Sunteți aici: » Știri » Un nou an şcolar în şcoală nouă

Un nou an şcolar în şcoală nouă

Duminică, 12 august 2012

La festivitatea de inaugurare a şcolii de la Mereni a participat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Inaugurarea şcolii a avut loc duminică, 12 august, în cadrul Zilelor comunei Mereni şi elevii din această localitate vor putea începe noul an şcolar într-o instituţie modernă.

La festivitatea de inaugurare a şcolii de la Mereni a participat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Inaugurarea şcolii a avut loc duminică, 12 august, în cadrul Zilelor comunei Mereni şi elevii din această localitate vor putea începe noul an şcolar într-o instituţie modernă.

Festivitatea a început cu Sfânta Liturghie – la care au participanţii au fost prezenţi într-un număr mai mare decât în mod obişnuit – după care publicul s-a deplasat la şcoala din centrul comunei. După tăierea panglicii, primarul comunei Mereni, Molnár István, a ţinut un discurs festiv, spunând că: „Dacă strămoşii noştri au construit şcoală pentru Mereni, au făcut-o, deoarece au ştiut că aici există viitor. Cel care înalţă a clădire, clădeşte o  comunitate”. Primarul a arătat că activitatea UDMR-ului desfăşurată la Bucureşti şi sprijinul consiliului judeţean au fost cele două factori cu ajutorul cărora construcţia şcolii a putut fi terminată după 5 ani. Imobilul de 1500 metri pătraţi poate găzdui aproximativ 180 de copii. Cu toate că numărul elevilor înscrişi la şcoală a scăzut întrucâtva în ultimii ani, în opinia primarului, aceasta este o problemă de doar câţiva ani, deoarece, la nivelul comunităţii, numărul naşterilor a crescut.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat, în discursul său, faptul că punerea în aplicare a intereselor comunităţii maghiare şi construcţia acesteia nu poate fi imaginată decât prin solidaritate. Potrivit lui Kelemen, comunitatea care construieşte şcoală, biserică sau derulează vreo investiţie importantă se străduieşte şi doreşte să prospere acasă. Conducătorul suprem al UDMR a mai subliniat că pentru supravieţuirea ca naţiune a comunităţii maghiare în Transilvania este nevoie ca zonele locuite de maghiari să se dezvolte şi în ciuda dificultăţilor.

La festivitate a participat, de asemenea, europarlamentarul Sógor Csaba care, în discursul său, a subliniat: supravieţuirea comunităţii maghiare în Transilvania este asigurată, în primul rând, de cunoştinţele asimilate. Potrivit europarlamentarului, aceste cunoştinţe nu constituie un scop în sine, pentru că de pe urma utilizării acestora profită întreaga comunitate maghiară din Transilvania.

Keresztély Irma, inspectorul şef al ISJ Covasna a subliniat: durata lucrărilor a pus la încercare, deopotrivă, elevii şi corpul didactic, învăţământul şcolar desfăşurându-se în condiţii nefavorabile. În opinia inspectorului şef, noua şcoală – pe finalizarea căreia şi inspectoratul şcolar a pus mare accent – va determina viitorul aşezării într-un mod pozitiv.
Clădirea este prevăzută cu bucătărie, sală de sport, şi poate primi două grupuri de grădiniţe şi există spaţii pentru nouă clase şcolare. Directorul şcolii, Tamás Károly, a preluat şi cadoul localităţilor înfrăţite cu Mereni, din Ungaria: un proiector şi diverse articole sportive.

Noutăți