Itt vagy: » Hírek » Székelyföldi borvízszemle Dugásfürdőn

Székelyföldi borvízszemle Dugásfürdőn

2010. augusztus 28., szombat
Talán az utolsó igazi nyári napon sikerült megszervezni a negyedik Aquarius, a borvíz ünnepét Csíkdánfalva mellett, Dugásfürdőn. Szombaton benépesült a mezotermál vizes medence melletti zöld övezet, sátrak sorai teltek fel finomabbnál finomabb ásványvizekkel, immár Székelyföldről.

Talán az utolsó igazi nyári napon sikerült megszervezni a negyedik Aquarius, a borvíz ünnepét Csíkdánfalva mellett, Dugásfürdőn. Szombaton benépesült a mezotermál vizes medence melletti zöld övezet, sátrak sorai teltek fel finomabbnál finomabb ásványvizekkel, immár Székelyföldről. A rendezvény kitalálója és megszervezője, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az előző 3 alkalommal, Mikóújfaluban, Sugásfürdőn és Kézdiszentkereszten a háromszéki borvizek seregszemléjét tartotta meg. A rendezvény sikeressége felbátorította az egyesület vezetőit, hogy székelyföldivé léptessék elő az Aquariust, így negyedszerre Dugásfürdőt választották helyszínül és a szervezők közé lépett Hargita Megye Tanácsa.

Ami még biztatóbb, hogy máris versengés van, hogy a jövő évi rendezvényt melyik háromszéki településen tartsák, tehát az önkormányzatok is felismerték, hogy mekkora hozadéka tud lenni, ha előtérbe tudják helyezni Székelyföld igazi vagyonát, gazdagságát, az ásványvizet, s ezáltal településeiket. Az idei rendezvényt pénteken, a Sapientia egyetemen szervezett Kárpát-medencei ásványvizes konferencia előzte meg. Csíkdánfalva központjából a fürdő felé a helyi Helikon fúvószenekar szolgáltatta a toborzót.

Míg a színpadon színes szórakoztató műsorok követték egymást - a résztvevők Kristóf Ilona és Vizi Jenő kézművesek munkáit tekinthették meg, a gyermekek meg Demeter Éva kreativitást fejlesztő programján vehettek részt - elkezdődött a verseny. 12 sütőben lobogott a láng, lázasan kavargatták a borvízzel higított palacsintatésztákat, majd elkezdett sercegni a serpenyőkben az ínycsiklandózó palacsinta. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hosszas tanakodás után tudta meghozni döntését: első lett a csíkszentkirályi Fakanálforgatók csapata, második az Áfonyavallatók Sepsibükszádról, harmadik a Gasztoduó Csíkszentimréről, s különdíjban részesült a sepsiszentgyörgyi Ferdinánd Panzió - ők a megmérettetésen kívül egy méter átmérőjű óriás-palacsintát is készítettek.

A borvízvetélkedőre Háromszékről 9 település 22 forrásvízzel, és 3 palackozó nevezett be, míg Hargita megyéből 12 település 33 forrásvízzel. A háromszékiek arattak, pedig részrehajlással nem lehettünk vádolhatók, mert a zsűri tagjai kizárólag Hargita megyei és magyarországi szakemberből állt össze. A forrásvizeknél a legjobb a székelypetőfalvi Várhelyiné új kútja, ezt követte a mikóújfalusi Bedő forrás, meg a kovásznai Kati forrás. Különdíjban részesült a bodoki F13-as kút. A palackozott vizeknél a következő sorrend állt fel: Bodok, az Azuga új terméke, a fortyogói forrásból, meg az előpataki gyógyvíz.

Immár hagyományosan kiadta a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az Aquarius című lapot magyarul és románul is. Jövőben a Borvíz ünnepe újra hazaköltözik Háromszékre.

Hírek