reveni acasă definitiv

Miercuri, la Covasna, elevii Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” s-au întâlnit cu campioana olimpică în acea sală de sport unde Szabó Kati făcea antrenamente cu peste patru decenii în urmă. Sportiva păstrează și astăzi fotografia făcută despre ea ca fetiță, în acea sală. Înainte de discuțiile purtate cu elevii liceeni, s-a făcut o scurtă încălzire, după care steaua gimnasticii mondiale a evocat cu bucurie orele petrecute în sala de sport al școlii și începuturile carierei sale.

După-masă sportiva a participat la o întâlnire cu publicul la Baraolt, unde interlocutor i-a fost Ájgel Ágnes, președintele Organizației de Femei din județul Covasna. La întâlnirea care s-a desfășurat într-o atmosferă familială, atât cei mici, cât și cei mari au urmărit cu mare interes povestea acestei cariere de succes. Mai multe persoane au evocat experiențele lor personale legate de concursurile sportivei. Au povestit despre cum i-au ținut pumnii în acele momente când Kati concura la careva dintre aparatele de gimnastică, despre faptul că, văzând-o la televizor, dar și personal, au căpătat putere din succesul ei care „a fost și succesul nostru al tuturora”.

„Succesul are un preț. Rezultatul se naște din perseverență și din hotărârea fermă” – A spus Szabó Kati, îndemnându-și auditoriul să stabilească în fiecare dimineață un obiectiv și să muncească pentru atingerea lor. La întrebarea cât timp va mai sta în Franța, a dat un răspuns ferm: va veni și ziua când va reveni acasă definitiv.

Noutăți