Sunteți aici: » Știri » Biblionet: biblioteci publice covăsnene mai atractive şi mai eficiente

Biblionet: biblioteci publice covăsnene mai atractive şi mai eficiente

Luni, 6 septembrie 2010

Începând din această toamnă, bibliotecile publice din judeţul Covasna îşi vor moderniza serviciile oferite utilizatorilor, prin introducerea calculatoarelor cu acces gratuit la Internet în cadrul programului naţional Biblionet – Lumea în biblioteca mea.

Începând din această toamnă, bibliotecile publice din judeţul Covasna îşi vor moderniza serviciile oferite utilizatorilor, prin introducerea calculatoarelor cu acces gratuit la Internet în cadrul programului naţional Biblionet – Lumea în biblioteca mea. În implementarea covăsneană a programului iniţiat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, un rol determinant şi l-a asumat Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, atât pe planul coordinării profesionale, cât şi în privinţa ralierii bibliotecilor publice din judeţ şi a instruirii personalului acestora.  În cadrul programului, în data de 3 septembrie, vineri, la ora 13 a fost inaugurat la sediul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter” Centrul de Formare pentru Bibliotecari, în cadrul căruia se vor desfăşura cursurile de formare în IT şi administrarea bibliotecii, destinate bibliotecarilor din judeţ, cu începere din 6 septembrie, în trei serii săptămânale, fiind susţinute de trainerii formaţi ai bibliotecii judeţene, Csergő-Benedek Csilla şi Tóth-Wagner Anikó. La cursuri vor participa în total 27 de bibliotecari din judeţ.
 Evenimentul inaugural a beneficiat de prezenţa reprezentanţilor Fundaţiei IREX din Bucureşti (cea care derulează programul Biblionet în România), a oficialităţilor locale şi judeţene, fiind prezenţi şi bibliotecari din judeţ (din localităţile covăsnene deja admise în program, respectiv doritoare să intre în cea de-a doua rundă) şi din instituţia gazdă, respectiv reprezentanţi ai altor instituţii culturale. Dotările pentru biblioteca judeţeană în calitatea sa de centru de formare (11 laptopuri cu accesorii, un videoproiector, o imprimantă, un scanner, un router wireless) şi softurile aferente au o valoare de 59.000 RON. În cadrul programului, în judeţul Covasna vor fi donate 74 de calculatoare, iar fiecare bibliotecă locală va fi dotată şi cu un videoproiector, imprimantă multifuncţională, căşti cu microfon şi routere wireless. Valoarea totală a acestor echipamente, a software-elor aferente şi a cursurilor de instruire se ridică la 395.000 RON.

La festivitatea de inaugurare – după ce directorul bibliotecii gazdă, Szonda Szabolcs i-a salutat pe cei prezenţi – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning László-János a vorbit despre importanţa din ce în ce mai mare a informaţiei în contextul social al zilelor noastre, subliniind rolul determinant al programului Biblionet în acest sens şi în privinţa bibliotecilor. Directorul adjunct al Biblionet, Scott Andersen a prezentat concepţia şi dezvoltarea programului, colegii săi, expertul în evaluare Franciska Cunningham-Epli şi coordonatorul regional Szőcs József au vorbit despre fazele de implementare a programului în România, iar Lokodi Anna, metodistă a bibliotecii judeţene şi coordonator judeţean Biblionet, a făcut cunoscute detalii privind cursurile care se vor derula în Sf. Gheorghe. Festivitatea de inaugurare s-a încheiat cu o recepţie de tip bufet suedez. Software-ele primite de cele 18 de biblioteci publice covăsnene (lista lor vezi aici: http://konyvtarunk.blogspot.com/2010/04/biblionet-pentru-biblioteci-publice-mai.html) intrate în program în prima rundă judeţeană a acestuia, respectiv de către biblioteca judeţeană au fost donate de Microsoft Corporation, în cadrul iniţiativei Global Libraries, menită să înzestreze comunităţile cu tehnologie accesibilă şi utilă, care sã deschidã pentru cât mai mulţi calea spre cunoaştere şi informare, sub semnul egalităţii şanselor.
 Programul Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaþia EOS (Educating for an Open Society) din Timişoara, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), bibliotecile publice şi autorităţile regionale, respectiv locale din România.
 

Noutăți