Sunteți aici: » Știri » Vizita delegaţiei din Brandenburg

Vizita delegaţiei din Brandenburg

Marți, 18 octombrie 2011

În perioada 17–19 octombrie, delegaţia landului Brandenburg din Germania a organizat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Centru. Una dintre destinaţiile vizitei a fost judeţul Covasna. Marţi, 18 octombrie, delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţii administraţiei publice judeţene şi cu oameni de afaceri locali.

În perioada 17–19 octombrie, delegaţia landului Brandenburg din Germania a organizat o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Centru. Una dintre destinaţiile vizitei a fost judeţul Covasna. Marţi, 18 octombrie, delegaţia s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţii administraţiei publice judeţene şi cu oameni de afaceri locali.
Conducătorul delegaţiei germane, Anita Tack, ministrul Mediului, Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorilor al Landului Brandenburg s-a întâlnit în cursul dimineţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna. Delegaţia din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Ministerului Federal german al Economiei, Ministerul pentru Economie şi Afaceri Europene al landului Brandenburg, precum şi Germany Trade and Invest a fost primită de Demeter János, vicepreşedintele consiliului judeţean şi Hoffman Csaba, şeful biroului Regional Covasna ADR Centru.

Demeter János a prezentat pe scurt judeţul Covasna evidenţiind condiţiile de mediu, puritatea apei şi a aerului, respectiv acele ramuri ale industriei şi domenii de dezvoltare pe care autoritatea administraţiei publice judeţene le consideră prioritare. Reprezentanţilor landului Brandenburg, cunoscut ca şi regiune înfrăţită cu ADR Centru, vicepreşedintele a specificat ca posibile domenii de cooperare exploatarea forestieră, turismul balnear şi rural, oportunităţile valorificării apelor minerale, precum şi agricultura. În acelaşi timp, vicepreşedintele a menţionat şi posibilitatea unui schimb de experienţă oferită de Programul Leader, respectiv transmiterea bunelor exemple avute în legătură cu îngrijirea zonelor naturale protejate incluse în reţeaua Natura 2000.

Ministrul Anita Tack a făcut promisiuni  de cooperare şi a spus că una dintre cele mai mari provocări ale regiunii Berlinului este protecţia mediului, contaminarea solului şi a apei fiind în continuă creştere ca urmare a industrializării accentuate şi din cauza exploatării miniere. Cu toate acestea, vor împărtăşi cu plăcere experienţele lor şi se poate trece la stabilirea de relaţii şi în celelalte domenii, astfel şi în domeniul investiţiilor.

Peter Alltschekov, reprezentantul Germany Trade and Invest (GTaI) a subliniat faptul că anul acesta se va organiza a doua ediţie a Bursei oamenilor de afaceri germane şi români care are ca scop dezvoltarea unei cooperării strânse între oamenii de afaceri ale celor două regiuni.
Hoffman Csaba, şeful biroului Regional Covasna ADR Centru a relatat despre faptul că în cel mult trei săptămâni  se va semna contractul de finanţare privind proiectul pentru realizarea parcului industrial în Sf. Gheorghe, ceea ce înseamnă o investiţie de aproape 20 de milioane de euro şi şi-a exprimat speranţa că investitorii sosiţi din landul Brandenburg vor profita şi ei de oportunităţile oferite de parcul industrial.

După întâlnire, Demeter János a declarat: „Trebuie să spunem că ADR Centru, şi implicit judeţul Covasna, a avut noroc că i s-a desemnat de către Uniunea Europeană, încă din perioada de preaderare, landul Brandenburg ca ;i regiune înfrăţită, pentru că cele între două regiuni s-a dezvoltat o relaţie de foarte bună colaborare, iar acum am ajuns la acea perioadă în care s-a consolidat şi încrederea faţă de România, Transilvania şi regiunea înfrăţită. Precum demonstrează şi compoziţia delegaţiei, au sosit în vizită cu scopul de a prospecta, prin intermediul contactelor şi discuţiilor individuale, posibilităţile de investiţii, precum domeniile de cooperare în viitor.”
La plecare, membrii delegaţiei au vizitat expoziţia de steme administrative din judeţul Covasna care decorează antreul instituţiei.
 

Noutăți