„Ținutul Secuiesc aparține celor care ce cred în el”
Sâmbătă, 23 iulie 2011„Toate popoarele care au reușit să dăinuie peste timp simt în sinea lor puterea originii. Astfel, și noi, secuii, prin cele mai profunde eșecuri și succese ale noastre simțim în sinea noastră puterea originii de opt sute, de nouă sute de ani. În acest loc, în Micloșoara, cea mai veche așezare consemnată al Ținutului Secuiesc a început istoria și existența noastră și în acest loc începem să construim viitorul nostru” – a declarat Tamás Sándor.
„Toate popoarele care au reușit să dăinuie peste timp simt în sinea lor puterea originii. Astfel, și noi, secuii, prin cele mai profunde eșecuri și succese ale noastre simțim în sinea noastră puterea originii de opt sute, de nouă sute de ani. În acest loc, în Micloșoara, cea mai veche așezare consemnată al Ținutului Secuiesc a început istoria și existența noastră și în acest loc începem să construim viitorul nostru” – a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, duminică, cu ocazia festivităților prilejuite de sărbătorirea a 800 de ani de existență a localității Micloșoara. După Sfânta Liturghie, președintele a participat alături de Kelemen Hunor, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, președintele UDMR, la festivitățile de inaugurare al unui monument și a drapelului.
Liderul administrației județene a arătat că atunci, când te gândeşti la faptul că acesta este locul în care strămoșii noștri s-au stabilit, locul unde „s-a evaporat” instinctul migrației din ei și locul unde le-a învăluit dorința așezării – atunci te cuprinde un sentiment deosebit, ești stăpânit de o emoție puternică, care, în acelaşi timp, este şi un sentiment plin de bucurii. Tamás Sándor şi-a exprimat convingerea că acel sentiment primar de bucurie care a pus stăpânire pe strămoşii noştri s-a transmis în prezent şi, astăzi, noi îl denumim dragoste de patrie, „pentru că noi iubim acest pământ, noi iubim Ţara Secuilor”. Preşedintele consiliului judeţean a arătat: în timp ce unii neagă existenţa Ţinutului Secuiesc, noi sărbătorim cele opt sute de ani de existență a celei mai vechi aşezări din Ţara Secuilor. Timp de opt sute de ani, locuitorii de aici cu o mână au apărat-o, iar cu cealaltă au construit această ţară şi rezultatul vorbeşte de la sine: gospodării frumoase, îngrijite, şcoli şi biserici seculare, toate fiind, fără excepţie, făurirea comună a generaţiilor care au trăit în ultimii opt sute de ani. „Ţinutul Secuiesc este o creaţie comună, este proprietatea noastră, a tuturora. Ţinutul Secuiesc aparţine acelora care muncesc, luptă şi aduc sacrificii pentru el. Este proprietatea acelora care îl iubesc şi atunci, când nu e uşor să iubeşti” – a spus Tamás Sándor.
„Opt sute de ani pot fi mulţi sau puţini, dar atunci când omul pronunţă acest cuvânt, îl cuprind fiori. Sunt puţini dacă ne gândim că nu demult, tocmai aici, în Micloşoara, un localnic a împlinit 100 de ani, iar în acest context vorbim de opt vieţi de om. Dar dacă ne gândim la acest moment jubiliar că sunt opt sute de ani din istoria unei naţiuni, atunci înseamnă enorm de mult timp” – a arătat în cuvântul lui festiv Kelemen Hunor. Ministrul a subliniat: la Micloşoara pietrele, casele bisericile poartă deopotrivă moştenirea acestor opt sute de ani, toate componentele ale vieţii şi dăinuirii pe plaiurile natale, precum şi lupta, suferinţele, bucuriile, tristeţile, patimile celor ce trăiesc aici, toate acestea demonstrând că aici, desigur, se poate trăi. Atunci, când planificăm viitorul, trebuie să ţinem cont de faptul că moştenirea, tradiţiile acestor opt sute de ani trebuie păstrate în orice împrejurări, pentru că viitorul se poate clădi numai pe temelii solide. La Micloşoara şi, în acelaşi mod, în toată Transilvania catolică, aceşti opt sute de ani reprezintă temeliile de neclintit pentru formarea cu perseverenţă şi răbdare a unui viitor similar cu viaţa strămoşilor noştri – a adăugat preşedintele uniunii.
După cuvântările festive, parohul catolic Keresztes Zoltán şi Gyenge József, reprezentantul satului, au inaugurat monumentul aşezat în imediata apropiere a bisericii catolice, iar Msgr. Tamás József, episcop auxiliar catolic a sfinţit monumentul şi drapelul aşezării. Festivitatea s-a încheiat pe acordurile imnului Ungariei şi al celui secuiesc, pe care cei prezenţi le-au cântat cu acompaniamentul fanfarei de tineret „Hangafa” din Căpeni.