Sunteți aici: » Știri » Aquarius IV. - Sărbătoarea Apei Minerale din Ţinutul Secuiesc

Aquarius IV. - Sărbătoarea Apei Minerale din Ţinutul Secuiesc

Sâmbătă, 28 august 2010

Anul acesta, pe 28 august Festivalul Apei Minerale, Aquarius a fost organizat prima dată în judeţul Harghita, în Băile Comunale Dugás din localitatea Dăneşti. Ideea evenimentului a aparţinut Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna.

Anul acesta, pe 28 august Festivalul Apei Minerale, Aquarius a fost organizat prima dată în judeţul Harghita, în Băile Comunale Dugás din localitatea Dăneşti. Ideea evenimentului a aparţinut Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, iar ediţia a IV-a a festivalului a prezentat 22 izvoare de ape minerale din 9 localităţi ale judeţului Covasna, iar din judeţul Harghita s-au prezentat 12 localităţi cu apă minerală din 33 de izvoare. Pe lângă prezentarea apelor minerale, programele culturale precum şi bazinul superb cu apă mezotermală a atras mulţi vizitatori.

La concursul apelor minerale şi anul acesta izvoarele covăsnene au ieşit câştigătoare, pe primul loc a fost ales izvorul Várhelyiné din Peteni, pe locul doi s-a situat izvorul Bedő din Micfalăi, iar locul trei a  fost atribuit izvorului Kati din Covasna. Şi la concursul apelor îmbuteliate judeţul nostru a reuşit să atragă premii,  pe primele trei locuri fiind clasate după cum urmează apa minerală din  Bodoc, Apa de izvor Azuga - Sursa Tg. Secuiesc şi apa minerală din Vâlcele.

Una dintre cele mai îndrăgite momente ale festivalului este concursul de gătit clătite, pentru care anul acesta s-au  înscris 12 echipe. În avanpremierea acţiunii a văzut lumina tiparului o publicaţia – deja cu tradiţie - în paginile căreia  şi-au găsit locul informaţii utile legate de prezentarea şi promovarea apelor minerale din cele două judeţe.
Festivalul Aquarius a fost lansat în anul 2006 de asociaţia constituită de către autoritatea publică locală din Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, în scopul prezentării şi promovării apelor minerale. Prima ediţie a fost organizată în Micfalău, în proximitatea izvorului Bedő, fiind prezentate apele a 30 de izvoare. În anul 2008 în Băile Sugás din Sfântu Gheorghe a fost posibilă degustarea a 37 de ape minerale provenite din 20 de localităţi, fiind de asemenea organizată şi prima ediţie a concursului Vinul Zânelor. În anul 2009, în cadrul sărbătorii apei minerale organizate în Poian a luat parte şi judeţul Harghita, iar numărul izvoarelor prezentate a ajuns la 40. 
 

Noutăți