Sunteți aici: » Știri » Vom rezolva cererea fermierilor din Sântionlunca

Vom rezolva cererea fermierilor din Sântionlunca

Marți, 19 decembrie 2017

Vom rezolva problema cetăţenilor, dar noi avem și datoria de a lua în considerare legislaţia referitoare la rezervaţiile naturale și siturile Natura 2000 – a declarat marți vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning László, care a primit delegaţia compusă din trei membri a locuitorilor din comuna Ozun

Vom rezolva problema cetăţenilor, dar noi avem și datoria de a lua în considerare legislaţia referitoare la rezervaţiile naturale și siturile Natura 2000 – a declarat marți vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Henning László, care a primit delegaţia compusă din trei membri a locuitorilor din comuna Ozun.

Consiliul Local  al comunei Ozun a solicitat fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru asfaltarea DC 16A, aflat pe teritoriul Sitului Natura 2000 – rezervația naturală Mestecănișul de la Reci, între localităţile Măgheruş şi Sântionlunca, precum şi pentru construirea unui pod nou în locul podului de lemn, aflat în stare de deteriorare.

Lucrările trebuie autorizate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, dar vor trebui avizate şi de către Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont.

Vicepreşedintele CJ a propus fermierilor o soluție de compromis, deoarece în urma discuţiilor a reieşit că locuitorilor le este important să aibă acces la terenurile agricole. „Mestecănişul de la Reci este una dintre comorile naturale ale judeţului de care trebuie să avem grijă toţi. Cetăţenii vor posibilitate de acces cu utilaje agricole, respectiv vor să iasă cu animalele la păşunat, au și dreptul să facă acest lucru. Având în vedere că aceasta este o zonă naturală protejată, aici poate fi vorba doar de un drum cu pietriş, respectiv de înlocuirea podului deteriorat, de acest aspect trebuie să ţină seama şi administraţia locală din comuna Ozun care trebuie să pregătească un plan care să respecte cerințele legale. Cetăţenii au afirmat că nu au nevoie de un drum asfaltat, realizarea acestuia pe un site natural nici nu este permisă de legislaţie, locuitorii din Sântionlunca sunt interesaţi, în primul rând, de pod, care poate fi realizat” – a accentuat vicepreşedintele CJ.

Mestecănişul de la Reci este cea mai întinsă rezervaţie naturală din judeţul Covasna. Acesta este situat pe teritoriul județului Covasna, în zona care desparte Depresiunea Trei Scaune de Sus de Depresiunea Trei Scaune de Jos, lângă comuna Reci, pe malul stâng al râului Negru. Este o rezervaţie floristică cu o suprafaţă de cca 34 ha, reprezentata de un complex de mlaştini eutrofe, populate de o serie de specii rare, relicte glaciare cum sunt: mesteacănul pitic, feriga, angelica sălbatică. Acest mediu este arealul de dezvoltare a broaştei albastre de mlaştină a cărei limită sudică este tocmai aceasta rezervaţie şi locul de întâlnire, dar şi ultimul popas al stolurilor de berze care pleacă în ţările calde. Pe lângă fauna și flora specifică este important, de asemenea, patrimoniul construit, de exemplu, linia de protecție cunoscută sub denumirea „Homárka”, construită în timpul avarilor. Rezervaţia naturală Mestecănişul de la Reci (2020 ha) şi situl Natura 2000  (2112,6 ha) aproape că se suprapun.

Noutăți