Sunteți aici: » Știri » În judeţul Covasna, ne gândim pe termen lung, în timp ce Bucureştiul decide de la o zi la alta

În judeţul Covasna, ne gândim pe termen lung, în timp ce Bucureştiul decide de la o zi la alta

Miercuri, 12 septembrie 2018

Consiliul Județean (CJ) Covasna, reunit în ședință extraordinară miercuri, a aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului propriu al judeţului, finanţarea programului sportiv şi elaborarea proiectului de finanţare ce are ca obiectiv reabilitarea fostului hotel de la Malnaş-Băi.

Consiliul Județean (CJ) Covasna, reunit în ședință extraordinară miercuri, a aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului propriu al judeţului, finanţarea programului sportiv şi elaborarea proiectului de finanţare ce are ca obiectiv reabilitarea fostului hotel de la Malnaş-Băi.

„Cu ocazia rectificării bugetului, în multe locuri nu s-a dat, ci s-a luat bani, n-am reuşit să ne dăm seama care a fost logica după care s-au împărţit banii, dar este clar că s-au luat bani mai ales de la acele administraţii publice locale care au fost buni gospodari, și au economisit sume pentru investiţii” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, în introducerea şedinţei extraordinare, adăugând că, anul acesta Guvernul „a tras în piept” pentru a doua oară administraţiile publice locale şi judeţene. „Aceasta este şi o chestiune de viziune, noi gândim pe termen lung, spre deosebire de Bucureşti, care ia decizii de la o zi la alta, în detrimentul nostru” – a spus preşedintele CJ.

În urma rectificării bugetului, li s-au luat bani, în suma între 6000 şi 167.000 lei, de la următoarele primării: Chichiş, Ghelinţa, Lemnia, Ojdula, Ozun, Poian, Turia, Vârghiş, Zagon, Dalnic şi Micfalău. Judeţul Covasna a primit o sumă de 2,592 milioane lei, din care 73 mii de lei se pot folosi pentru asigurarea finanțării drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special, iar din suma rămasă de 2,519 milioane lei trebuie implementată ”Programul pentru școli al României” în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2018-2019”.

CJ Covasna a aprobat suma de 1,5 milioane lei pentru finanțarea programului sportiv al Asociației Clubul Sportiv Sepsi-SIC.  Se acordă sprijin financiar pentru participarea echipei de baschet feminin la competiţiile oficiale ale Federaţiei Române de Baschet şi ale Federaţiei Internaţionale de Baschet, dar şi pentru participarea echipelor de juniori la competiţiile pe grupe de vârstă din cadrul campionatelor pentru copii şi juniori. Tot din această sumă se va finanţa şi participarea Secţiei de tenis de masă la competiţiile oficiale organizate de Federația Română de Tenis de Masă. Din suma aprobată acum, în anul 2018 se pot folosi 686.000 lei, iar în anul 2019 suma de 890.575 lei.

S-a deschis o nouă posibilitate de a obţine fonduri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL2). CJ Covasna şi comuna Malnaş doresc să depună spre finanţare un proiect care vizează reabilitarea fostului hotel de la Malnaş-Băi. Se intenţionează înfiinţarea unui spaţiu educaţional în care, sub umbrela formării profesionale a adulţilor – asigurată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii –, se pot ţine cursuri practice pentru pregătirea specialiştilor care activează în domeniul balneoturismului. Pentru a putea solicita finanţare pentru acest proiect, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind modificarea contractului de asociere încheiat între CJ Covasna şi Consiliul Local al comunei Malnaş.

Al patrulea punct de pe ordinea de zi l-a constituit preluarea în administrarea Consiliului Județean Covasna a unui sector de drum de 2,8 km aflat în domeniul public al comunei Ghelinţa, este în continuarea drumului judeţean DJ121F. Încadrarea acestui drum comunal in categoria drumurilor judeţene a fost necesară în vederea asigurării întreţinerii optime a acestuia atât pe timp de iarnă, cât şi pe timp de vară.

Noutăți