Itt vagy: » Hírek » Biblionet: vonzóbb és hatékonyabb háromszéki közkönyvtárak

Biblionet: vonzóbb és hatékonyabb háromszéki közkönyvtárak

2010. szeptember 6., hétfő

A Kovászna megyei közkönyvtárak új, korszerű szolgáltatással bővítik kínálatukat idén ősztől. A Biblionet – A világ a könyvtáramban elnevezésű országos program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetes szolgáltatással ellátott számítógépekhez való ingyenes hozzáférés.

A Kovászna megyei közkönyvtárak új, korszerű szolgáltatással bővítik kínálatukat idén ősztől. A Biblionet – A világ a könyvtáramban elnevezésű országos program keretében lehetővé válik a felhasználók számára az internetes szolgáltatással ellátott számítógépekhez való ingyenes hozzáférés. A Bill és Melinda Gates Alapítvány kezdeményezésére indított program háromszéki megvalósításában kiemelkedő szerep hárul a Bod Péter Megyei Könyvtárra, a szakmai tájékoztatás, a közkönyvtárak bevonása, valamint a személyzet képzése terén. A program részeként 2010. szeptember 3-án, pénteken 13 órakor zajlott le a Bod Péter Megyei Könyvtár székhelyén a Könyvtárosok Képzőközpontjának hivatalos megnyitója, a programot Romániában lebonyolító bukaresti IREX Alapítvány képviselői, háromszéki elöljárók, könyvtárosok, helybeli kultúrintézmények munkatársai jelenlétében. A könyvtárépület déli szárnyában létrehozott képzőközpontban tartják a Bod Péter Megyei Könyvtár e célból oktatónak kiképzett munkatársai, Csergő-Benedek Csilla és Tóth-Wagner Anikó, szeptember 6-tól, három turnusban, a megye könyvtárosai számára szervezett képzéseket a számítógép kezelése, az internetes információkeresés és az ingyenes internet-szolgáltatással rendelkező közkönyvtárak minél eredményesebb működtetése terén. A három turnusban összesen 27 háromszéki könyvtáros részesül képzésben.
A megyei könyvtárnak képzőközpont minőségében adományozott felszerelés (11 laptop tartozékokkal, videoprojektor, szkenner, nyomtató, wireless router) és a vonatkozó szoftverek összértéke 59 000 lej. A megyeszerte az év utolsó harmadában internetes közösségi termek keretében működésbe kerülő felszerelések (összesen 74 számítógép, videoprojektorok, nyomtatók, tartozékok) és szoftverek, valamint a vonatkozó képzések értéke kb. 395 000 lej.

A megnyitón – Szonda Szabolcs könyvtárigazgató üdvözlő szavait követően – Henning László-János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke az információ egyre növekvő fontosságáról beszélt a mai társadalmi körülmények rendszerében, és kiemelte a Biblionet program meghatározó jelentőségét ebben az összefüggésben. Az IREX alapítvány aligazgatója, Scott Andersen ismertette a program kialakulását, munkatársai, Cunningham-Epli Franciska felmérési szakértő és Szőcs József regionális programirányító a Biblionet romániai „menetrendjéről” beszélt, míg Lokodi Anna megyei projektirányító, a házigazda könyvtár módszertanosa a képzések mikéntjére világított rá. A megnyitó ünnepség svédasztalos állófogadással zárult.
A program első megyei szakaszában részt vevő 18 háromszéki könyvtárnak (a listát lásd itt: http://konyvtarunk.blogspot.com/2010/04/vonzobb-haromszeki-kozkonyvtarakert.html) és a megyei könyvtárnak a szoftvereket a Microsoft Corporation adományozta a Global Libraries kezdeményezés keretében, amely minél több érdeklõdõ számára kíván utat nyitni a tudás, az informálódás és az esélyegyenlõség felé, azzal a feltétellel, hogy a helyi önkormányzatok biztosítják az internet-hozzáférést, az internetes közösségi termek kialakítását és biztonságát, a könyvtárosok részvételét és munkájuk megfelelõ körülményeit, illetve a program hosszú távú fenntarthatóságát.
A program megvalósításában az IREX partnerei – a hazai közkönyvtárak és önkormányzatok mellett – a román Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a temesvári EOS (Educating for an Open Society) Alapítvány, valamint a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Szövetsége (ANBPR).
 

Hírek