Sunteți aici: » Știri » Ţinutul Secuiesc ne inspiră - Zilele Ţinutului Secuiesc, ediţia a-IX-a

Ţinutul Secuiesc ne inspiră - Zilele Ţinutului Secuiesc, ediţia a-IX-a

Vineri, 5 octombrie 2018

Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor – acesta este motto-ul sub care consiliile judeţene din Harghita, Mureş şi Covasna, împreună cu instituţiile lor culturale, organizează, în perioada 12–21 octombrie cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Ţinutului Secuiesc. Devenită deja o tradiţie, seria de evenimente vine în întâmpinarea publicului interesat cu o ofertă culturală bogată.

Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor – acesta este motto-ul sub care consiliile judeţene din Harghita, Mureş şi Covasna, împreună cu instituţiile lor culturale, organizează, în perioada 12–21 octombrie cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Ţinutului Secuiesc. Devenită deja o tradiţie, seria de evenimente vine în întâmpinarea publicului interesat cu o ofertă culturală bogată.

La conferinţa de presă care a anunţat lansarea evenimentului, organizatorii au prezentat importanţa şi conceptul din acest an al manifestării. „Am lansat această serie de evenimente, organizată la nivelul întregului Ţinut Secuiesc, cu scopul de a consolida identitatea. Manifestarea oferă o bună oportunitate să ne îndreptăm atenţia către valorile noastre şi să ne lăsăm impresionaţi de acestea, pentru că, timp de 1000 de ani în Transilvania şi 100 de ani în România, Ţinutul Secuiesc este o regiune dătătoare de valori” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. De asemenea, evenimentul, eliminând graniţele administrative între regiuni, reprezintă un excelent exemplu de colaborare între administraţiile publice locale, instituţiile culturale şi organizaţiile societăţii civile. „Pe lângă partea de conţinut, una dintre marile beneficii ale evenimentului este schimbarea de mentalitate, demontarea prejudecăţilor şi consolidarea identităţii etnice şi regionale. Astfel de evenimente funcţionează excelent deopotrivă în Bucovina, Ţara Bârsei, zona Buzaielor şi în Dobrogea” – a adăugat preşedintele CJ Covasna.

Douăzeci şi cinci de localităţi din judeţul Covasna se alătură Zilelor Ţinutului Secuiesc, iar în cadrul acestei serii de programe se vor desfăşura şi anul acesta peste cincizeci de evenimente. Ca şi în anii trecuţi, în timpul organizării s-a acordat o atenție deosebită ca programele culturale să ajungă şi în acele așezări mai mici unde, în restul anului, viața culturală este mai restrânsă.

„Anul acesta, prin seria de evenimente Zilele Ţinutului Secuiesc, ne alăturăm iniţiativei europene Anul European al Patrimoniului Cultural, o amplă manifestare culturală. Vom înşira valorile naturale, religioase şi culturale ale diferitelor regiuni – toate acestea ne definesc atât ca fiinţă individuală cât şi ca comunitate –, vom direcţiona atenţia către acestea. Deseori nici maghiarii din alte zone nu ne înţeleg pe noi, secuii. Mai mult, nici secuii din diferite scaune nu se înţeleg unul pe celălalt. De aceea, prin această serie de evenimente, ne vor cunoaşte mai bine nu numai cu cei care nu sunt secui, dar şi noi între noi. Putem face foarte multe şi în cadrul juridic actul, dacă vrem, avem autonomie culturală, trebuie doar să vrem şi să acţionăm! Oferta de programe se extinde de la an la an, fapt ce justifică existenţa şi necesitatea evenimentului. Punerea în concordanţă a programelor variate este o adevărată clacă, dar cooperarea dintre judeţele Ţinutului Secuiesc este continuă şi nu se rezumă doar la organizarea evenimentelor comune” – a spus Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

„Organizăm pentru a noua oară manifestarea Zilele Ţinutului Secuiesc, astfel, avem deja atâta experienţă ca să facem progrese şi să putem îmbunătăţi cooperarea. Acest lucru se reflectă şi în caietul program care a fost realizat cu mult înainte de lansarea evenimentului. Cele câteva luni de activitate intensă au adus rezultate tangibile şi suntem bucuroşi că programele le putem recomanda deja unităţilor turistice şi de alimentaţie publică. Tematica din acest an a evenimentului este bazată pe iniţiativa europeană Anul European al Patrimoniului Cultural, sub egida căreia vom prezenta valorile noastre naturale şi culturale, iar prin programele noastre, vom facilita descoperirea Ţinutului Secuiesc. Mai sunt multe lucruri de făcut pentru Ţinutul Secuiesc, dar le facem cu plăcere, pentru că, aşa cum am anunţat şi în mediile sociale, Ţinutul Secuiesc ne inspiră” – a spus Ferencz Angéla, directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita.

Un program semnificativ printre evenimentele ce se desfăşoară în judeţul Harghita este ediţia a VIII-a a Conferinţei Via Mariea, având ca locaţie Şumuleu Ciuc. Evenimentul pune accentul pe turismul religios şi pe pelerinaje. Sub egida patrimoniului cultural, Miercurea Ciuc va găzdui, în data de 12 octombrie, festivitatea de decernare a premiilor „Orbán Balázs”, dar un alt program semnificativ este Întâlnirea vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, ediţia a VIII-a, ce se va desfăşura la Sândominic. Cu ocazia Zilei mondiale a picturii, la Miercurea Ciuc, vor avea loc vizite la ateliere de creaţie, iar în oferta valorilor noastre turistice, sub egida anului libertăţii religioase, cuprinde vizite la bisericile unitariene. Traseul intitulat „Pe urmele lui Márton Áron”, organizat cu ocazia beaticifăcii episcopului Márton Áron, propune o vizită la Muzeul „Márton Áron” din Sândominic, recent reabilitat. Programele din cadrul evenimentului intitulat „Ţinutul Secuiesc, dansând”, organizate împreună cu reţeaua Casei Tradiţiilor, vor întreţese toate cele trei judeţe. Nu vor lipsi nici programele dedicate copiilor, respectiv programele caracteristice pentru judeţul Harghita, târgurile şi festivalurile verzei de la Lăzarea şi Frumoasa. Odorheiul Secuiesc va găzdui cea de-a 6-a ediţie a Conferinţei Digitale din Ţinutul Secuiesc, care este locul de întâlnire a consilierilor locali şi a specialiştilor din domeniul IT.

„Suntem încântaţi pentru faptul că, printr-un efort comun, am reuşit să organizăm şi anul acesta Zilele Ţinutului Secuiesc. Acest eveniment este important pentru noi din mai multe puncte de vedere, deoarece noi, secuii, trebuie să ştim să ne prezentăm valorile şi tradiţiile celor care trăiesc alături de noi, dar nu doar acestora, ci şi lumii întregi, iar pe de altă parte, este un lucru bun faptul că acordăm o atenţie mai mare valorilor noastre de care trebuie să fim mândri” – a subliniat primarul oraşului Sovata, László Zsolt, care, în cadrul conferinţei de presă de astăzi, a prezentat programele ce se vor desfăşura în judeţul Mureş.

Una dintre evenimentele importante ce se vor desfăşura anul acesta în judeţul Mureş este Festivalul dovleacului de la Sovata, eveniment ce are ca principală atracţie dovleacul şi mâncărurile gustoase preparate din acesta, precum şi decoraţiile stradale realizate din dovleac. În cele trei zile ale festivalului vizitatorii sunt aşteptaţi cu numeroase programe gastronomice şi de divertisment. Un alt eveniment important al Zilelor Ţinutului Secuiesc este Întâlnirea ansamblurilor profesioniste maghiare de dans popular, ce va fi găzduită de municipiul Târgu Mureş. În cadrul acestui eveniment, toate cele 5 ansambluri profesioniste din Transilvania vor susţine câte un spectacol. Pe lângă programele menţionate, cei interesaţi vor putea vizita târguri şi expoziţii şi vor putea participa la concerte, prelegeri cu caracter istoric, proiecţii de filme, tururi în natură şi la multe alte programe. În organizarea programelor din judeţul Mureş participă, pe lângă CJ Mureş, 16 organizaţii partenere, instituţii şi ONG-uri.

Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediţia a 5-a, reprezintă o parte importantă a Zilelor Ţinutului Secuiesc. Detaliile acestui eveniment au fost prezentate de directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Imreh-Marton István. Acesta consideră că, dincolo de schimbul de valori culturale între cele trei judeţe, evenimentul începe să depăşească graniţele Ţinutului Secuiesc, având în vedere că iubitorii de cultură din toată ţara se implică din ce în ce mai mult. La festivitatea de deschidere, ce va avea loc în data de 13 octombrie, la Sfântu Gheorghe, dintre cele aproape 2300 de creaţii, vor fi expuse cele mai bune 300 de lucrări, se va organiza o expoziţie individuală a lui Kamil KOCUREK, câştigătorul marelui premiu al Bienalei din 2016 şi va avea loc o lansare de carte cu expoziţie, dedicată fostului curator al bienalei, Siklodi Zsolt.

Programul detaliat al evenimentului este disponibil pe site-ul www.szekelyfoldnapok.ro.

Noutăți